ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έφυγε από τη ζωή η κριτικός θεάτρου Νόνα Μολέσκη

«Μια γυναίκα που η παρουσία της, η κριτική της ματιά, η διακριτικότητα της, άγγιξε τις ζωές το καθένα από εμάς»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τρίτης η εκπαιδευτικός και κριτικός θεάτρου Νόνα Μολέσκη.

«Η Ένωση Ηθοποιών Κύπρου εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για την απώλεια της αγαπητής Νόνας Μολεσκη. Μια γυναίκα που η παρουσία της, η κριτική της ματιά, η διακριτικότητα της, άγγιξε τις ζωές το καθένα από εμάς, με σεβασμό και αγάπη απέναντι στο θέατρο και τους ανθρώπους του. Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στο σύζυγο Γιώργο στα παιδιά και τα εγγόνια της. Καλό σου Ταξίδι».

Το Κέντρο Θεάτρου για Παιδιά και Νεαρά Άτομα - Assitej Κύπρου με ανάρτηση του αποχαιρετά την εκπαιδευτικό και κριτικό θεάτρου.

«Το Κέντρο Θεάτρου για Παιδιά και Νεαρά Άτομα - Assitej Κύπρου εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια της εκπαιδευτικού και κριτικού θεάτρου Νόνας Μολέσκη. Η Νόνα Μολέσκη, σε κείμενά της, εξέφρασε επανειλημμένα την άποψη ότι το θέατρο για παιδιά και νεαρά άτομα είναι εξαιρετικής σημασίας για την πολιτιστική ζωή ενός τόπου.

Το έργο που αφήνει πίσω της είναι τεράστιο. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά της και ιδιαίτερα στην κόρη της Ελένη, μέλος του ΔΣ του Κέντρου μας».

Την Νόνα Μολέσκη αποχαιρέτισε και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.

«Μεγάλη η απώλεια για το θέατρο και τα γράμματα. Έφυγε από τη ζωή η Νόνα Μολέσκη….

Άνθρωπος που αγαπούσε το θέατρο, μα πολύ περισσότερο τους ανθρώπους που το υπηρετούν. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της».

Θλίψη για τον θάνατο της Νόνας Μολέσκη

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για τον θάνατο της κριτικού θεάτρου Νόνας Μολέσκη.

Η Νόνα Μολέσκη γεννήθηκε στο Ερεβάν της Αρμενίας το 1956 και σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοβ της Μόσχας. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη συγκριτική γλωσσολογία αρχαίων βαλκανικών γλωσσών στο Ινστιτούτο Σλαβικών και Βαλκανικών Σπουδών.

Στην Κύπρο ζούσε μόνιμα από το 1982 και εργαζόταν ως φιλόλογος σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης. Άρχισε να ασχολείται με την κριτική θεάτρου από το 1989 και από το 1993 διατηρούσε μόνιμη στήλη στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος».

Διετέλεσε για δυο θητείες μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου καθώς και μέλος της Επιτροπής Βραβείων Θεάτρου. Έχει μεταφράσει θεατρικά έργα από τα ρωσικά για παραστάσεις που ανέβηκαν από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, το Σατιρικό Θέατρο, το Θέατρο Ένα, το Θέατρο Σκάλα και άλλα θεατρικά σχήματα, ενώ πληθώρα παραστάσεων ανέβασε και με τους μαθητές της στα σχολεία.

Τα αμέτρητα κείμενά της, οι μοναδικές αναλύσεις και «αναγνώσεις» των θεατρικών παραστάσεων του τόπου μας συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξη του τομέα καθώς και στην αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος για το κυπριακό θέατρο και τη δημιουργική του διαδικασία.

Η αγάπη της και η αφοσίωσή της στο θέατρο ήταν αδιαμφισβήτητα χαρακτηριστικά της και η απώλειά της αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στον πολιτισμό του τόπου μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση