ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

D.A.I.R. 2021: Η παραστατική παντρειά των οριακών αντιθέσεων

Μια βραδιά, δυό παραστάσεις στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η παντρειά των ακραίων (οριακών) αντιθέσεων είναι η προκλητικότερη δυνατή – με όλα όσα αυτό συνεπάγεται – παραστατική πρόσκληση. Είναι εξ’ αντικειμένου κι η μοναδική στρατηγική επιλογή του καινοτόμου προγράμματος με τίτλο Dance Artists in Residency (D.A.I.R) που διοργανώνει ο οργανισμός Dance Lab για την τελευταία δράση του πρώτου (φετινού) κύκλου του, που φιλοξενείται Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου (έναρξη: 20:30) στο μαύρο θεατρικό κουτί του Εγκώμιου Πολιτιστικού Κέντρου.

Μια βραδιά, δυό παραστάσεις:

Από την μία το πολύ ιδιαίτερο έργο (ένα ντουέτο που δημιουργήθηκε για υπαίθριους χώρους στο πλαίσιο την ομπρέλας δράσεων Pilgrims και θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά σε κλειστό θεατρικό χώρο) με τίτλο Omen of Fárisa των καταξιωμένων – με μια σειρά από σπουδαίες παραστατικές προτάσεις και διεθνείς επιτυχίες στο ενεργητικό τους - Δανάης Δημητριάδη και Διονύσιου Αλαμάνου.

Από την άλλη, το πολλά υποσχόμενο Delirium (κτίζεται μέρα την μέρα με πολύωρες πρόβες καθημερινά στους χώρους του Εγκώμιου Πολιτιστικού Κέντρου) της πρώτο εμφανιζόμενης στη χορευτική σκηνή της Κύπρου - με εξαιρετικές συστάσεις να τη συνοδεύουν - Μαρίας Χαραλάμπους.

Δυό φράσεις για το κάθε έργο:

Το ντουέτο των φτασμένων Δ. Δημητριάδη και Δ. Αλαμάνου συντονίζεται βήμα προς βήμα με την ανάγκη για πραγματική επαφή δυό χαρακτήρων σε διαρκή αναζήτηση της οικειότητας, είναι εμπνευσμένο (καθοδηγημένο) απ’ την προσκυνηματική (τελετουργική) προσομοίωση της ζωής και με τρόπο σαγηνευτικό υποβάλλει και συνάμα απαντά θεμελιώδη (υπαρξιακά) ερωτήματα συντονισμού κι αλληλεπίδρασης: των ανθρώπων μεταξύ τους αλλά και με το φυσικό περιβάλλον.

Το πολλά υποσχόμενο σόλο της πρωτοεμφανιζόμενης Μ. Χαραλάμπους διεκδικεί διασχίζοντας αστραπιαία τον χωροχρόνο – και διαπερνώντας με αισθητική θρίλερ εικόνες, πρόσωπα, χειρονομίες, μυρωδιές, αντικείμενα, τοποθεσίες – να αναβιώσει τραυματικές αναμνήσεις ζωντανεύοντάς τες στο παραστατικό ‘‘τώρα’’ ωσάν στιγμή από τη στιγμή που τις πρώτο χάραξε να μην έχει μεσολαβήσει.

Θεμελιώδη υπαρξιακά ερωτήματα παραμονεύουν παντού, αμφότερες οι παραστάσεις της βραδιάς που κλείνει το πρόγραμμα D.A.I.R. – τόσο αυτή με τον τίτλο Omen of Fárisa των καταξιωμένων Δανάης Δημητριάδη και Διονύση Αλαμάνου όσο και το εκρηκτικό Delirium της πρωτοεμφανιζόμενης Μαρίας Χαραλάμπους – δηλώνουν ταμένες (αποφασισμένες) να τα απελευθερώσουν.
Υπό την πιο πάνω έννοια, η συζήτηση με τους καλλιτέχνες που θα ακολουθήσει με το πέρας των παραστάσεων κλείνοντας τόσο την βραδιά όσο και το όλο – πρώτο από μια σειρά που αναμένεται να ακολουθήσουν - D.A.I.R. 2021 κουβαλά όλες εκείνες τις (συνειδητές) προθέσεις ώστε να μπορεί να προ-αναγγελθεί ως απελευθερωτική!

Περισσότερες Πληροφορίες

Πότε/Πού: Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο, Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου στις 20:30

 

Εισιτήρια: tickethour.com.cy, κυκλοφορία από 29 Νοεμβρίου

Χορηγός – Πολιτιστικές Υπηρεσίες ΥΠΠΑΝ. Υποστηρίζει το Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση