ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 15:43
 

Φυματίωση: Δύσκολος και επίμονος εχθρός

Παραμένει ένα μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, καθώς αποτελεί μια από τις συχνότερες λοιμώξεις στον κόσμο και το συχνότερο λοιμώδες αίτιο θανάτου.

Newsroom Κ, Αθήνα

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Καλύτερη εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας σχετικά με τη φυματίωση, αξιόπιστη καταγραφή της συχνότητας της νόσου, στελέχωση και λειτουργία αντιφυματικών ιατρείων αλλά και κατάλληλες συνθήκες νοσηλείας σε όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία, ζητούν οι ειδικοί γιατροί με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η φυματίωση παραμένει ένα μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, καθώς αποτελεί μια από τις συχνότερες λοιμώξεις στον κόσμο και το συχνότερο λοιμώδες αίτιο θανάτου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάθε μέρα σχεδόν 4.500 άτομα –σε παγκόσμιο επίπεδο– χάνουν τη ζωή τους από φυματίωση και περίπου 30.000 άτομα αρρωσταίνουν από τη νόσο, η οποία μπορεί και να προληφθεί και να θεραπευθεί. Στην Ευρώπη, το 2017 οι νέες διαγνώσεις της νόσου υπολογίζονται σε 275.000 (περίπου 30 ανά 100.000 πληθυσμού) και οι θάνατοι λόγω φυματίωσης σε 24.000. Εκτιμάται ότι 77.000 ασθενείς με φυματίωση είχαν πολυανθεκτική σε θεραπείες μορφή της νόσου. Υπολογίζεται ότι το 17% των νέων περιστατικών αφορούν πολυανθεκτικά στελέχη του μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) –πρώην Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ)–, δηλώνονται κατά μέσο όρο 580 περιπτώσεις φυματίωσης κάθε χρόνο, αν και κατά τους ειδικούς, η πραγματική επίπτωση της νόσου είναι πολύ υψηλότερη, αφού παρατηρείται πολύ έντονη υποδήλωση της φυματίωσης. Με βάση τα δηλούμενα περιστατικά, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μια μικρή πτωτική τάση της συχνότητας της νόσου, ωστόσο έχει παρατηρηθεί αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων φυματίωσης σε ασθενείς που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως πρόσφυγες και μετανάστες, κρατουμένους, χρήστες παράνομων ουσιών και ανοσοκατεσταλμένους. Σύμφωνα πάντα με τον ΕΟΔΥ, το ποσοστό απομόνωσης πολυανθεκτικών στελεχών του μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης είναι στην Ελλάδα κοντά στον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών.

Το φετινό μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης είναι «Ηρθε η ώρα». Οπως αναφέρει τόσο ο ΕΟΔΥ όσο και η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, στην Ελλάδα ήρθε η ώρα για:

• Αξιόπιστη αποτύπωση-καταγραφή της επιδημιολογικής εικόνας του νοσήματος (πιθανόν μέσω σύνδεσης της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αντιφυματικών φαρμάκων με τη δήλωση των περιστατικών φυματίωσης).

• Καλύτερη εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση για τη διάγνωση της φυματίωσης.

• Στελέχωση και λειτουργία αντιφυματικών ιατρείων.

• Κατάλληλες συνθήκες νοσηλείας σε όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία και ιδιαίτερα στα ακριτικά νησιά.

• Αμεση πρόσβαση στη θεραπεία και αδιάλειπτη διαθεσιμότητα όλων των αντιφυματικών φαρμάκων, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

• Ανάπτυξη εθνικής στρατηγικής για τη φυματίωση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Σιζόπουλος: Το δίλημμα στους πολίτες, ΕΔΕΚ ή ΕΛΑΜ για την έκτη έδρα

«Το παραρτημα της εγληματικης ναζιστικης συμμοριας ΧΑ, που ηδη μερικες φορες μελη της εχουν καταδικαστει ...»
Russ  |  12:59

Σιζόπουλος: Το δίλημμα στους πολίτες, ΕΔΕΚ ή ΕΛΑΜ για την έκτη έδρα

«Το παραρτημα της εγληματικης ναζιστικης συμμοριας ΧΑ, που ηδη μερικες φορες μελη της εχουν καταδικαστει ...»
Russ  |  12:59

Αυστραλία: Κάμερα κατέγραψε θεαματική πτώση μετεωρίτη στη Γη

«Το " μεγεθος μαρμαρου" που προκληθηκε απο " σκονη του διαστηματος", δηλαδη απο την πολη ερχομαι και ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  05:38

Αυστραλία: Κάμερα κατέγραψε θεαματική πτώση μετεωρίτη στη Γη

«Πολυ "κατατοπιστικοι" οι αυστραλοι, μιλουν για "μεγεθος μαρμαρου", αλλα το μαρμαρο δεν εχει καθορισμενο ...»
Ντόμπρος Kελαήδης  |  05:33

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Ρωμαίοι στρατιώτες έκαναν μπάνιο σε νερό αρωματισμένο με θυμάρι ώστε να αποκτήσουν σφρίγος και ενεργητικότητα

Το ευεργετικό θυμάρι

Τα εκχυλίσματα και διάφορα άλλα παρασκευάσματα με βάση το θυμάρι χρησίμευαν για τη θεραπεία ασθενειών από το κοινό κρύωμα ...
Newsroom K
 |  ΥΓΕΙΑ
Ο φορέας δημόσιας υγείας της Αγγλίας συνιστά τη μείωση στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος και την άμεση αλλαγή των διατροφικών συνηθειών.

Επικίνδυνο το κόκκινο κρέας

Για κάθε 10.000 άτομα που κατανάλωναν 21 γραμμάρια κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος ημερησίως, 40 διαγιγνώσκονται με ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΥΓΕΙΑ
X