ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αλλεργία-Covid-Γρίπη: Πως να καταλάβετε τι έχετε

Πώς να προστατευτείτε και να περιποιηθείτε τον οργανισμό σας

must.com.cy

Μαρία Καραμάνου

Η άνοιξη μας φέρνει τη χαρά της ανανέωσης και της ευεξίας, αλλά για ορισμένους μπορεί να σημαίνει επίσης την έναρξη της μάχης με τις αλλεργίες. Με τη φύση να ανθίζει και τη γύρη να κολλάει σε κάθε επιφάνεια, η περίοδος αυτή μπορεί να είναι ανησυχητική για όσους υποφέρουν από αλλεργίες. Αλλά μην ανησυχείτε, υπάρχουν τρόποι να προστατευτείτε και να περιποιηθείτε τον οργανισμό σας, ενώ ευεργετικές πρακτικές για την υγεία και την ομορφιά μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

Είναι σημαντικό να μπορούμε να ξεχωρίζουμε τα συμπτώματα μεταξύ του απλού κρυολογήματος, της γρίπης, των εποχιακών αλλεργιών και του κορονοϊού COVID-19, καθώς η κατάλληλη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει στην κατάλληλη αντιμετώπιση και πρόληψη της εξάπλωσής τους.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τα κύρια συμπτώματα για κάθε πάθηση αλλά και φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης:

COVID-19:

Ο COVID-19 είναι γνωστός σε όλους μας και είχε προκαλέσει παγκόσμια επιδημία. Αν και μπορεί να προκαλέσει ελαφρά συμπτώματα παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα, οι άνθρωποι με υπάρχουσες παθήσεις όπως μεγάλη ηλικία, σακχαρώδης διαβήτης, καρδιακές παθήσεις, πνευμονικές παθήσεις ή αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο ευάλωτοι σε πιθανά σοβαρά συμπτώματα της νόσου.

Οι έντονες εκκρίσεις από τη μύτη και η οπισθορινική καταρροή είναι λιγότερο συχνά συμπτώματα σε σύγκριση με άλλες αναπνευστικές παθήσεις. Όσον αφορά τη διάρκεια, τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν από 1 έως τις 14 ημέρες.

Τα κύρια συμπτώματά του περιλαμβάνουν:

Πυρετός/ρίγος
Βήχας (συνήθως ξηρός)
Δύσπνοια
Γενική κατάβολη
Μυαλγίες
Κεφαλαλγίες
Φαρυγγαλγία

Το απλό κρυολόγημα από την άλλη είναι μια συνηθισμένη αναπνευστική νόσος που συνήθως παρουσιάζει ήπια συμπτώματα. Σε αντίθεση με τη γρίπη και τον COVID-19, το κρυολόγημα περιορίζεται συνήθως στο άνω αναπνευστικό σύστημα.

Τα κύρια συμπτώματά του περιλαμβάνουν:

Φτάρνισμα
Μπουκώμα και καταρροή
Οπισθορινική καταρροή
Ερεθισμένος φάρυγγας
Βήχας
Ερεθισμένα μάτια
Κεφαλαλγία (πιο σπάνια)

Η διάρκεια του απλού κρυολογήματος είναι συνήθως περίπου 7-10 ημέρες. Εάν παρατηρείτε αυτά τα συμπτώματα και δεν έχετε άλλα επιπλέον σοβαρά συμπτώματα τότε το πιο πιθανό είναι ότι θα σας περάσει. Η μετάδοση του κρυολογήματος συνήθως γίνεται από άτομο σε άτομο μέσω της επαφής με τα ρινικά εκκρίματα του προσβεβλημένου ατόμου ή μέσω της αναπνοής του ίδιου ιού.

Αντιμετώπιση:

Ίσως η καλύτερη συμβουλή για να αντιμετώπιση το επίμονο αλλά απλό κρυολόγημα είναι η ξεκούραση και θεωρείται ο βασικός σας σύμμαχος. Πάρτε άδεια και ξεκουραστείτε από τη δουλειά και φροντίστε να δώσετε προτεραιότητα στην υγεία σας. Η παλιά καλή τακτική της σούπας συνεχίζει να είναι must την άνοιξη. Αυξήστε στην καθημερινότητά σας το νερό, τους φυσικούς χυμούς και το τσάι, τα πολλά υγρά θα βοηθήσουν τον οργανισμό σας να αποβάλει τις εκκρίσεις από το βλεννογόνο του λαιμού και της μύτης.

Από την άλλη, η φύση μας προσφέρει πολλά εφόδια για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος. Μερικά από τα πιο αποτελεσματικά είναι η εχινάκεια, το φασκόμηλο, το θυμάρι, ο σαμπούκος, το δίκταμο, ο ευκάλυπτος και το εκχύλισμα των φύλλων ελιάς. Κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάς είναι να βάλεις στην καθημερινότητά σου τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως βιταμίνη C, ψευδάργυρος, χαλκός, βιταμίνη D3, καθώς και προβιοτικά.

Η εποχική γρίπη, παρότι είναι μια κοινή ασθένεια, μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την υγεία και την καθημερινή ζωή των ατόμων κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Με την οξεία έναρξη έντονων συμπτωμάτων, η γρίπη μπορεί να προκαλέσει πυρετό, βήχα, γενική κατάθλιψη, μυαλγίες, ρινική καταρροή, φαρυγγαλγία, διαρροϊκές κενώσεις και δυσπνοΐα.

Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της είναι ο εμβολιασμός, ιδιαίτερα το φθινόπωρο τους μήνες Μάρτιο και μετά, όπου συνυπάρχει ο ιός του COVID-19. Οι περισσότεροι παρουσιάζουν πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων μέσα σε λίγες ημέρες με αντιπυρετικά, υγρά, ξεκούραση και κατανάλωση πολλών φρούτων και βιταμινών. Να τονίσουμε όμως ότι στην αρχή έχει αρκετά έντονα συμπτώματα και έχει διάρκεια από 5 έως 7 ημέρες, λιγότερο από την διάρκεια συμπτωμάτων του COVID-19.

Αντιμετώπιση:

Η καλύτερη θεραπεία για την εποχική γρίπη είναι πάντα η πρόληψη, γι’ αυτό συστήνεται ο εμβολιασμός κάθε χρόνο ειδικά για άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Η εποχική αλλεργία μπορεί να προκαλέσει αρκετά άβολα συμπτώματα που μπορούν να παραπλανήσουν, ειδικά σε μια εποχή όπου η ανησυχία για τον COVID-19 είναι υψηλή. Ενώ τα συμπτώματα της εποχικής αλλεργίας μπορεί να μοιάζουν με αυτά του COVID-19, υπάρχουν ορισμένες διαφορές που μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση και στη διαχείριση τους. Η εποχική αλλεργία συχνά περιλαμβάνει συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού, χωρίς όμως την παρουσία συστηματικών συμπτωμάτων.

Τα συνήθη συμπτώματα είναι:

Ρινική καταρροή
Φτάρνισμα
Φαγούρα στη μύτη αλλά και στα μάτια
Ερεθισμός και κοκκίνισμα στα μάτια
Ήπιος ερεθισμός του φάρυγγα
Πολύ σπάνια μπορεί να παρουσιαστεί και πυρετός

Η εποχική αλλεργία, συνήθως, διαρκεί μερικές εβδομάδες η και μήνες ανάλογα με τον αλλεργιογόνο παράγοντα.

Αντιμετώπιση:

Η ανοσοθεραπεία συμβάλλει πλήρως στην απαλλαγή από τα συμπτώματα της εποχικής αλλεργίας αλλά δεν συστήνεται σε όλους τους ασθενείς. Κάτι που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιορίζουμε ή αποφεύγουμε τις βόλτες που μας φέρνουν πιο κοντά στη γύρη και γενικά στη φύση και στα δέντρα. Όταν βρέχει είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να βγείτε έξω καθώς η βροχή ρίχνει κάτω τα αλλεργιογόνα στοιχεία. Μία σημαντική συμβουλή είναι να μην αερίζετε τους χώρους και αποφεύγετε τις βόλτες τις πολύ πρωινές ώρες και αργά το απόγευμα, καθώς η γύρη είναι σε έξαρση. Θα πρέπει σίγουρα να αλλάζετε ρούχα κάθε φορά που πηγαίνεται σπίτι και να ξεπλένετε σχολαστικά τα μαλλιά τα οποία μεταφέρουν γεύκολα τη γύρη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

must.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση