ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πηγές Υφ. Πολιτισμού στο ΚΥΠΕ - «Αισθητά βελτιωμένο» το νέο Σχέδιο «Θυμέλη»

«Βρισκόμαστε στον τελικό σχεδιασμό αφού προηγήθηκαν πολλές συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς και η δημόσια διαβούλευση λίγες ημέρες πριν»

ΚΥΠΕ

Το νέο Σχέδιο «Θυμέλη», το οποίο το Υφυπουργείο Πολιτισμού σκοπεύει να ανακοινώσει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, θα είναι αισθητά βελτιωμένο, ανέφεραν στο ΚΥΠΕ πηγές του Υφυπουργείου. «Βρισκόμαστε στον τελικό σχεδιασμό αφού προηγήθηκαν πολλές συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς και η δημόσια διαβούλευση λίγες ημέρες πριν», πρόσθεσαν. 

«Είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε ένα σχέδιο που είναι αισθητά βελτιωμένο σε σχέση με το προηγούμενο και ελπίζουμε ότι θα καλύψει τις ανάγκες του θεατρικού οικοσυστήματος όπως αυτές φάνηκαν το τελευταίο διάστημα», ανέφεραν οι ίδιες πηγές, κάνοντας λόγο για ένα «γόνιμο διάστημα», κατά τη διάρκεια του οποίου έγιναν πολλές και σοβαρές συζητήσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, οι οποίες «οδηγούν σιγά-σιγά σε μια κοινή συνισταμένη». Ακόμη, εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι εντός του 2025 θα βρεθούν λύσεις που θα αντιμετωπίζουν ολιστικά τα θέματα που ταλανίζουν το κυπριακό θέατρο.

Οι πηγές του Υφυπουργείου Πολιτισμού διευκρίνισαν στο ΚΥΠΕ ότι το Υφυπουργείο θα αποστείλει απαντητική επιστολή στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται όλα τα στοιχεία που αφορούν το αναθεωρημένο Σχέδιο «Θυμέλη».

Σχέδιο κάλυψης δαπανών των θεάτρων με στέγη

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας των θεάτρων με στέγη που είχαν αναγγείλει το κλείσιμό τους, οι πηγές ανέφεραν ότι το Υφυπουργείο έλαβε ένα «πολύ κρίσιμο» διορθωτικό μέτρο. Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι μόλις έγινε αντιληπτό ότι αυτά τα θέατρα έμειναν έξω από τη διαγωνιστική διαδικασία του Σχεδίου «Θυμέλη», το Υφυπουργείο δημιούργησε ένα σχέδιο κάλυψης των λειτουργικών δαπανών των θεάτρων, ούτως ώστε αυτά να διατηρήσουν τη στέγη τους και να επαναπρογραμματιστούν για το επόμενο Σχέδιο «Θυμέλη». Ακόμη, εξέφρασαν την ελπίδα ότι τα θέατρα με στέγη «θα έχουν πάρα πολύ καλές πιθανότητες» να συμπεριληφθούν στο αναθεωρημένο Σχέδιο.

Οι πρόνοιες του νέου Σχεδίου

Μιλώντας για τις πρόνοιες του νέου Σχεδίου «Θυμέλη», αναφέρθηκε ότι δίνεται και πάλι έμφαση στην καλλιτεχνική αρτιότητα της υποβαλλόμενης πρότασης. Συγκεκριμένα, ένα ποσοστό 70% θα δίνεται για την ποιότητα της καλλιτεχνικής πρότασης, όπως αυτή ορίζεται από το καλλιτεχνικό σημείωμα, τους συντελεστές και την καλλιτεχνική τους αξία, καθώς και τον συσχετισμό με τους στόχους του Σχεδίου «Θυμέλη». 

Οι πηγές του Υφυπουργείου Πολιτισμού επεσήμαναν στο ΚΥΠΕ ότι οι στόχοι του Σχεδίου «Θυμέλη» αφορούν στη διάδοση της θεατρικής τέχνης σε όσο το δυνατόν ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας, στην ανάπτυξη θεατρικού κοινού, στην καλλιέργεια της αντίληψης του κοινού για την τέχνη, στην αξιοποίηση του καλλιτεχνικού δυναμικού της χώρας, στην ενίσχυση της σύγχρονης κυπριακής δραματουργίας, στη συνεργασία μεταξύ φορέων, στη συμπερίληψη, στην προσβασιμότητα, στη στήριξη νεοεμφανιζόμενων αλλά και σε επιλογές για δημιουργία βιωματικών παραστάσεων. 

Το 5% της βαθμολογίας θα αφορά τον συσχετισμό της πρότασης με τους προαναφερθέντες στόχους, το 25% θα αφορά την ποιότητα των παραγωγών του αιτούντος κατά το προηγούμενο έτος όπως αυτή ορίζεται από τη βαθμολογία της Επιτροπής Αξιολόγησης Παραστάσεων, η οποία θα βαθμολογεί τις προηγούμενες παραστάσεις του αιτούντος. Το 45% θα αφορά την ποιότητα της καλλιτεχνικής πρότασης σε συνάρτηση με το σκηνοθετικό σημείωμα, το έργο, τους συντελεστές και τους συσχετισμούς με τους στόχους του Σχεδίου. Το 10% αφορά στη ρεαλιστικότητα του προϋπολογισμού, ο οποίος ελέγχεται σε συνάρτηση με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της παραγωγής, που καθορίζει σε κάποιο βαθμό και το χρονοδιάγραμμα απασχόλησης των καλλιτεχνών. 

