ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:04
 

Αυξημένος ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη στους πατέρες με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Ανάλυση στοιχείων για περίπου 1,2 εκατομμύρια άνδρες από ερευνητές των πανεπιστημίων Λουντ Σουηδίας και Στάνφορντ ΗΠΑ

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Οι άνδρες που έγιναν πατέρες μέσω τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, ιδίως σε νεότερη ηλικία (πριν τα 55), σε σχέση με όσους αποκτούν παιδί με φυσικό τρόπο, σύμφωνα με μια νέα σουηδο-αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια Λουντ Σουηδίας και Στάνφορντ ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal" (BMJ), ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 1,2 εκατομμύρια άνδρες που είχαν γίνει πατέρες, από τους οποίους το 1,7% με τη βοήθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης και το 1,3% μέσω μικρογονιμοποίησης (ενδοκυτταροπλασματικής σπερματέγχυσης). Η μέση ηλικία που είχαν αποκτήσει παιδί μέσω υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ήταν στα 37 τους, ενώ με φυσικό τρόπο τα 32.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες που είχαν καταφύγει με τη σύντροφο τους σε εξωσωματική ή μικρογονιμοποίηση, είχαν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Ενώ τη νόσο αυτή εμφάνισαν μόνο το 0,28% των ανδρών που είχαν γίνει πατέρες με φυσικό τρόπο, τα ποσοστά ήσαν 0,37% μεταξύ όσων είχαν χρησιμοποιήσει εξωσωματική και 0,42% μικρογονιμοποίηση.

Αυξημένος για πρόωρη εμφάνιση καρκίνου προστάτη πριν από την ηλικία των 55 ετών ήταν ο κίνδυνος για όσους είχαν κάνει ειδικά χρήση μικρογονιμοποίησης, μιας τεχνικής που χρησιμοποιείται στις πιο σοβαρές περιπτώσεις υπογονιμότητας.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι δεν είναι ακόμη σαφής ο βιολογικός μηχανισμός που συνδέει την υπογονιμότητα με τον καρκίνο του προστάτη, αλλά πιθανώς οφείλεται σε ανωμαλίες στο χρωμόσωμα Υ, οι οποίες σχετίζονται τόσο με τα προβλήματα γονιμότητας όσο και με τη συγκεκριμένη νόσο.

Τόσο ο καρκίνος του προστάτη όσο και η ανδρική υπογονιμότητα είναι συνηθισμένες, καθώς αφορούν περίπου το 10% και 8% των ανδρών αντίστοιχα στις ανεπτυγμένες χώρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σ. Περδίος: Η εθνική στρατηγική για τον τουρισμό υλοποιείται

«Οσοι περισσοτεροι τουριστες έρθουν τοσο το χειρότερο για μας Ο κίνδυνος από τον κορωνοιό πολλαπλασιάζεται ...»
Haris  |  22:16

Ανοίγει η βεντάλια των ελέγχων από χώρες με κορωνοϊό

«Μα αγαπητέ Υπουργέ, οι περισσότεροι που έρχονται Κύπρο από Ιταλία, δεν έρχονται με απευθείας πτήσεις, ...»
Ένας Πολίτης  |  11:25

Το τραγικό απόφθεγμα

«"...Όπως ήταν αναμενόμενο και οι τρεις ομάδες διέψευσαν την εμπλοκή τους στο καταγγελλόμενο σκάνδαλο. ...»
Χρίστος  |  09:57

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X