ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η πρωτοπορία έρχεται… online

Το 11ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης

Kathimerini.gr

ΤΟΥ ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Τι σημαίνει πρωτοποριακό σινεμά τον καιρό της πανδημίας; Μήπως η έκφραση «πρωτοπορία στον κινηματογράφο» αποκτά και άλλες, καινούργιες έννοιες μέσα στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει συνολικά η ανθρωπότητα το τελευταίο διάστημα; Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, αλλά και τις δικές του προτάσεις, θα επιχειρήσει να καταθέσει το 11ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης που ξεκινά την προσεχή Παρασκευή (16-26/10), αυτή τη φορά όχι στη γνώριμη σ’ εμάς αίθουσα επί της Ιεράς Οδού, αλλά διαδικτυακά και δωρεάν.

«Διανύουμε αναμφισβήτητα περίοδο περισυλλογής. Τα ζητήματα που τίθενται πάνω στο μέλλον του κινηματογράφου διεθνώς, αλλά και του ίδιου του ανθρώπινου πολιτισμού, προφανώς και μας απασχολούν. Θα μπορούσε μάλιστα να πει κανείς πως φέτος υπάρχει μια σχέση “συνενοχής” ανάμεσα στους επιμελητές του φεστιβάλ και στους δημιουργούς. Αρκετές από τις θεματικές μας κινούνται πάνω στο δίπολο φυσικό – τεχνητό, καθώς και στο ανθρώπινο – ζωικό, με το οποίο ασχολείται για παράδειγμα η καινούργια ταινία του Λαβ Ντίαζ, “Γένος Παν”», μας λέει η πρόεδρος της Ταινιοθήκης και καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, Μαρία Κομνηνού.

Αυτή η τάση για επιστροφή σε αρχέγονους διαχωρισμούς και αξίες είναι πιθανότατα ενδεικτική της ανάγκης επαναπροσδιορισμού, που γεννούν όλες οι μεγάλες κρίσεις. Πλην του φιλμ του Ντίαζ, το οποίο πριν από μερικές εβδομάδες απέσπασε το βραβείο σκηνοθεσίας στο τμήμα «Ορίζοντες» του Φεστιβάλ Βενετίας, το διεθνές διαγωνιστικό τμήμα περιλαμβάνει οκτώ ακόμη ταινίες, ανάμεσα στις οποίες και το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ «Epicentro» του Ουμπέρ Σάουπερ, ένα πορτρέτο της μεταποικιακής, «ουτοπικής» Κούβας.

Από τη φετινή έκδοση της διοργάνωσης δεν λείπουν, φυσικά, «Οι αποκατεστημένες και υπέροχες», ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα αφιερώματα. Εκεί, μεταξύ άλλων, θα βρει κανείς τον νέο Γάλλο πειραματιστή Μπερτράν Μαντικό («Αγρια αγόρια») και τον πολυσχιδή Αμερικανό Χάρμονι Κορίν, δημιουργό των ποπ κινηματογραφικών ύμνων «Spring Breakers» και «The Beach Bum».
Οπως είπαμε ωστόσο στην αρχή, η πρωτοπορία πλέον έχει να κάνει και με άλλες πτυχές πέραν της θεματικής: «Ολο αυτό που συμβαίνει, αντί μόνο να το ξορκίζουμε, μπορούμε να το δούμε και ως ευκαιρία. Το γεγονός ότι το φεστιβάλ για πρώτη φορά φέτος απευθύνεται στους κατοίκους όλης της επικράτειας και είναι δωρεάν, αποτελεί από μόνο του μια θετική εναλλακτική. Προφανώς και είμαστε πιστοί της μεγάλης οθόνης, όμως σε τέτοιες περιστάσεις αξίζει να σπάει κάποιος τα στεγανά. Ποιος θα περίμενε πως το πρόγραμμα “Ταινιοθήκη στο σπίτι” θα έχει 70.000 επισκέπτες; Εκεί έξω δεν υπάρχει πια μόνο το Netflix», επισημαίνει σχετικά η κ. Κομνηνού. Το φεστιβάλ μπορεί να παρακολουθήσει κανείς στο online.tainiothiki.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Σινεμά: Τελευταία Ενημέρωση