Επιπλέον, το ΚΥΠΕ πληροφορείται ότι ένα μεγάλο ποσοστό της βαθμολογίας θα δίνεται στον αριθμό των ηθοποιών, ενώ η ποιότητά τους θα καταλαμβάνει το 15% της βαθμολογίας. Όπως εξήγησαν οι πηγές του Υφυπουργείου Πολιτισμού, λόγω των δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί από τα τρίμηνα συμβόλαια απασχόλησης των ηθοποιών, το Υφυπουργείο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να συσχετισθεί ο αριθμός των ηθοποιών με το τελικό ποσό. «Όσο περισσότεροι ηθοποιοί συμμετέχουν σε μια παραγωγή, τόσο πιο ψηλά θα ανέβει η παραγωγή στην κατάταξη και θα είναι πιο πιθανό να πάρει ένα από τα μεγάλα ποσά που δίνει το Σχέδιο», επεσήμαναν.

Ακόμη, στη διαδικασία αξιολόγησης μιας καλλιτεχνικής πρότασης θα περιλαμβάνεται μια ερώτηση για το προφίλ του φορέα που υποβάλλει την αίτηση και αφορά την παρουσία του στη θεατρική σκηνή, την πυκνότητα της θεατρικής παραγωγής του και τη συνέπειά του στην οργάνωση και τον προϋπολογισμό της προηγούμενης παραγωγής του που ανέβασε το Σχέδιο «Θυμέλη». Με αυτήν την ερώτηση το Υφυπουργείο προσπαθεί να διαπιστώσει τη δυνατότητα υλοποίησης της παραγωγής πέρα από τη δυνατότητα καλλιτεχνικής επάρκειας.

Ένα ακόμα κριτήριο που περιλαμβάνεται στην αναθεωρημένη πρόταση του Υφυπουργείου Πολιτισμού είναι η προώθηση και προβολή της παραγωγής και η προσέλκυση κοινού. Σε αυτό το πλαίσιο, ελέγχεται ο αριθμός των θεατών που συγκέντρωσαν οι παραγωγές του αιτούντος το προηγούμενο έτος με τη χρήση κάποιων κλιμάκων, καθώς και ο σχεδιασμός μέτρων και ενεργειών που προτείνει ο αιτών για προβολή και προσέλκυση κοινού.

Κάποια από τα κριτήρια που αφαιρέθηκαν από το Σχέδιο «Θυμέλη», ανέφεραν οι πηγές του Υφυπουργείου Πολιτισμού, είναι η αυστηρή βαθμολογία σύμφωνα με την οποία ο αιτών έπρεπε να ξεπεράσει το 90% της βαθμολογίας της πρότασης για να εξασφαλίσει ένα από τα μεγάλα ποσά του Σχεδίου. «Αυτό αποδείχθηκε πέρυσι, με αποτέλεσμα να μείνουν κενές οι πρώτες θέσεις. Πλέον θα υπάρχει αύξουσα σειρά χωρίς περαιτέρω περιορισμούς, για να είμαστε σίγουροι ότι χρησιμοποιούνται και τα μεγαλύτερα ποσά (σσ: της επιχορήγησης)», εξήγησαν.

Επιπλέον, σημείωσαν ότι στο προηγούμενο Σχέδιο υπήρχε Φάση Α’ και Φάση Β’, οι οποίες πλέον έχουν συνενωθεί στο νέο Σχέδιο για πρακτικούς λόγους. Ακόμη, ανέφεραν ότι η ποσόστωση του 3% για το κυπριακό έργο έχει μειωθεί και περιλαμβάνεται στους αρχικούς στόχους του Σχεδίου, οι οποίοι συνολικά καταλαμβάνουν το 5%. «Προτιμήσαμε, αντί ποσόστωσης, να ενθαρρύνουμε το ανέβασμα κυπριακών έργων με χρηματικό ποσό. Αν κάποιος επιλέξει να ανεβάσει κυπριακό έργο και η παράστασή του εγκριθεί, επιδοτείται με επιπλέον ποσό που αγγίζει τις €2.000», εξήγησαν. Επιπρόσθετα, για την ενθάρρυνση των Κυπρίων συγγραφέων, θα δίνεται αμοιβή €1.200 στον συγγραφέα του οποίου το έργο θα επιλεγεί για ανέβασμα. Με ξεχωριστό ποσό, που θα φθάνει μέχρι και τις €6.000, θα αμείβονται οι περιοδείες μιας παραγωγής.

Ένα ακόμη νέο σημείο στην αναθεωρημένη πρόταση του Σχεδίου «Θυμέλη» είναι ότι, εάν εγκριθεί μια πρόταση συμπαραγωγής που κατατίθεται από δύο φορείς από κοινού, τότε αυτή θα παίρνει μπόνους €10.000, το οποίο θα δαπανάται επί της παραγωγής. Επιπλέον, θα υπάρχει και μπόνους €2.000 για οποιαδήποτε παραγωγή θέλει να συμπεριλάβει δράσεις ή υποδομές συμπερίληψης (π.χ. υποτίτλους σε ξένη γλώσσα, διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα).

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, το σύνολο των παραγωγών του νέου Σχεδίου «Θυμέλη» θα είναι 18. Σε ό,τι αφορά την επιχορήγησή τους, οι 4 πρώτες παραγωγές θα λαμβάνουν από €50.000, οι 6 επόμενες από €40.000, οι 4 επόμενες από €30.000, και οι 4 τελευταίες από €20.000. Εάν κάποιος αιτών απορρίψει την πρόταση, ανεβαίνει η επόμενη παραγωγή στη θέση του. Εάν απορριφθούν και άλλες προτάσεις, τότε θα ανεβούν στην κατάταξη και κάποιες επιλαχούσες που θα πάρουν τις €20.000.

Οι πηγές του Υφυπουργείου Πολιτισμού εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα υπάρχει αίσια κατάληξη, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη βελτίωση εάν στο μέλλον εγκριθεί μεγαλύτερο κονδύλι. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση