ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η μεσογειακή δίαιτα όπλο κατά της άνοιας

Τα πρώτα συμπεράσματα έρευνας που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για νέες προληπτικές θεραπείες

Kathimerini.gr

ΡΟΤΖΕΡ ΚΟΕΝ / THE NEW YORK TIMES

Κατά περίπου 25% μειώνει τον κίνδυνο άνοιας η μεσογειακή δίαιτα, που περιλαμβάνει ξηρούς καρπούς, θαλασσινά, λαχανικά και φυτικές ίνες, σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα έρευνας που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για νέες προληπτικές θεραπείες. Τα στοιχεία αφήνουν να εννοηθεί ότι η κατανάλωση φυτικών τροφών ενδέχεται να θωρακίζει από την άνοια, ανεξάρτητα από τη γενετική προδιάθεση κάθε ανθρώπου. Αν τα ευρήματα επιβεβαιωθούν εκ νέου στη συνέχεια της μελέτης, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για μια συνολική στρατηγική δημόσιας υγείας. Η συντάκτρια της έκθεσης, δρ Τζάνις Ράνσον από το Πανεπιστήμιο του Εξετερ, δήλωσε πως τα συμπεράσματα από μια έρευνα που βασίζεται σε μεγάλο δείγμα υπογραμμίζουν τα πλεονεκτήματα της μεσογειακής δίαιτας στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Φρούτα, λαχανικά, φυτικά λίπη και προϊόντα ολικής άλεσης είναι τα βασικά συστατικά μιας τέτοιου είδους δίαιτας.

Ξηροί καρποί, θαλασσινά, λαχανικά και φυτικές ίνες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου κατά 25%.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση BMC Medicine, βασίζονται σε στοιχεία από 60.000 άτομα στην UK Biobank, μια online βάση δεδομένων που περιλαμβάνει αρχεία με το ιατρικό ιστορικό και τον τρόπο ζωής μισού και πλέον εκατομμυρίου Βρετανών. Οι επιστήμονες έβαλαν βαθμούς στους συμμετέχοντες με κριτήριο την υιοθέτηση μιας μεσογειακής δίαιτας, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τους τη γενετική τους προδιάθεση. Στη διάρκεια περίπου μίας δεκαετίας εκδηλώθηκαν 882 κρούσματα άνοιας, αλλά όσοι ακολούθησαν μεσογειακή διατροφή είχαν 23% μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν την πάθηση συγκριτικά με όσους ακολούθησαν διαφορετική δίαιτα. «Η άνοια επηρεάζει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και οι εναλλακτικές για τη θεραπεία της είναι περιορισμένες», σχολίασε ο δρ Ολιβερ Σάνον, ο οποίος επίσης συνέβαλε στη συγγραφή της μελέτης.

Επιφυλακτική εμφανίστηκε στην εφημερίδα Guardian η Σούζαν Μίτσελ, επικεφαλής της έρευνας για το Αλτσχάιμερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία χαρακτήρισε τη μελέτη ενδιαφέρουσα, αλλά επέμεινε ότι απαιτείται περαιτέρω επεξεργασία. Κατά τη γνώμη της θα έπρεπε να επεκταθεί σε άτομα με μαύρο, ασιατικό και μειονοτικό μπαγκράουντ στη Βρετανία, επειδή η άνοια φέρει αρνητικό στίγμα σε συγκεκριμένες κοινότητες. «Δεν υπάρχουν ασφαλείς τρόποι» να προληφθεί η άνοια, προειδοποίησε. «Υπάρχει ένας πλούτος γνώσης ότι μια υγιεινή, ισορροπημένη δίαιτα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής κατάρρευσης. Αλλά τα στοιχεία για συγκεκριμένες δίαιτες είναι πολύ λιγότερο σαφή».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση