ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:14
 

Η γνώση... φάρμακο κατά της γρίπης

Τα χαρακτηριστικά της είναι εντονος βήχας, υψηλός πυρετός, πόνοι στους μυς και στις αρθρώσεις, έντονος πονοκέφαλος και εξάντληση

Newsroom Κ, Αθήνα

Εντονος βήχας, υψηλός πυρετός, πόνοι στους μυς και στις αρθρώσεις, έντονος πονοκέφαλος και εξάντληση, και κυρίως αιφνίδια έναρξη των συμπτωμάτων. Αυτή είναι η χαρακτηριστική κλινική εικόνα της γρίπης, η οποία εφέτος δείχνει για τα καλά τα δόντιά της. Από τις αρχές Οκτωβρίου έως και τις 10 Φεβρουαρίου είχαν δηλωθεί στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων 56 θάνατοι και 226 σοβαρά περιστατικά γρίπης, ενώ τα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων γεμίζουν σε κάθε εφημερία με εκατοντάδες ασθενείς που έχουν συμπτώματα γρίπης.

Με βάση τα τελευταία δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ, η δραστηριότητα της γρίπης είναι στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο έως και σήμερα, και εκτιμάται ότι θα μας ταλαιπωρήσει τουλάχιστον έως τα τέλη Μαρτίου. Την τελευταία δεκαετία η πιο δύσκολη «χρονιά» για τη χώρα μας αναφορικά με τον αριθμό των θυμάτων της γρίπης ήταν το 2016, όταν είχαν καταγραφεί επισήμως στο ΚΕΕΛΠΝΟ 408 σοβαρά περιστατικά και 197 θάνατοι λόγω της γρίπης. Σημειώνεται ότι με δεδομένο πως ο εργαστηριακός έλεγχος για τη γρίπη δεν γίνεται ως ρουτίνα στην κλινική πράξη, ο πραγματικός αριθμός των νοσηλειών στην εντατική και των θανάτων εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερος.

Τόσο την περίοδο 2015-2016 όσο και εφέτος, ο τύπος της γρίπης που επικρατεί είναι ο πανδημικός Α (Η1Ν1) και οι ειδικοί εκτιμούν ότι και κατά τη φετινή επιδημία, ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών και των ασθενών που τελικά θα καταλήξουν θα είναι υψηλός. Εκτός από τον τύπο της γρίπης, σημαντικό ρόλο για τη φετινή έντονη –σε σχέση με άλλες χρονιές– δραστηριότητα της γρίπης διαδραμάτισε και το κρύο, το οποίο ευνοεί τη διασπορά της νόσου, καθώς αυξάνει την επιβίωση του ιού, το στρες στον ανθρώπινο οργανισμό αλλά και τις πιθανότητες συγχρωτισμού σε κλειστό χώρο.

Με δεδομένο ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων η γρίπη απλώς θα κάνει τον κύκλο της, οι ειδικοί γιατροί συστήνουν ψυχραιμία αλλά και εγρήγορση. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σωτήρης Τσιόδρας, όσα άτομα εμφανίσουν τα συμπτώματα της γρίπης και είναι άτομα άνω των 60 ετών ή έχουν χρόνιες παθήσεις, ή γενικά ανήκουν σε κάποια από τις ονομαζόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση, θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον γιατρό τους για να λάβουν οδηγίες σχετικά με τη θεραπευτική αγωγή που θα ακολουθήσουν. Εάν όμως δεν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, τότε η καλύτερη «τακτική» είναι να καθίσουν σπίτι τους, να λάβουν αντιπυρετικά και αναλγητικά για τους πόνους στους μυς και στις αρθρώσεις να πίνουν άφθονα υγρά και ζεστά ροφήματα και να περιμένουν να περάσουν τα συμπτώματα. Αντιβιοτικά οι ασθενείς λαμβάνουν μόνο εφόσον τους το έχει συστήσει ο γιατρός τους.

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια συμπτώματα τα οποία εάν εμφανιστούν, τότε ακόμα και τα υγιή άτομα με γρίπη θα πρέπει άμεσα να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια. Αυτά στα παιδιά είναι ο παρατεινόμενος υψηλός πυρετός, η γρήγορη αναπνοή ή η δυσκολία στην αναπνοή, η κυάνωση, η άρνηση για λήψη υγρών ή τροφής, η μειωμένη δραστηριότητα-υπνηλία, οι σπασμοί και η επανεμφάνιση του πυρετού ή επιδείνωση του βήχα ύστερα από βελτίωση των συμπτωμάτων.

Οσον αφορά τους ενήλικες, τα ανησυχητικά συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τον ασθενή είναι ο παρατεινόμενος υψηλός πυρετός, η δύσπνοια, ο πόνος ή το αίσθημα πίεσης στο στήθος, τα λιποθυμικά επεισόδια, η σύγχυση και οι πολλοί παρατεινόμενοι έμετοι.

Οι διεθνείς μελέτες

Από τις οδηγίες αυτές δεν εξαιρούνται ούτε όσοι έχουν εμβολιαστεί έναντι της γρίπης. Αλλωστε, αν και η μεγάλη πλειονότητα των σοβαρών περιστατικών που καταγράφονται εφέτος δεν είχε εμβολιαστεί έναντι της γρίπης, ένα ποσοστό της τάξεως του 13% όσων τελικά εισήχθησαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας λόγω επιπλοκών της γρίπης είχε κάνει το εμβόλιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι διεθνείς μελέτες έχουν δείξει ότι η αποτελεσματικότητα του φετινού εμβολίου έναντι της γρίπης Α (Η1Ν1) είναι 70% για τους ενήλικες –το ποσοστό αφορά την πιθανότητα των εμβολιασμένων να μη χρειαστούν νοσηλεία εφόσον ασθενήσουν– και 90% στα παιδιά. Πάντως, σε γενικές γραμμές όσοι έχουν εμβολιαστεί έναντι της γρίπης, ακόμα και εάν τελικά κολλήσουν, τα συμπτώματα στην πλειονότητα των περιπτώσεων θα είναι πιο ήπια, απ’ ό,τι εάν δεν είχαν εμβολιαστεί.

Εκτός από τον εμβολιασμό ως μέσο προστασίας έναντι της γρίπης, καθένας μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο νόσησης με τη λήψη απλών μέτρων. Οπως τονίζουν οι ειδικοί γιατροί, αποφύγετε τον συνωστισμό σε κλειστούς χώρους, πλένετε συχνά τα χέρια σας με απλό σαπούνι, ειδικά εάν έχετε ακουμπήσει κοινόχρηστα αντικείμενα, και μην αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας με άπλυτα χέρια.

Ο εμβολιασμός

Παρά το αντιεμβολιαστικό κίνημα το οποίο καταγράφεται σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου και έχει αγγίξει και τη χώρα μας, οι Ελληνες έχουν αρχίσει και αναγνωρίζουν την αξία του αντιγριπικού εμβολίου. Είναι ενδεικτικό ότι από τις αρχές Οκτωβρίου 2018 έως και τα τέλη Δεκεμβρίου 2018 συνταγογραφήθηκαν στη χώρα μας 1.761.299 αντιγριπικά εμβόλια –κυρίως σε άτομα άνω των 60 ετών, διαβητικούς και άτομα με άσθμα– έναντι 1.660.838 την περυσινή περίοδο γρίπης, 1.133.062 την περίοδο 2016-2017 και μόλις 924.073 τα έτη 2015-2016. Συνολικά, εφέτος έγιναν εισαγωγές 2.226.500 δόσεων εμβολίων, τα οποία εξαντλήθηκαν αφού πολλοί επιλέγουν να εμβολιαστούν χωρίς συνταγή γιατρού.

Το ποσοστό των γιατρών και λοιπού προσωπικού που εμβολιάστηκε παραμένει χαμηλό, καθώς εκτιμάται ότι μόλις το 25% όσων εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία και το 40% όσων εργάζονται σε Κέντρα Υγείας και μονάδες ΠΕΔΥ έκανε εφέτος το εμβόλιο. Τα επίπεδα αντιγριπικού εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι χαμηλά και πολύ μακριά από το 75% που είναι και ο στόχος για την προστασία του προσωπικού που έρχεται σε επαφή με τους αρρώστους αλλά και των ίδιων των ασθενών. Ειδικότερα, το ποσοστό των εμβολιασμένων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στις χώρες της Ευρώπης κυμαίνεται μεταξύ 5% και 55%, με το υψηλότερο ποσοστό να παρατηρείται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Με προβλήματα η πρεμιέρα ΓεΣΥ για τους πολίτες

«Ορθογραφία άρθρου...μεγάλη ντροπή!»
Ο Κριτικός  |  23:31

Επετειακό γραμματόσημο για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γλαύκου Κληρίδη

«Τα όσα πρέσβευε ο Γλαύκος Κληρίδης! Ο ενταφιαστής των ιδεών Γκάλι και ίσως της πιο σοβαρής προσπάθειας ...»
Giannos  |  14:35

Ο Αναστασιάδης διόρισε τον Λεωνίδα Παντελίδη ως Ε/κ μέλος στη ΔΕΑ

«Σοβαρότητα μηδέν από την κυβέρνηση Αναστασιάδη η οποια φαίνεται ξέχασε πως έγινε η φονική έκρηξη στο ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  09:50

Την άρση των απομονώσεων ζητά από τον ΟΗΕ ο Ακιντζί

«O κ. Ακιντζί ακόμη να αντιληφθεί ότι κανείς δεν τον λαμβάνει σοβαρά υπόψη. »
ΑΚΑ  |  09:35

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Ο φορέας δημόσιας υγείας της Αγγλίας συνιστά τη μείωση στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος και την άμεση αλλαγή των διατροφικών συνηθειών.

Επικίνδυνο το κόκκινο κρέας

Για κάθε 10.000 άτομα που κατανάλωναν 21 γραμμάρια κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος ημερησίως, 40 διαγιγνώσκονται με ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΥΓΕΙΑ
X