ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πάρε τη σκηνή σου και δες θέατρο

Το τρίτο φεστιβάλ Αντί-Σκηνο στον Κάτω Πύργο Τηλλυρίας φέρνει σε ισορροπία φύση και πολιτισμό

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Ο Στέλιος Θεοχάρους, μέλος της δημιουργικής ομάδας-θεατρικού φεστιβάλ Αντί-Σκηνο μιλάει στην «Κ» για το πρωτότυπο, αλλά πολύ δημιουργικό φεστιβάλ, που διοργανώνεται για τρίτη χρονιά φέτος στον Κάτω Πύργο Τηλλυρίας (Κοινοτικό Πάρκο) την Παρασκευή και Σάββατο 23 και 24 Αυγούστου. Το τρίτο Υπαίθριο Θεατρικό Φεστιβάλ ΑΝΤΙ-ΣΚΗΝΟ, όπως λέει ο Στέλιος, βασικό στόχος είναι η συνύπαρξη του θεατή με τον πολιτισμό, αλλά και τη φύση, και τονίζει: «Δεν έχουμε δει τη διοργάνωση ως θέατρο στην επαρχία, αλλά ως μια αφορμή για να επισκεφθεί κόσμος το χωριό μας και ένα γεγονός που θα μας τονώσει όλους ψυχικά και δημιουργικά».

–Ποιοι είναι οι στόχοι του θεατρικού αυτού φεστιβάλ;

–Όπως αναφέρουμε και στο δελτίο Τύπου, στη γενικότερη προσπάθειά μας για καθιέρωση του φεστιβάλ ως θεσμού, θέλαμε φέτος να έχουμε ένα ακόμη πιο ελκυστικό και πιο πλούσιο πρόγραμμα, όχι μόνο επιτυχημένων και καινούργιων παραστάσεων, αλλά και πρωτότυπων και δημιουργικών δράσεων. Και βέβαια εγγυημένη διασκέδαση για after-theatre ψυχαγωγία. Κι όλα αυτά χωρίς να αποκλίνουμε από τον βασικό μας στόχο, που είναι η συνύπαρξη του θεατή με τον πολιτισμό, αλλά και τη φύση. Βλέποντας ξανά το πρόγραμμά που καταρτίσαμε, νομίζω πως τα καταφέραμε! Ανυπομονούμε, λοιπόν, και για τα σχόλια του κοινού, που με τον ενθουσιασμό του πέρσι συνέβαλε στην επιθυμία μας για επανάληψη!

–Πώς ήρθε η ιδέα για τη διοργάνωση ενός τέτοιου φεστιβάλ;

–Η ιδέα συνύπαρξης γεννήθηκε, έχοντας ως στόχο και επίκεντρο τον θεατή. Στο Αντί-Σκηνο ο θεατής θα βρεθεί, σε έναν ειδικά για το φεστιβάλ διαμορφωμένο χώρο, ενώπιον μιας σειράς παραστάσεων, που θα τον τονώσουν δημιουργικά και ψυχικά. Επισκέπτες και ντόπιοι, φιλότεχνοι και τουρίστες θα βρεθούν στον ίδιο χώρο, για να απολαύσουν παραλία και θέατρο, σκηνή και αντίσκηνο, συνοδευόμενα από μουσική.

–Μέσα σε αυτά τα χρόνια, πώς κρίνετε τη διαδρομή του;

–Αυτό θα το κρίνουν οι επισκέπτες – θεατές. Εμείς απλώς κάθε χρόνο προσπαθούμε να προσφέρουμε στο κοινό μια πρωτόγνωρη εμπειρία, όπως την περιέγραψα πιο πάνω, του θεατρικού βιώματος σε ένα πανέμορφο καλοκαιρινό σκηνικό με φόντο τη θάλασσα, με απώτερο στόχο την ποιοτική ψυχαγωγία του κοινού, αλλά και των συμμετεχόντων και των διοργανωτών, ώστε να βιώσουμε από κάθε άποψη μια μοναδική θεατρική εμπειρία. Στοχεύουμε αυστηρά στην παρουσίαση και προώθηση των καλών παραστάσεων μέσω ενός ξεχωριστού και διαφορετικού τρόπου, αλλά και να δώσουμε την ευκαιρία σε νέες ομάδες να δείξουν τη δουλειά τους. Θέλουμε επίσης να παροτρύνουμε τον κόσμο να συζητήσει γύρω από θέματα που αφορούν το θέατρο, να παρουσιαστούν διάφορες ιδέες και διαφορετικές αντιλήψεις, έτσι ώστε όλοι να βγουν κερδισμένοι.

–Υπάρχει κάποιος περιορισμός στις θεατρικές παραγωγές που φιλοξενείτε;

Ναι, κυρίως είναι παραστάσεις «βαλίτσα» με όχι μεγάλα σκηνικά για να είναι εύκολη και η μεταφορά τους. Αυτό όμως δεν αλλάζει την ψηλή ποιότητα ή την αισθητική των παραστάσεων που φιλοξενούμε.

–Ότι το φεστιβάλ διοργανώνεται σε μία κοινότητα, θα λέγαμε ακριτική, έχει μειονεκτήματα;

–Αντίθετα, και το έχουμε δει αυτό με την προσέλευση του κόσμου τις προηγούμενες δύο χρονιές. Για να έρθει κάποιος στον Κάτω Πύργο μάλλον γουστάρει τρελά τη φάση. Φέτος το μότο μας είναι να πείσουμε τον τέταρτο της παρέας και του εγγυόμαστε ότι δεν θα το μετανιώσει, όταν ενταχθεί και αυτός στην κοινότητα - ομάδα - παρέα - αντίσκηνό μας. Οι συγχωριανοί μου αγκάλιασαν το φεστιβάλ από την πρώτη στιγμή. Το Κοινοτικό Συμβούλιο, ο κοινοτάρχης κ. Νίκος Κλεάνθους και η νεολαία του χωριού είναι ενταγμένοι στη οικογένεια του Αντί-Σκηνου. Δεν έχουμε δει τη διοργάνωση ως θέατρο στην επαρχία, αλλά ως μια αφορμή για να επισκεφθεί κόσμος το χωριό μας και ένα γεγονός που θα μας τονώσει όλους ψυχικά και δημιουργικά. Την Παρασκευή 23 Αυγούστου, λοιπόν, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον Πύργο και στο Αντί-Σκηνο!

Οι παραστάσεις

-Πέμπτη 22 Αυγούστου
8:00 μ.μ. «AMIKECΟ», Κουκλοθέατρο
Ελένη Ιωσηφίδου & Roberto Braham Chavez
Αίθουσα πολλαπλής χρήσης Κοινοτικού Συμβουλίου Κάτω Πύργου
Είσοδος ελεύθερη

-9:30 μ.μ. Καφενείο Σταθμός
Μουσική με τον Ανδρέα Παπαμιχαλόπουλο και όποιον άλλο μουσικό βρεθεί στην παρέα.
Είσοδος ελεύθερη

Παρασκευή 23 Αυγούστου
-1:00 μ.μ. «ΠΙΤΣΙΑΚΛΙΣΜΑ», Performance
Πέτρος Κονναρής
Ηχητικό περφόρμανς: Let’s talk about the body, Δέσποινα Μιχαηλίδου.

-7:00 μ.μ. «Το δωμάτιο του Γιώργου», εφηβική θεατρική παράσταση
Θέατρο Βαλίτσα Intra Portas
Νάγια Τ. Καρακώστα, Αντρέας Κουτσόφτας
Σκηνοθεσία: Ελένη Αναστασίου

-8:00 μ.μ. «Orange cake», Contemporary performance
Νάσια Κελεπέσιη

-9:00 μ.μ. «Pανωλεθρίa» stand-up tragedy, Μονόλογος
Γιώργος Αναγιωτός
Πιάνο - τραγούδι: Στέλιος Βλάχος
Κείμενο: Κώστας Μαννούρης
Σκηνοθεσία: Στέλιος Θεοχάρους

-10:15 μ.μ. «Υπο-ποίηση», Προβολή ντοκιμαντέρ
Ιδέα-έρευνα-σκηνοθεσία: Δημήτρης Σπύρου/Μαντώ Παπαδοπούλου
Κινηματογράφηση: Άρτεμις Ευλογημένου
Μοντάζ: Χρίστος Γεωργίου
Μουσική/ήχος: Δημήτρης Σπύρου

Σάββατο 24 Αυγούστου
-08:00 «INTUNITION», Workshop
Λία Χαράκη, Εύη Χαράκη Μαχαίρα, Γεωργία Ανδρέου.

-6:00 μ.μ. «Ο Μικρός Πρίγκιπας στα κυπριακά», Παραμύθι σε μορφή μονολόγου
Γιάννης Μίνως
Σκηνοθεσία: Κώστας Σιλβέστρος

-7:00 μ.μ. «Ενδοσκόπιο», Μουσική παράσταση – performance
Δημήτρης Σπύρου

-8:30 μ.μ. «Δε μ ’αγαπάς. Μ ’αγαπάς». Από Μαργαρίτα σε Μαργαρίτα, Σκηνοθετημένο αναλόγιο
Στέλα Φυρογένη και Ειρήνη Ανδρονίκου
Συρραφή κειμένων / Δραματουργική επεξεργασία: Bαλεντίνος Κόκκινος
Ιδέα/Σύλληψη: Ειρήνη Ανδρονίκου
Σκηνοθεσία: Στέλιος Θεοχάρους

-9:30 μ.μ. «Όλα τα Υπέροχα Πράγματα», Διαδραστικός μονόλογος
των Duncan Macmillan και Jonny Donahoe
Χριστίνα Κωνσταντίνου
Σκηνοθεσία: Μαρίνα Βρόντη
Παραγωγή: Θεατρική Ομάδα Persona

Πληροφορίες
Λεωφορεία για το Φεστιβάλ αναχωρούν από την πλατεία Σολωμού την Παρασκευή 23 και Σάββατο 24 Αυγούστου στις 10:00 π.μ. Από Λευκόθεο στις 10:15 π.μ. Επιστροφή από Κάτω Πύργο την Κυριακή 25 Αυγούστου στις 6:00 μ.μ. ή Δευτέρα 26 Αυγούστου στις 06:00 π.μ. Η προπώληση των εισιτηρίων από το www.tickethour.com.cy έχει ξεκινήσει και θα συνεχίζεται μέχρι και την Πέμπτη 22 Αυγούστου στις 6:00 μ.μ.

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση

X