ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Θαλάσσιοι δρόμοι και εμπορικές φιλίες

Εκθεση «Islanders: The Making of the Mediterranean», στο Fitzwilliam του Κέμπριτζ: Οι σχέσεις Κύπρου – Κρήτης – Σαρδηνίας

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Η διευθύντρια Ελληνικών, Κυπριακών και Ρωμαϊκών αρχαιοτήτων του Πανεπιστημιακού Μουσείου Fitzwilliam του Κέμπριτζ και συνεπιμελήτρια της έκθεσης «Islanders: The Making of the Mediterranean» δρ Αναστασία Χριστοφιλοπούλου μιλάει στην «Κ» για το πώς τρία νησιά της Μεσογείου συνομιλούσαν μεταξύ τους και πώς το καθένα έχτισε τον δικό του πολιτισμό, με υλικά και ιδέες, που προέρχονταν από άλλους τόπους. Η δρ Χριστοφιλοπούλου λέει χαρακτηριστικά: «Η έκθεση είναι αποτέλεσμα ενός μακροχρόνιου ερευνητικού έργου («Being an Islander») και υποστηρίζει ότι η θάλασσα μπορεί να είναι ένας σύνδεσμος και όχι ένας διαχωριστικό όριο, ότι μπορεί να είναι κίνητρο και για τη διατήρηση άτυπων και επίσημων σχέσεων». Αναφέρει επίσης πως μέσα από την έκθεση αποκαλύπτεται πόσο δημιουργικοί, προσαρμοστικοί και εφευρετικοί είναι οι νησιώτες. «Τα 200 μοναδικά αντικείμενα και οι τόποι προέλευσής τους μιλούν για τις ξαφνικές, σταδιακές, έντονες ή λεπτές διαδικασίες που συνέβαλαν στη δημιουργία και τη διατήρηση της αίσθησης του τόπου και της ταυτότητας για τους νησιώτες».

–Ποια είναι η κεντρική ιδέα της έκθεσης «Islanders: The Making of the Mediterranean»;
–Αυτή η νέα μεγάλη έκθεση στο Μουσείο Fitzwilliam εξετάζει τη μοναδική ταυτότητα των νησιωτών, μεταφέροντας τους επισκέπτες σε 5.000 χρόνια ζωής και ιστορίας του νησιού από την αρχαία Μεσόγειο μέχρι σήμερα. Η έκθεση είναι αποτέλεσμα ενός μακροχρόνιου ερευνητικού έργου («Being an Islander») και υποστηρίζει ότι η θάλασσα μπορεί να είναι ένας σύνδεσμος και όχι ένας διαχωριστικό όριο, ότι μπορεί να είναι κίνητρο και για τη διατήρηση άτυπων και επίσημων σχέσεων. Πρώτες ύλες, καθημερινά αντικείμενα, αντικείμενα που αποκαλύπτουν τελετουργίες, θρησκευτική αφοσίωση και συμβολισμοί, εμπορικές αυτοκρατορίες, γλώσσες και γραφές, που εκτείνονται πάνω από 4000 χρόνια ιστορίας των νησιών, αφηγούνται πώς οι νησιώτες έχουν προσαρμοστεί στις περιβαλλοντικές και πολιτιστικές αλλαγές, τις αφομοιώσεις και τις εισβολές στη γη τους και πολιτιστικούς ορίζοντες. Μαζί εξερευνούν πώς η ύπαρξη ενός νησιού επηρέασε και διαμόρφωσε την καθημερινή ζωή, την τέχνη και τη δημιουργικότητα, την οικοδόμηση της κοινότητας, τις μεταναστεύσεις και τις μετακινήσεις των ανθρώπων. Αποκαλύπτουν επίσης πόσο δημιουργικοί, προσαρμοστικοί και εφευρετικοί είναι οι νησιώτες. Τα 200 μοναδικά αντικείμενα και οι τόποι προέλευσής τους μιλούν για τις ξαφνικές, σταδιακές, έντονες ή λεπτές διαδικασίες που συνέβαλαν στη δημιουργία και τη διατήρηση της αίσθησης του τόπου και της ταυτότητας για τους νησιώτες. Μέσα από αυτό το ταξίδι, σας προσκαλούμε να σκεφτείτε τη δική σας αίσθηση ταυτότητας πέρα και πίσω από την αρχαία Μεσόγειο. Η έκθεση φέρνει μια άνευ προηγουμένου συλλογή αρχαιοτήτων –πάνω από 200 μοναδικά αντικείμενα– από τρία από τα μεγαλύτερα νησιά της Μεσογείου –Κύπρος, Κρήτη και Σαρδηνία– στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα περισσότερα εκτίθενται εδώ για πρώτη φορά, για να δείξει πώς η νησιωτική ταυτότητα διαμόρφωσε τον κόσμο της Μεσογείου.

–Τρία νησιά, τρεις διαφορετικοί πολιτισμοί ή υπάρχει ένας κοινός συνδετικός κρίκος που συνυφαίνει την ιστορία της Ανατολικής Μεσογείου;
–Πιστεύουμε ότι υπάρχουν κοινά στοιχεία ταυτότητας μεταξύ των νησιών της Μεσογείου. Τα αντικείμενα που παρουσιάζονται σε αυτή την παράσταση αποκαλύπτουν ότι το «να είσαι νησιώτης» είναι μια εξαιρετικά ρευστή κατάσταση ύπαρξης, συνειδητά ή όχι, τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν. Οι νησιώτες θεωρούν όλες τις πτυχές της ζωής ως αναπόσπαστα μέρη αυτού που είναι. Οι ταυτότητές τους είναι πάντα σε κατάσταση γίγνεσθαι, ένα ταξίδι στο οποίο δεν φτάνουμε ποτέ. Η πολιτιστική ταυτότητα είναι μια διαδικασία, όχι προϊόν. Αυτή η έκθεση συγκέντρωσε τριάμισι χρόνια έρευνας, συνεργασίας της αρχαιολογικής κοινότητας και ενεργού αρχαιολογικής και ανθρωπολογικής πρακτικής στα νησιά της Μεσογείου. Κάποιος πρέπει να φανταστεί τον εαυτό του σ’ ένα από αυτά τα νησιά, για να καταλάβει καλύτερα πώς αυτά τα μοναδικά αντικείμενα αποκαλύπτουν την αυτοαντίληψη, την ταυτότητα της κοινότητας και τις μακρές ιστορίες των νησιών.

–Ποιες διαφορές παρατηρούνται στη νησιωτική ταυτότητα Κύπρου – Σαρδηνίας – Κρήτης;
–Παρά τα κοινά σημεία και τα επαναλαμβανόμενα πρότυπα πολιτιστικής συμπεριφοράς των τριών νησιών που περιέγραψα πιο πάνω, εξακολουθούν να υπάρχουν μοναδικοί τρόποι νησιωτικής κουλτούρας και συμπεριφοράς σε καθένα από αυτά τα νησιά. Για παράδειγμα, η αρχιτεκτονική που δημιουργήθηκε στη Σαρδηνία κατά την Εποχή του Χαλκού στο ύψος του πολιτισμού των Νουράγκι, όπως για παράδειγμα μνημειακούς πύργους και δομές των Νουραγών ή μεγαλιθικούς τάφους, είναι μοναδική στο νησί και δεν επαναλαμβάνεται πουθενά αλλού. Ή παρομοίως η δημιουργία ενός μοναδικού συστήματος κεντρικής διοίκησης και ελέγχου των αγροτικών προϊόντων όπως φαίνεται από τον εξαιρετικά εξελιγμένο πολιτισμό των Μινωιτών και πάλι κατά την εποχή του Χαλκού. Στην Κύπρο βλέπουμε μοναδικά παραδείγματα ταφικής κουλτούρας κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού που δείχνουν μια σημαντική έκφραση του συναισθήματος της κοινότητας (το παράδειγμα των τεχνουργημάτων στους Βουνούς είναι μαρτυρία αυτού).


–Ποια είναι η γενική εικόνα που εξάγεται από την έκθεση;
–Τα νησιά έχουν συχνά θεωρηθεί ότι έχουν διαφορετικές ιστορίες από την ηπειρωτική χώρα και έχουν συνδεθεί με πιο μεμονωμένα κοινωνικά, πολιτιστικά και οικονομικά επεισόδια. Ωστόσο, η επικοινωνία είναι ένα σημαντικό μέρος της ζωής τους, καθώς η θάλασσα μπορεί να είναι ένας συνδετικός και όχι διαιρετικός φορέας, παρακινώντας και διατηρώντας άτυπες και επίσημες συνδέσεις με άλλα νησιά και την ηπειρωτική χώρα.

