ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Delmicron και Flurona: «Καμπανάκι» για τον συνδυασμό μεταλλάξεων και γρίπης

Ήδη κρούσμα που συνδυάζει γρίπη και κορωνοϊό εντοπίστηκε στο Ισραήλ

Kathimerini.gr

Ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα προκαλούν ο συνδυασμός μεταλλάξεων του κορωνοϊού, καθώς και η πιθανότητα συλλοίμωξης του SARS-CoV-2 με τον ιό της γρίπης, της λεγόμενης flurona (flu + corona).

Ήδη κρούσμα που συνδυάζει γρίπη και κορωνοϊό εντοπίστηκε στο Ισραήλ, με μια έγκυο στην πόλη Πετάχ Τίκβα να έχει προσβληθεί και από τους δύο ιούς.

Την ίδια ώρα, προβληματισμό προκαλεί και η Delmicron (ο συνδυασμός των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον), η οποία σύμφωνα με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, Αθανάσιο Δημόπουλο, είναι κάτι που χρειάζεται επιτήρηση, καθώς έχουν περιγραφεί περιστατικά ατόμων που έχουν μολυνθεί ταυτοχρόνως από το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα και το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον.

Ένα αισιόδοξο σενάριο θα ήταν σύμφωνα με τον καθηγητή ΕΚΠΑ η μετάλλαξη Όμικρον που έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, αλλά μικρότερες πιθανότητες νοσηλείας, να μπορεί να προστατέψει όσους έχουν μολυνθεί, από σοβαρότερες μεταλλάξεις όπως είναι η Δέλτα. Όπως είπε, μένει να φανεί αν κάποιος που νοσεί από Όμικρον, εμβολιασμένος ή μη, θα είναι στο μέλλον προστατευμένος από τον κορωνοϊό και τις άλλες μεταλλάξεις.

Όσον αφορά τον όρο Flurona, o κ. Δημόπουλος τόνισε «πως δεν πρόκειται για νέο στέλεχος, πρόκειται για ένα περιστατικό στο Ισραήλ σε έγκυο γυναίκα, που δεν είχε εμβολιαστεί. Νόσησε ταυτοχρόνως από κορωνοϊό και από ιό της γρίπης. Αυτό είναι κάτι, το οποίο το έχει πει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η έκκληση είναι όποιοι δεν έχουν εμβολιαστεί για την γρίπη να τρέξουν να εμβολιαστούν γιατί είναι σημαντικό να αποφύγουμε την ταυτόχρονη μόλυνση».

Για τη λεγόμενη «μετάλλαξη Flurona» στο Ισραήλ, αναφέρθηκε και ο Έλληνας υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος διευκρίνισε ότι «δεν είναι ακριβώς μετάλλαξη, αλλά ταυτόχρονη νόσηση από κορωνοϊό και γρίπη και αυτό το μείγμα προκαλεί επιβάρυνση παραπάνω, εμείς δεν έχουμε τέτοιο κρούσμα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Η Agetis Supplements δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη συμπληρωμάτων διατροφής και αναπτύσσει επιστημονικά σχεδιασμένα προϊόντα ...
 |  ΥΓΕΙΑ