ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τρία συμπληρώματα που μπορεί να βλάψουν την καρδιά σας

Οι ετικέτες στα φιαλίδια υπόσχονται καλύτερη υγεία, αλλά τα συμπληρώματα αυτά μπορεί τελικά να σας βλάψουν

Harvard Health Publishing

Για να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή, απαιτείται ένας συνδυασμός στρατηγικών, όπως υγιεινή διατροφή, τακτική άσκηση και αντιμετώπιση του στρες. Η προσθήκη συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να μοιάζει ως άλλος ένας τρόπος προστασίας.

Προσοχή όμως: Αντίθετα με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα συμπληρώματα συχνά πωλούνται χωρίς να έχει τεκμηριωθεί η αποτελεσματικότητα ή η ασφάλειά τους. Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε τι υπάρχει μέσα σε αυτά τα δισκία, δεδομένου ότι ο FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ) δεν ελέγχει κατά πόσο ο τρόπος παρασκευής τους είναι υψηλής ποιότητας – για παράδειγμα, κατά πόσο τα δισκία δεν περιέχουν προσμείξεις. Τα παρακάτω συμπληρώματα μπορεί να εμπεριέχουν κινδύνους για την καρδιά.

Κόκκινη μαγιά ρυζιού

Η κόκκινη μαγιά ρυζιού παρασκευάζεται από έναν τύπο μαγιάς που αναπτύσσεται σε λευκό ρύζι. Τα συμπληρώματα περιέχουν μονακολίνη Κ, η οποία είναι πανομοιότυπη με τη δραστική ουσία της λοβαστατίνης, ενός φαρμάκου για τη μείωση της χοληστερόλης.

Μικρές μελέτες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα με υψηλές ποσότητες μονακολίνης Κ μπορεί να είναι αποτελεσματικά, κάτι που είναι ελκυστικό για τα άτομα που δεν μπορούν να ανεχτούν τις στατίνες.

Κίνδυνοι για την καρδιά: Δεν μπορεί κανείς να ξέρει πόση μονακολίνη K υπάρχει στα συμπληρώματα. «Ορισμένα προϊόντα έχουν λίγη έως καθόλου από τη δραστική ουσία, ενώ άλλα έχουν την ίδια ποσότητα με μια χαμηλή συνταγογραφούμενη δόση. Η ποσότητα αυτή μπορεί να είναι επαρκής αν δεν λαμβάνετε στατίνη∙ αν όμως λαμβάνετε, θα καταλήξετε να παίρνετε υπερβολική δόση του φαρμάκου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μυϊκό πόνο ή ακόμη και ραβδομυόλυση (καταστροφή των μυϊκών κυττάρων), μια πάθηση που μπορεί να βλάψει άλλα συστήματα του σώματος και ενδεχομένως να οδηγήσει σε θάνατο», δηλώνει ο δρ Pieter Cohen, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, ο οποίος μελετά τα συμπληρώματα διατροφής, συμπεριλαμβανομένης της κόκκινης μαγιάς ρυζιού.

L-αργινίνη

Η L-αργινίνη είναι αμινοξύ και αποτελεί πρόδρομη ουσία του μονοξειδίου του αζώτου, ενός μορίου που βοηθά τα αγγεία να χαλαρώσουν και να διασταλούν. Τα συμπληρώματα L-αργινίνης διαφημίζονται ως ένας τρόπος βελτίωσης του κυκλοφορικού, μείωσης της αρτηριακής πίεσης και προαγωγής της στύσης.

Κίνδυνοι για την καρδιά: Τα άτομα με καρδιοπάθεια θα πρέπει να αποφεύγουν την L-αργινίνη. Μελέτη που εξέταζε την επίδραση της L-αργινίνης σε άτομα που είχαν επιβιώσει από καρδιακή προσβολή χρειάστηκε να διακοπεί πρόωρα, όταν έξι άτομα που λάμβαναν το συμπλήρωμα απεβίωσαν. Η L-αργινίνη μπορεί να προκαλέσει πολύ απότομη πτώση της πίεσης. Εάν παίρνετε αντιπηκτικά, μπορεί να αυξηθεί ο κίνφυνος αιμορραγίας. Kαι εάν παίρνετε αναστολείς του ΜΕΑ, μπορεί να προκληθεί μεγάλη αύξηση του επιπέδου του καλίου.

Συμπληρώματα σκόρδου

Τα δισκία σκόρδου υπόσχονται να μειώσουν το επίπεδο χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης. Μελέτες έχουν δώσει ανάμεικτα αποτελέσματα σχετικά με τις επιδράσεις στη χοληστερόλη, ανεξάρτητα από το αν το δισκίο περιέχει φρέσκο σκόρδο, αποξηραμένο σκόρδο σε σκόνη ή εκχύλισμα παλαιωμένου σκόρδου.

Περιορισμένες μελέτες προτείνουν ότι τα συμπληρώματα σκόρδου μπορεί να μειώνουν ελαφρώς την αρτηριακή πίεση.

Κίνδυνοι για την καρδιά: Τα συμπληρώματα σκόρδου μπορεί να αυξήσουν το επίπεδο και τις δράσεις ορισμένων φαρμάκων που λαμβάνονται για την υγεία της καρδιάς, όπως είναι τα αντιπηκτικά φάρμακα (προκαλώντας αιμορραγία), τα φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης (προκαλώντας μυϊκή βλάβη) και τα αντιυπερτασικά (προκαλώντας επικίνδυνη πτώση της αρτηριακής πίεσης).

Τι ισχύει αν δεν παίρνετε άλλα φάρμακα για την καρδιά; «Δεν γνωρίζω να υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων σκόρδου είναι καλύτερη για την καρδιά από ό,τι η κατανάλωση σκόρδου με την τροφή», δηλώνει ο δρ Cohen.

Η καλύτερη συμβουλή

Συζητήστε με τον γιατρό σας προτού δοκιμάσετε οποιοδήποτε νέο συμπλήρωμα και ρωτήστε οπωσδήπτε αν το συμπλήρωμα αλληλεπιδρά με άλλα φάρμακα που παίρνετε.

Τι ισχύει για τα συμπληρώματα ασβεστίου και την υγεία της καρδιάς;

Το ασβέστιο είναι πολύ σημαντικό για την υγεία της καρδιάς, των οστών, των δοντιών, των νεύρων και του αίματος. Οι άνδρες και οι γυναίκες 50 ετών και άνω χρειάζονται περίπου 1.000 έως 1.200 χιλιοστόγραμμα (mg) την ημέρα.

Ο καλύτερος τρόπος να παίρνετε το ασβέστιο που χρειάζεστε είναι η τροφή: γαλακτοκομικά προϊόντα, πράσινα λαχα­νι­κά, ενισχυμένος με ασβέστιο χυμός πορ­τοκαλιού, σαρδέλες και σολομός σε κον­σέρβα, αμύγδαλα, τόφου, φασόλια σόγιας edamame, χειμερινά κολοκύθια.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να πάρουν τουλάχιστον 700 mg την ημέρα από την τροφή τους και πολλοί παίρνουν περισσότερο. Αν παίρνετε δισκίο ασβεστίου για να συμπληρώσετε το ασβέστιο που προσλαμβάνετε από την τροφή, ένα δισκίο χαμηλής δόσης (π.χ. 500 mg) είναι συνήθως αρκετό.

Τα συμπληρώματα ασβεστίου έγιναν τα τελευταία χρόνια αφορμή για πηχυαίους τίτλους εξαιτίας μιας πιθανής σύνδεσής τους με καρδιοπάθεια και καρδιακή προσβολή.

Ωστόσο, πρόσφατες αξιολογήσεις των στοιχείων από τις αρχές (π.χ. το Εθνικό Ίδρυμα για την Οστεοπόρωση και την Αμερικανική Εταιρεία Προληπτικής Καρδιολογίας) δεν διαπίστωσαν την ύπαρξη συσχέτισης ανάμεσα στα συμπληρώματα ασβεστίου και τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου ή πρόωρου θανάτου.

Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να πάρετε όσο ασβέστιο θέλετε. Η υπερβολική κατανάλωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερασβεστιαιμία (δηλ. επίπεδο ασβεστίου στο αίμα πάνω από το φυσιολογικό), η οποία προκαλεί ναυτία, έμετο, σύγχυση και άλλα νευρολογικά συμπτώματα. Η υπερβολική λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου έχει σχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο νεφρικής νόσου και επιθετικού καρκίνου του προστάτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση