ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οδηγίες συμβίωσης με τις νέες μεταλλάξεις

Μάσκα, εμβόλια και σωφροσύνη, τα «όπλα» για να παραμείνει κάποιος ασφαλής χωρίς να διαταράξει την καθημερινότητά του

ΚΝΒΟΥΛ ΣΙΧ και ΧΑΝΑ ΣΕΟ / THE NEW YORK TIMES

Tο μεταλλαγμένο στέλεχος ΒΑ.5 του κορωνοϊού πυροδότησε για ακόμα μία φορά έξαρση της πανδημίας στις ΗΠΑ. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι πρόκειται για την πιο μεταδοτική εκδοχή του ιού έως σήμερα, η οποία μάλιστα προκαλεί εύκολα επαναλοίμωξη σε όσους έχουν ήδη νοσήσει μία ή δύο φορές, ακόμα και αν αυτό συνέβη πρόσφατα.

Οι λίγοι που κατάφεραν να μην κολλήσουν τα τελευταία δυόμισι χρόνια ανακαλύπτουν ότι το ΒΑ.5 ξεπερνά εύκολα τις γραμμές άμυνάς τους, βάζοντας «στον πάγο» την προσδοκία τους για επιστροφή στην κανονικότητα. Πώς μπορεί κανείς να παραμείνει ασφαλής με τη διαρκή εμφάνιση νέων μεταλλάξεων, ελαχιστοποιώντας τη διατάραξη της καθημερινότητάς του;

Το φθινόπωρο αναμένεται η διάθεση νέων σκευασμάτων, εξειδικευμένων για τη μετάλλαξη «Ομικρον», αλλά μέχρι τότε δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός.

Kατ’ αρχάς, είναι σημαντική η ολοκλήρωση του εμβολιασμού και με τις αναμνηστικές δόσεις. Τα εμβόλια είναι η καλύτερη προστασία κατά της βαριάς νόσου. Το φθινόπωρο αναμένεται η διάθεση νέων σκευασμάτων, που θα είναι εξειδικευμένα για τη μετάλλαξη «Ομικρον», αλλά μέχρι τότε δεν πρέπει να παραμείνει κάποιος ακάλυπτος, ιδίως αν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Είναι επίσης καλό να ενημερωθούμε αν οι οικείοι και οι φίλοι μας είχαν πρόσφατα νοσήσει ή έρθει σε επαφή με κρούσμα. Αυτό έχει περισσότερο νόημα από τη γνώση του γενικότερου κινδύνου λοίμωξης στη γειτονιά ή στην πόλη. Αν δούμε αύξηση των κρουσμάτων στον στενό περίγυρο, αυτό σημαίνει πως ήρθε η ώρα των βαρέων «όπλων», όπως οι μάσκες και η αποφυγή συναθροίσεων. Στους δημόσιους χώρους φοράμε πάντα μάσκα υψηλής προστασίας, ανεξαρτήτως του αν έχουμε νοσήσει.

Κάθε επαναλοίμωξη συνοδεύεται από τον κίνδυνο της «μακράς COVID». Οπως τονίζει η δρ Κέιτλιν Ρίβερς, επιδημιολόγος στο Κέντρο Υγειονομικής Ασφάλειας του Τζονς Χόπκινς, «για εμένα δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Φοράω πάντα μάσκα όταν είμαι σε κλειστό χώρο και προσπαθώ να κάνω τις περισσότερες δραστηριότητες σε ανοικτό». Οι ανοικτοί χώροι είναι ασφαλέστεροι όταν δεν φοράμε μάσκα εφόσον δεν υπάρχει συνωστισμός.

Αν οργανώσουμε κάποια συγκέντρωση, σώφρον είναι να περιορίσουμε τους καλεσμένους και να ελέγξουμε ότι είναι εμβολιασμένοι και έχουν κάνει πρόσφατα αρνητικό τεστ. Στις μεγάλες συγκεντρώσεις, όπως οι γάμοι ή οι συναυλίες, όπου διατηρούμε μικρότερο έλεγχο, η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη, όπως και η επαγρύπνηση για συμπτώματα τις επόμενες ημέρες.

Συχνά τεστ

Ας μην περιφρονούμε τα οικιακά rapid tests. Είναι λάθος να καταφεύγουμε σε αυτά μόνον όταν φοβόμαστε ότι εκτεθήκαμε στον κορωνοϊό. Καλό είναι να κάνουμε τεστ δύο ή τρεις ημέρες έπειτα από μια μεγάλη εκδήλωση. Ακόμα και με αρνητικό τεστ, ενδέχεται να νοσούμε από COVID. Αν νιώθουμε ότι αρρωστήσαμε, οφείλουμε να απομονωθούμε και να επαναλάβουμε το τεστ δύο ή τρεις ημέρες αργότερα.

Τέλος, αν πρόκειται να ταξιδέψουμε, οφείλουμε να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο λοίμωξης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Οι πιστωτικές κάρτες πρέπει να έχουν περιθώριο για την περίπτωση ανάγκης, ενώ φέρουμε επάνω μας όλες τις πληροφορίες που ενδέχεται να φανούν χρήσιμες στους ειδικούς, όπως πότε εμβολιασθήκαμε, το ιατρικό ιστορικό μας, τα φάρμακα που λαμβάνουμε κ.ο.κ.

Η ΒΑ.5 συνιστά, τελικά, μια θαυμάσια υπενθύμιση ότι πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή μεταξύ της επιστροφής στην κανονικότητα και της διατήρησής μας σε καλή υγεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση