ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε εξέλιξη η έσχατη παρτίδα στη Συρία

Η κίνηση Τραμπ ανάγκασε Ρωσία, Ιράν, Τουρκία, Γαλλία, Ισραήλ και κυρίως τους Κούρδους εσπευσμένα να αλλάξουν σχέδια

Στον απόηχο της απόφασης Τραμπ για σταδιακή απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, Δαμασκός, Μόσχα, Άγκυρα, Τεχεράνη και Κούρδοι τρέχουν να προλάβουν τις εξελίξεις, με στραμμένη την προσοχή στο βόρειο τμήμα της χώρας. Η Τουρκία δίνει αγώνα δρόμου για να διαμελίσει την επικράτεια που ελέγχουν σήμερα οι Κούρδοι και το Κουρδικό Κίνημα στρέφει την προσοχή του στη διπλωματία. Όλες οι πλευρές επιχειρούν να επιβάλουν τον δικό τους οδικό χάρτη στο βόρειο τμήμα της Συρίας, την στιγμή που η Δαμασκός επιστρέφει στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας, ύστερα από απουσία οκτώ ετών. Την στιγμή που γραφόταν το συγκεκριμένο δημοσίευμα, δυνάμεις του συριακού στρατού αναπτύσσονταν σε σημεία-κλειδιά της πόλης Μίμπιτς, η οποία εδώ και καιρό βρίσκεται στο στόχαστρο της Τουρκίας. Η εξέλιξη ήρθε ύστερα από εντατικές διαπραγματεύσεις των Κούρδων με την Δαμασκό. Μόσχα και Τεχεράνη έσπευσαν να χαιρετίσουν την νέα συμφωνία, με την Τουρκία να επιλέγει στάση επιφυλακής.

Το 2019 κρίνει το μέλλον

Η Άγκυρα προσεγγίζει ως ζωτικής σημασίας απειλή την παρουσία Κούρδων ανταρτών και των συμμάχων τους στο βόρειο κομμάτι της Συρίας και επιμένει στην απομάκρυνση τους από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Με αυτή τη λογική η Τουρκία είχε πείσει τον Τραμπ να αποσύρει τους 2000 Αμερικανούς στρατιώτες από το βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας ώστε να αναλάβει η ίδια το αμερικανικό επιχειρησιακό σκέλος της αντιμετώπισης των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ. Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοι της καλούνται να αναλάβουν το οικονομικό σκέλος, δηλαδή την χρηματοδότηση του πολέμου κατά του Ισλαμικού Κράτους αλλά και την ανασυγκρότηση της Συρίας. Η Τουρκία έχοντας ευθυγραμμιστεί με τη γραμμή της ηγεσίας Τραμπ για Ιράκ και Συρία, στρέφεται στη Μόσχα, την οποία επισκέπτονται οι υπουργοί Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και ο Αρχηγός των Μυστικών Υπηρεσιών (ΜΙΤ) για να συζητήσουν με τους Ρώσους αξιωματούχους την επέκταση της τουρκικής επιρροής στην Συρία. Την ίδια ώρα η Άγκυρα επιχειρεί να βρει νέους συμμάχους για να ελέγξει το στρατιωτικό πεδίο, στρεφόμενη στους Κούρδους του Ιράκ και σε αραβικά φύλα της Συρίας, ενώ η Δαμασκός προσεγγίζει σημαντικούς Άραβες φύλαρχους.

Για τους Ρώσους αναλυτές οι τελευταίες κινήσεις Τουρκίας-ΗΠΑ είναι σημαντικές και έρχονται να αλλάξουν τις λεπτές ισορροπίες σε μια μεγάλη και πλούσια σε ενεργειακές πηγές περιοχή που απλώνεται από τα παράλια της Ανατολικής Μεσογείου μέχρι τα σύνορα Ιράκ-Ιράν. Ο Ρώσος καθηγητής Grigory Kosach, μιλώντας στην εφημερίδα «Kommersant», τονίζει ότι η νέα συμφωνία Άγκυρας-Ουάσιγκτον δεν αφορά αποκλειστικά τη Συρία. Η Τουρκία αναλαμβάνει το καθήκον της καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους και στο Ιράκ και υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, διεκδικεί εκ νέου ηγετικό ρόλο στην περιοχή. Σύμφωνα με άλλο Ρώσο αναλυτή, τον Andrei Kortunov, οι φιλοδοξίες Ερντογάν, στην τελική φάση του πολέμου της Συρίας, ξεπερνούν τα στενά όρια της ιστορικής αντιπαράθεσης Τουρκίας-Κούρδων. Η Άγκυρα επιχειρεί να επισκιάσει το ρόλο του Ισραήλ στην ευρύτερη περιοχή και να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο για την προώθηση των σχεδίων της Δύσης σε πολλά πεδία, όπως λ.χ. στα ενεργειακά, στην καταπολέμηση του Ιράν και των τζιχαντιστών και στην αναδιοργάνωση της Μεσοποταμίας. Για τη Ρωσία η εξέλιξη αυτή δεν κουβαλά μεγάλους κινδύνους καθότι η Τουρκία εξακολουθεί να χρειάζεται τη Μόσχα σε πολλά ζητήματα ενώ οι βλέψεις της στην ευρύτερη περιοχή σκοντάφτουν και πάνω στη Γαλλία και τη Σαουδική Αραβία.

Η θέση της Γαλλίας

Το Παρίσι κινείται προς παραμονή των στρατιωτικών του παραγόντων στη βόρεια Συρία, εφόσον αποτελεί πεποίθηση του ότι το Ισλαμικό Κράτος εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για τα γαλλικά συμφέροντα. Γάλλοι διπλωμάτες δήλωσαν στο Reuters ότι η απόφαση Τραμπ να αποσύρει όλα τα στρατεύματά του από τη Συρία ήταν έκπληξη για το Παρίσι. Την ίδια ώρα ο Τσαβούσογλου, απαντώντας στην ουσία στην ανακοίνωση της Γαλλίας ότι θα διατηρήσει την παρουσία της στην περιοχή και μετά την κίνηση της Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι η Γαλλία δεν κερδίζει τίποτα διατηρώντας τις δυνάμεις της για την προστασία μιας κουρδικής πολιτοφυλακής στη Συρία.

Για γερά νεύρα η νέα γεωπολιτική παρτίδα

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τους Κούρδους να εντατικοποιούν τις επαφές στο πεδίο της διπλωματίας. Απευθυνόμενοι σε ευρωπαϊκές χώρες και στον ΟΗΕ, ζητούν να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους απέναντι στο Κουρδικό Κίνημα, το οποίο το προηγούμενο διάστημα υπερασπίστηκε τη Δύση απέναντι στην απειλή του Ισλαμικού Κράτους. Παράλληλα, ζητούν στρατιωτική ασπίδα προστασίας και ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στις περιοχές που ελέγχουν. Ο Τούρκος αναλυτής Φεχίμ Τάστεκιν θεωρεί ότι τα αιτήματα των Κούρδων δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά κυρίως λόγω άρνησης της Μόσχας. Εξαιτίας αυτής της εξέλιξης, οι Κούρδοι δεν έχουν άλλη επιλογή παρά τη διαπραγμάτευση με τη Δαμασκό και τη Μόσχα. Έτσι κουρδικές αντιπροσωπείες επισκέπτονται τις δυο πρωτεύουσες και αναζητούν περιθώρια συνεννόησης, δίχως μέχρι στιγμής αυτή η προσπάθεια να έχει καταγράψει αξιοσημείωτη πρόοδο. Πληροφορίες θέλουν τους Κούρδους να συζητούν με τους Ρώσους και την κυβέρνηση Ασάντ, την παράδοση της παραμεθόριας ζώνης με την Τουρκία είτε στον συριακό είτε στο ρωσικό στρατό. Επίσης, δεν αποκλείουν την παράδοση στην Δαμασκό ενεργειακών πηγών. Οι έντονες διπλωματικές διεργασίες έχουν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της νέας τουρκικής εισβολής στη Συρία. Την καθυστέρηση έχει ανακοινώσει ο ίδιος ο Πρόεδρος Ερντογάν. Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, οι συνομιλίες των Κούρδων με τη Δαμασκό άνοιξαν τον δρόμο για την ανάπτυξη συριακών δυνάμεων στο Μίμπιτς, ύστερα από σχετικό κάλεσμα των Κούρδων και των συμμάχων τους. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτέλεσε πλήγμα για τα σχέδια της Άγκυρας, η οποία το Σάββατο έστρεφε τα βλέμματα της στην Μόσχα, την οποία επισκεπτόταν τουρκική αντιπροσωπεία, η οποία θα συζητήσει την τροπή των εξελίξεων στο βόρειο τμήμα της Συρίας. Μετά από τις συσκέψεις στην Μόσχα δεν αποκλείεται νέα απευθείας συνάντηση των Προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Σύμφωνα με Τούρκους αναλυτές, μετά την είσοδο των συριακών δυνάμεων στο Μίμπιτς, οι επιλογές της Τουρκίας είναι περιορισμένες. Είτε θα «επενδύσει» στην διπλωματία, είτε θα επισπεύσει την νέα εισβολή στη γειτονική χώρα ελπίζοντας σε νίκες και κατακτήσεις που θα ενισχύσουν το ρόλο της στη διαπραγμάτευση για το τέλος του πολέμου στην Συρία και το νέο της πολίτευμα αλλά και κομμάτι στη μεγάλη πίτα της ανοικοδόμησης της χώρας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το Ισραήλ, το οποίο οδεύει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, εμφανίζεται αποφασισμένο για την ανάληψη κάθε είδους πρωτοβουλίας για την απομάκρυνση της «ιρανικής απειλής» από τα σύνορα του. Στα πλαίσια αυτής της επιμονής, το επόμενο διάστημα αναμένεται η συνέχιση των ισραηλινών επιδρομών σε Λίβανο και Συρία, και αυτό παρά τις ενστάσεις της Μόσχας.

Έντυπη 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X