ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το δίκοπο μαχαίρι της μόλυνσης κατόπιν πλήρους εμβολιασμού

Γιατί πρέπει να συνεχίσουμε να αποφεύγουμε τον κορωνοϊό, ακόμη και μετά τα τρία εμβόλια

Ο τριπλός εμβολιασμός και η ήπια νόσηση μέσω της Όμικρον ίσως αποδειχθούν το καλύτερο μέσο οικοδόμησης ανοσίας έναντι του κορωνοϊού, μολονότι τα αντισώματα είναι κάτι δυναμικό και δεν υπάρχει η τέλεια αποτροπή ασθένειας, όπως επισημαίνουν επιστήμονες.

Επομένως η μόλυνση εμβολιασμένων ατόμων με την αντικειμενικά ηπιότερη παραλλαγή Όμικρον μπορεί να μη μας στέλνει στην εντατική, αλλά δεν μας κάνει και άτρωτους. Επομένως καλό είναι να αποφύγουμε ακόμη και τώρα τη μόλυνση.

Όπως λέει ο λοιμωξιολόγος Άλι Ελεμπέντι -που επίσης έχει κάνει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου- και τα πέντε μέλη της οικογένειάς του αρρώστησαν ήπια γύρω στα Χριστούγεννα, επίσης όλοι εμβολιασμένοι πλήρως, και τώρα ο ίδιος δεν ανησυχεί μήπως απουσιάσει από το επόμενο ιατρικό συνέδριο (αν βεβαίως γίνει αυτό…). Ωστόσο ποτέ δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος με τον κορωνοϊό.

Από μόνη της μια μόλυνση με στέλεχος του κορωνοϊού δεν αρκεί για μεσοπρόθεσμη ανοσία. Σε συνδυασμό με εμβόλια όμως, η προστασία είναι ουσιαστική και μακροχρόνια, σύμφωνα με την ερευνήτρια εμβολία Άι-Ρις Γιονεκούρα Κόλιερ στη Βοστώνη. Πρόκειται για αυτό που ο Σέιν Κρότι, του Ινστιτούτου Ανοσολογίας Λα Τζόλα στην Καλιφόρνια αποκαλεί «υβριδική ανοσία», που εκπαιδεύει τον οργανισμό να θυμάται την παλαιότερη αντίδρασή του στον ιό.

Το κακό όμως είναι ότι πέρα από την αβεβαιότητα που προκαλεί η παράμετρος του χρόνου, τυχόν άμεση απόρριψη του ιού από τον οργανισμό αποτρέπει τη δημιουργία αντισωμάτων και ανάμνησης της αντίδρασης κατά του ιού, καθιστώντας ενδεχομένως λιγότερο προετοιμασμένο το σώμα μας σε μια άλλη μετάλλαξη που μπορεί να προκύψει και να μας δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας. Είναι αυτό που ονομάζουμε «δίκοπο μαχαίρι»…

Πηγή: The Atlantic

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση