ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

5 λόγοι για να βρεθείς στην Ξυλοφάγου (που δεν είναι πατάτα)

H Ξυλοφάγου ανήκει στην επαρχία Λάρνακας και διαθέτει διάφορα σημεία που αξίζουν την επίσκεψή μας.

Wiz Guide

Η περιοχή της Ξυλοφάγου τις τελευταίες μέρες τράβηξε την προσοχή όλων μας για το viral ομοίωμα πατάτας που δεσπόζει σε πάρκο στην είσοδο του χωριού, στην κατεύθυνση του αυτοκινητόδρομου Αγίας Νάπας-Ριζοελιάς και προφανώς όχι άδικα.

Παρότι ανήκει στα Κοκκινοχώρια, η Ξυλοφάγου ανήκει στην επαρχία Λάρνακας, απέχει τρία περίπου μίλια από το ακρωτήριο Πύλας και διαθέτει -εκτός από πατάτες- διάφορα αλλά σημεία που όντως αξίζουν την επίσκεψή μας.

Πύργος Ξυλοφάγου

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by (@cyprus.stories)


Ο πύργος αυτός βρίσκεται τρία χιλιόμετρα νότια του χωριού, στο πιο ψηλό σημείο του οροπεδίου του ακρωτηρίου Πύλας σε υψόμετρο κάπου στα 100 μέτρα από τη θάλασσα. Οι βράχοι κατεβαίνουν απότομα στη θάλασσα, γι’ αυτό δεν επιτρέπεται πρόσβαση σε αυτή. Η θέα από το σημείο αυτό είναι πανοραμική. Οι λάτρεις της άγριας βλάστησης θα απολαύσουν τη μεγάλη ποικιλία των αγριόχορτων και αγριολούλουδων, όπως κυκλάμινα και ματσικόριδα, και θα αναπνεύσουν καθαρό οξυγόνο. Ο πύργος έχει σχήμα κυλινδρικό.

Μονοπάτι της Παναγίας - Εξωκκλήσι Παναγίας

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by (@cyprus.stories)


Στο χωριό υπάρχει ένα πανέμορφο και ιστορικό εξωκκλήσι αφιερωμένο στην Παναγία την Ευαγγελίστρια. Στο μονοπάτι που οδηγεί προς τη σπηλιά της Παναγίας Ευαγγελίστριας υπάρχουν αποτυπωμένα ίχνη σαν πατούσες ποδιού σε πετρώματα, τα οποία σύμφωνα με την τοπική παράδοση είναι ίχνη από τις πατούσες της Παναγίας όταν πέρασε κάποτε. Το εκκλησάκι είναι γνωστό στα Κοκκινοχώρια για τα θαύματα, τις παραδόσεις και την υπεραιωνόβια ελιά του.

Σπήλαια

Στην περιοχή κάποιος μπορεί να επισκεφθεί τις εντυπωσιακές σπηλιές της Ξυλοφάγου, από τις οποίες η πιο εντυπωσιακές είναι το σπήλαιο της «Εγγλεζούς» και η σπηλιά των «Αγίων Σαράντα», η οποία πήρε το όνομα της από τους Αγίους Σαράντα Μάρτυρες, της παγωμένης λίμνης της Σεβάστειας, όπως επίσης και η υποθαλάσσια σπηλιά «Μαύρος Σπήλιος». Η πρόσβαση στη σπηλιά της Εγγλεζούς γίνεται μέσω θάλασσας. (Φωτογραφία: Cyprus from Air)

Φούρνοι «Προζύμι»

Οι φούρνοι «Προζύμι» αξίζουν την προσοχή σου καθώς από το 1997 προσφέρουν νόστιμα παραδοσιακά γλυκά και αρτοδημιουργίες που προσελκύουν κόσμο από διάφορες επαρχίες. Το χωριό επίσης φημίζεται για τις παστόπιτες με παστά χοιρινά των Κοκκινοχωριών. Οι φούρνοι πήραν βραβείο στα βραβεία ποιότητας του Γαστρονόμου το 2014.

Ταβέρνα Κλόκκος

Απλή και αγαπημένη ταβέρνα που αξίζει την επίσκεψή σου. Βρίσκεται σε ένα παλιό σπίτι, με πολύ καλή κυπριακή κουζίνα, μεζέδες και πιάτο ημέρας, με έμφαση στην ποιότητα των υλικών. Ωραία ατμόσφαιρα, εξαιρετικά φιλική εξυπηρέτηση, όμορφη αυλή για το καλοκαίρι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση