ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η διαφορά που μπορεί να κάνει η υγιεινή διατροφή

Η κατανάλωση περισσότερων μη κατεργασμένων, φυτικών τροφίμων είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους προστασίας της καρδιάς

Τι τρώτε συνήθως για πρωινό, γεύμα ή δείπνο;» Aυτό το ερώτημα θέτει συνήθως σε όσα άτομα τον επισκέπτονται ο δρ Ron Blankstein, ειδικός στην πρόληψη των καρδιολογικών νοσημάτων στο συνεργαζόμενο με το Χάρβαρντ Brigham and Women’s Hospital. Οι απαντήσεις που παίρνει του επιτρέπουν να κάνει στους ασθενείς του τις κατάλληλες συστάσεις για τη διατροφή τους, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τη μελλοντική υγεία της καρδιάς τους.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν τη σημασία της υγιεινής διατροφής ή έχουν μπερδευτεί σχετικά με το ποια τρόφιμα πρέπει να καταναλώνουν», επισημαίνει ο δρ Blankstein, ο οποίος πριν από πέντε χρόνια προσάρμοσε τη διατροφή του στους νέους κανόνες για να αποφύγει κανείς τα καρδιακά νοσήματα, επιλέγοντας μη κατεργασμένα, φυτικά τρόφιμα. «Διαπιστώνω πως, όταν λέω στους ασθενείς μου ότι ακολουθώ αυτή τη διατροφή, είναι πιο πιθανό να την υιοθετήσουν». (Για να βρείτε τη διατροφή του δρα Blankstein, δείτε το ένθετο «Μία ημέρα με φυτικά γεύματα».)

Η κατάρριψη των μύθων

Ο δρ Blankstein ξεκινά συχνά ανατρέποντας κάποιες λανθασμένες αντιλήψεις για τον ρόλο της διατροφής στην υγεία. Πολύς κόσμος πιστεύει ότι δεν πρέπει να ανησυχεί για τα τρόφιμα που επιλέγει, εφόσον ασκείται τακτικά ή διατηρεί φυσιολογικό βάρος. Η υγιεινή διατροφή, όμως, είναι σημαντική για όλους και ιδιαίτερα για ανθρώπους με προδιάθεση σε καρδιακά νοσήματα, εξαιτίας οικογενειακού ιστορικού ή άλλων παραγόντων κινδύνου, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και η υψηλή χοληστερόλη.

Πάντα ο δρ Blankstein ρωτάει «ποιος έχει επιφορτιστεί με τα ψώνια και το μαγείρεμα στο σπίτι;». Αν είναι άλλο πρόσωπο από τον ασθενή, το ιδανικό είναι να παρευρίσκεται στη συζήτηση. Πολλές από τις αποφάσεις για το τι θα φάτε λαμβάνονται στο σούπερ μάρκετ.

Περισσότερο, όχι λιγότερο

Πολλές από τις υποδείξεις του δρα Blankstein εστιάζουν λιγότερο στο τι πρέπει να περικόψει ο ασθενής από τη διατροφή του και περισσότερο στο τι πρέπει να προσθέσει σε αυτήν, όπως τρόφιμα ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, όσπρια (φασόλια, μπιζέλια και φακές), λαχανικά και φρούτα. Oι φυτικές ίνες και τα άλλα θρεπτικά συστατικά αυτών των τροφίμων συμβάλλουν στην απώλεια βάρους, στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης· μπορούν να καταπολεμήσουν ακόμη και τον διαβήτη, επισημαίνει ο δρ Blankstein.

Πολλοί άνθρωποι αρχίζουν την ημέρα τους με ένα τοστ ή ένα κουλούρι από λευκό αλεύρι. «Αυτοί οι υδατάνθρακες είναι πολύ επεξεργασμένοι, απορροφώνται ταχύτατα και εισέρχονται στο αίμα. Έτσι, μερικές ώρες αργότερα, εμφανίζεται το αίσθημα της πείνας», εξηγεί. Προτιμήστε ένα πιάτο γεμάτο βρόμη ή νιφάδες βρόμης, με σπόρους, ξηρούς καρπούς και φρούτα. Μια σαλάτα για μεσημεριανό είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να φάτε μερικές μερίδες λαχανικά. Προσθέστε και λίγη πρωτεΐνη –όπως ρεβίθια, φακές ή τόφου– ώστε να χορτάσετε καλύτερα.

Τι πρέπει, όμως, να κάνουν εκείνοι των οποίων το δείπνο είναι ταυτισμένο με ένα τεράστιο κομμάτι κρέας; Σίγουρα δεν είναι όλοι πρόθυμοι να ακολουθήσουν μια κατά βάση χορτοφαγική διατροφή, από την οποία απουσιάζουν το κρέας, τα πουλερικά, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά, αναγνωρίζει ο δρ Blankstein. (Δείτε το ένθετο: «Επεξεργασμένο και κόκκινο κρέας: Αποκρυπτογραφώντας τις πρόσφατες μελέτες».)

«Είναι μια πραγματικά σημαντική πρόκληση να μεταβάλουμε πολιτισμικές και οικογενειακές παραδόσεις πολλών ετών. Όμως, ακόμα και κάποιες μικρές αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν», επισημαίνει. «Μία φορά την εβδομάδα δοκιμάστε μια συνταγή για χορτοφαγικό τσίλι ή ένα μπολ μαγειρεμένων λαχανικών, σπόρων και φασολιών. Σιγά σιγά μπορείτε να επεκτείνετε τις χορτοφαγικές σας επιλογές».

Ανταμοιβές και οφέλη

Ο δρ Blankstein, ειδικός στην καρδιαγγειακή απεικόνιση και στην πρόληψη, έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες άρθρα για τις τεχνολογίες που επιτρέπουν τη διάγνωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. «Ένα από τα πράγματα που μου προσφέρουν ικανοποίηση στη σταδιοδρομία μου είναι η βοήθεια στους ασθενείς προκειμένου να αλλάξουν τη διατροφή τους και να αποφύγουν την εμφάνιση καρδιακών προβλημάτων. Είχα πολλούς ασθενείς που μπόρεσαν να καταπολεμήσουν τον διαβήτη, να μειώσουν τα επίπεδα φλεγμονής ή τη χοληστερόλη τους κατά 50%, ακολουθώντας μια διατροφή κυρίως χορτοφαγική. Οι άνθρωποι αυτοί χάνουν βάρος, κοιμούνται και νιώθουν καλύτερα. Πιστεύω πραγματικά σε αυτή την προσέγγιση».

Μία ημέρα με φυτικά γεύματα

Η τυπική διατροφή του δρα Blankstein, καρδιολόγου του Χάρβαρντ

Πρόγευμα

Βρόμη με λιναρόσπορο, σπόρους κάνναβης, σπόρους τσία, μούρα, μπανάνα και καρύδια, με γάλα σόγιας ή γάλα αμυγδάλου.

Γεύμα

Κινόα, φασόλια (μαυρομάτικα ή garbanzo) ή ρεβίθια, τομάτες, αγγούρι, πιπεριές, μαϊντανός, με βαλσαμικό ξίδι, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και πιπέρι.

Δείπνο

Ένα βαθύ πιάτο με ψητές γλυκοπατάτες, φακές, λαχανίδα (λάχανο κέιλ), κόκκινο λάχανο, μπρόκολο, αβοκάντο, με χούμους ή ταχίνι.

Σνακ: Μήλο ή άλλο εποχικό φρούτο, αμύγδαλα.

Ποτά: Νερό, πράσινο τσάι.

Πηγή: Harvard Health Publishing

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Ειδικευμένοι θεραπευτές μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακτήσετε τη χρήση των χεριών σας, έτσι ώστε να επιστρέψετε σε ...
Kathimerini.gr
 |  ΥΓΕΙΑ
Κάντε τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής σας όσο το δυνατόν καλύτερα ακολουθώντας αυτές τις στρατηγικές
Kathimerini.gr
 |  ΥΓΕΙΑ
Λειτουργούμε κυρίως ασυνείδητα, μηχανικά, δεδομένου ότι το μυαλό μας ταξιδεύει κατά μέσο όρο 47% του χρόνου που είμαστε ...
 |  ΥΓΕΙΑ
X