ΜΟΤΟ: Η έκθεση θα επανενώσει επίσης για πρώτη φορά ευρήματα από το νεκροταφείο της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού στο Μπέλα Πάις – Βουνούς στην Κύπρο, από τις συλλογές του Fitzwilliam και του Μουσείου Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας στο Cambridge, καθώς και του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου.

 

Πήλινο αναθηματικό άρμα από το υπαίθριο ιερό της Αγίας Ειρήνης της Κύπρου (750-600 π.Χ.), που ανακαλύφθηκε από τη Σουηδική Αποστολή στην Κύπρο το 1929.

 

Το υπαίθριο ιερό της Αγίας Ειρήνης

–Ποια εκθέματα προέρχονται από την Κύπρο και τι τα κάνει να ξεχωρίζουν ή να συσχετίζονται με εκείνα των άλλων δύο νησιών;
– Μια εξαιρετική επιλογή αναθηματικών ειδωλίων από το ιερό της Αγίας Ειρήνης στην Κύπρο ήρθε από την Κύπρο για την έκθεση. Το απίστευτο σύνολο ανθρώπινων μορφών, θεοτήτων, μυθικών πλασμάτων, ζώων και αρμάτων, αποκαλύπτοντας μια μικρογραφία του κυπριακού 7ου και 6ου αιώνα. Μια τυχαία ανακάλυψη από τη Σουηδική Κυπριακή Αποστολή το 1929, οδήγησε στην ανασκαφή του εξαιρετικού ιερού της Αγίας Ειρήνης, στη βορειοδυτική ακτή της Κύπρου, σε χρήση μεταξύ της Ύστερης Εποχής του Χαλκού (1650-1050 π.Χ.) και του τέλους του 6ου αιώνα π.Χ. Το υπαίθριο ιερό αποκάλυψε πάνω από 2.000 πήλινα αναθήματα, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπινων μορφών, σφίγγες, μινώταυρους, ιερείς με άρματα, με μάσκες ταύρου και άρματα τεσσάρων αλόγων, αποκαλύπτοντας ότι ο θεός που λατρευόταν στο ιερό συνδύαζε πολλές ιδιότητες. Τοποθετήθηκαν ως αναθήματα σε ομόκεντρα ημικύκλια γύρω από έναν ασβεστολιθικό βωμό μέσα στη μεγάλη ανοιχτή αυλή του ιερού. Αυτό είναι ένα μοναδικό σύνολο αναθημάτων που αποκαλύπτει την πολυπλοκότητα της κοινωνίας και της θρησκευτικής πρακτικής.
Η έκθεση θα επανενώσει επίσης για πρώτη φορά ευρήματα από το νεκροταφείο της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού στο Μπέλα Πάις – Βουνούς στην Κύπρο, από τις συλλογές του Fitzwilliam και του Μουσείου Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας στο Cambridge, καθώς και του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου. Αυτά τα εμβληματικά αντικείμενα ρίχνουν φως στις μοναδικές ταφικές συνάξεις του νεκροταφείου της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού στο Μπέλα Πάις – Βουνούς, όπου ενδιαφέροντα αντικείμενα όπως τα «κύπελλα τουλίπας» είναι κεντρικά στην κοσμολογία αυτής της κοινότητας και υποδηλώνουν ότι τουλάχιστον ορισμένες ταφές εκεί ήταν δραματικά γεγονότα, που παρατηρήθηκαν από μια κοινότητα ανθρώπων. Ανάμεσα στο υλικό της έκθεσης θα είναι αντικείμενα που δεν έχουν εμφανιστεί ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Κύπρο, όπως εγχάρακτες φιάλες, που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά αρωμάτων και αρωματικών ελαίων, τελετουργικά κύπελλα, που χρησιμοποιούνται την ώρα της ταφής από σημαντικά άτομα, κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων υψηλής απόδοσης που παρακολουθούν πολλοί άνθρωποι και μοντέλα από στιλέτα και θηκάρια που μας επιτρέπουν να εκτιμήσουμε πώς οι κατασκευαστές σε αυτήν την κοινότητα συνδύαζαν διαφορετικές τέχνες – μεταλλουργία, δερμάτινη, ξυλουργική, υφαντική – για να δημιουργήσουν σύνθετα αντικείμενα.

 

Χάλκινο αναθηματικό σκάφος (navicella) από τη Σαρδηνία του 1000-700 π.Χ., που κατασκευάστηκε με χαλκό από την Κύπρο, με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, που αντιπροσωπεύουν σκηνές της καθημερινής ζωής στις κοινότητες της Εποχής του Χαλκού και του Σιδήρου στη Σαρδηνία.

Το μετάλλευμα που ενώνει

Όπως λέει η δρ Χριστοφιλοπούλου στην ερώτησή μου αν οι αρχαίοι άνθρωποι ταξίδευαν και επικοινωνούσαν πολύ πιο συχνά απ’ όσο πιστεύουμε, μου απαντά πως ναι και προσθέτει πως αυτή είναι και η κεντρική ιδέα της έκθεσης και του προγράμματος. «Μερικά από τα αντικείμενα που εκτίθενται το επεξηγούν. Δύο σπάνια χάλκινα ειδώλια, δάνειο από το Μουσείο Ashmolean, το ειδώλιο ενός μωρού, που βρέθηκε στο σπήλαιο Ψυχρό στο οροπέδιο Λασιθίου, στην ανατολική Κρήτη, ένα από τα δύο μοναδικά ιερά σπήλαια που έχουν δώσει ανθρώπινα ειδώλια στην Κρήτη της Εποχής του Χαλκού (περίπου 3200-1200 π.Χ.). Επίσης, ένα χάλκινο ειδώλιο που απεικονίζει τη θεά Αστάρτη, από την Έγκωμη της Κύπρου, μια θεότητα που λατρευόταν από την Εποχή του Χαλκού μέχρι την κλασική αρχαιότητα. Η θεά εμφανίζεται να στέκεται σε μια χάλκινη ράβδο σε σχήμα δέρματος βοδιού για εύκολη αποστολή. Υπάρχουν μόνο δύο ακόμη ειδώλια αυτού του είδους, ένας τύπος γνωστός ως «Astarte-on-the-Ingot», αντιπροσωπεύουν μια θεά που σχετίζεται με τη μεταλλουργία, που πιστεύεται ότι διασφαλίζει την παραγωγικότητα των ορυχείων και προστατεύει τη βιομηχανία χαλκού του νησιού, σε ακμή τον 12ο αιώνα π.Χ.

Αυτό το εξαιρετικό ειδώλιο αποτελεί παράδειγμα της ιστορίας της παραγωγής, του εμπορίου και της διάδοσης αντικειμένων από χαλκό και μπρούντζο από την Κύπρο στην υπόλοιπη Μεσόγειο. Η ευρεία χρήση του μπρούντζου, ενός μετάλλου που δεν υπήρχε στη Σαρδηνία, είναι απόδειξη της κινητικότητας και του εκτεταμένου εμπορίου των Νουραγών κατοίκων του νησιού. Έχουμε επίσης ράβδους από δέρμα βοδιού ηλικίας 3.500 ετών, με καμπύλες άκρες και τέσσερις μυτερές γωνίες, που προορίζεται να κάνει το αντικείμενο βάρους 30 κιλών ευκολότερο στη μετακίνηση και την ασφαλή μεταφορά του. Οι χάλκινες ράβδοι ήταν μια μορφή νομίσματος της Εποχής του Χαλκού κοινώς αποδεκτό χωρίς ζύγιση, αλλά και ένα τυπικό μέσο μεταφοράς της πρώτης ύλης, η οποία χυτευόταν σε ειδικά καλούπια στο σημείο τήξης. Η γενική άποψη είναι ότι οι χυτές ράβδοι χαλκού προέρχονται από την Κύπρο, με τις πλούσιες πηγές του μεταλλεύματος, αλλά μερικά παράγονταν στην Κρήτη από εισαγόμενο χαλκό. Στη συνέχεια διακινήθηκαν ευρέως στη Μεσόγειο, από την Κύπρο μέχρι την Ελλάδα, την Κρήτη και τη Σαρδηνία και χρησιμοποιήθηκαν ως πρώτη ύλη για την κατασκευή σκαφών, εργαλείων, όπλων και ειδωλίων όπως τα πολλά παραδείγματα που φαίνονται στην έκθεση. Η παραγωγή του χαλκού στη Μεσόγειο καθόρισε μια εποχή (πολιτισμοί της Εποχής του Χαλκού) και την εξελιγμένη μεταλλουργία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση