ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΗΠΑ-Ρωσία έθεσαν βέτο σε κοινή δήλωση μελών του ΣΑ για Συρία

Κλιμακώνεται η σύρραξη στα σύνορα - Φόβοι για περισσότερους από 60.000 εκτοπισμένους

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατέληξε σε κοινή δήλωση για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» στη βορειοανατολική Συρία, καθώς ΗΠΑ και Ρωσία έθεσαν βέτο σε δήλωση των πέντε ευρωπαϊκών κρατών - μελών του Συμβουλίου, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και το Βέλγιο που καταδίκαζαν την επιχείρηση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεκλήθη εκτάκτως και κεκλεισμένων των θυρών μετά από αίτημα των πέντε ευρωπαϊκών κρατών - μελών του

Τα πέντε μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ζήτησαν τη συνάντηση της Πέμπτης - υπάρχουν συνολικά δεκαπέντε χώρες μέλη στο Συμβούλιο – στη δήλωσή τους προτρέπουν την Τουρκία να σταματήσει τη μονομερή στρατιωτική δράση στη ΒΑ Συρία. Τονίζουν ότι η τουρκική επιχείρηση απειλεί την επιτευχθείσα πρόοδο στη σύγκρουση κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ο πρέσβης της Ρωσίας στο ΣΑ του ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οποιαδήποτε δήλωση του Συμβουλίου σχετικά με τη Συρία «πρέπει να αντιμετωπίζει ευρύτερα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας ξένων δυνάμεων στη χώρα».

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στα ΗΕ Κέλι Κραφτ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υποστήριξαν με κανέναν τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να προβεί σε στρατιωτική εισβολή στη ΒΑ Συρία».

Έχουμε ευθύνη για τους κρατούμενους τζιχαντιστές μόνο στη «ζώνη ασφαλείας» 

Η Τουρκία θα έχει ευθύνη μόνο για τους κρατούμενους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονται εντός της «ζώνης ασφαλείας» που σκοπεύει να εγκαθιδρύσει η Άγκυρα στη Συρία, με την ολοκλήρωση της στρατιωτικής της εισβολής, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας ουσιαστικά στην δήλωση του Τραμπ ότι η Τουρκία πρέπει να διασφαλίσει ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτος που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Συρία, θα εξακολουθήσουν να κρατούνται αιχμάλωτοι.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε ότι η Τουρκία θα ζητήσει από τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι φυλακισμένοι τζιχαντιστές, να τους επαναπατρίσει. «Αν όχι, η Αγκυρα θα είναι υπεύθυνη να τις κάνει να λογοδοτήσουν» τόνισε ο Τσαβούσογλου.

Ο ελεγχόμενος από τους Κούρδους Συριακός Δημοκρατικός Στρατός (SDF) υποστηρίζει ότι περίπου 12.000 ύποπτοι ως μέλη του Ισλαμικού Κράτους είναι φυλακισμένοι σε επτά φυλακές και 4.000 από αυτούς είναι από τρίτες εθνικότητες.

Οι ακριβείς τοποθεσίες δεν έχουν αποκαλυφθεί αλλά οι πληροφορίες κάνουν λόγο ότι βρίσκονται κοντά στην τουρκική παραμεθόριο.

Οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές της Συρίας κατηγόρησαν στο μεταξύ την Τουρκία ότι βομβάρδισε φυλακή στην οποία κρατούνταν μαχητές περισσότερων από 60 εθνικοτήτων του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), καταγγέλλοντας ότι αυτό συνιστά σαφή απόπειρα από την πλευρά της Άγκυρας να τους βοηθήσει να δραπετεύσουν.

«Οι επιθέσεις αυτές σε φυλακές στις οποίες κρατούνται τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους θα οδηγήσουν σε καταστροφή, τις συνέπειες από την οποία ενδέχεται ο κόσμος να μην μπορεί να χειριστεί αργότερα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Με αεροπορικές επιδρομές αλλά και σκληρές χερσαίες μάχες συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας «Πηγή Ειρήνης» στα κατεχόμενα από τους Κούρδους εδάφη της βορείου Συρίας, με νεκρούς και τραυματίες και από τις δύο πλευρές.

Ο τουρκικός στρατός ανκοίνωσε ότι «απελευθέρωσε από τρομοκράτες» επτά χωριά κοντά στις συνοριακές πόλεις Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ Αϊν στην βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με το Anadolu, ενώ ο εκπρόσωπος του Συριακού Εθνικού Στρατού Γιούσεφ Χαμούντ δήλωσε πως Τούρκοι στρατιώτες και Σύροι αντάρτες έχουν πλέον περικυκλώσει τις δύο μεγάλες πόλεις, έπειτα από χερσαία επίθεση που εξαπέλυσαν.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 6 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν στις τουρκικές παραμεθόριες πόλεις Ακτσάκαλε, Μπιρέτσικ, Τσεϊλάνπιναρ και Νουσαϊμπίν,από κουρδικές ρουκέτες, σύμφωνα με ανακοινώσεις των τοπικών κυβερνητών. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι ένα μωρό και ένα κοριτσάκι 11 ετών, π-ου σκοτώθηκε από τα πυρά την ώρα που έπαιζε.

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εξουδετέρωσαν τους τρομοκράτες των PKK/PYD-YPG, που σκότωσαν αθώους πολίτες και κατέστρεψαν τις θέσεις τους», ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας.

Στα κουρδικά εδάφη της Συρίας, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής τουλάχιστον 19 μαχητές των κουρδικών δυνάμεων και 8 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ οι εκτοπισμένοι ξεπερνούν ήδη τους 60.000 χιλιάδες.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε επίσης ότι 109 Κούρδοι «τρομοκράτες» σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή έχουν αιχμαλωτισθεί, (αριθμούς που θεωρεί υπερβολικούς η αντίπαλη πλευρά) ενώ σε δεκάδες χιλιάδες υπολογίζονται οι κάτοικοι που εγκαταλείπουν τις εστίες τους.

Σε νεότερο τηλεγράφημα, του Reuters, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων υποστηρίζει ότι περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχουν εκτοπισθεί αφότου ξεκίνησε η επίθεση της Τουρκίας εναντίον της πολιτοφυλακής των Κούρδων στη βορειανατολική Συρία.

«Από την Τετάρτη, περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχουν εκτοπισθεί, διαφεύγοντας από τους τομείς των συνόρων (με την Τουρκία), ιδιαίτερα από τις ζώνες του Ρας αλ-Αΐν και του Ντερμπασιγέ», ανέφερε το Παρατηρητήριο διευκρινίζοντας πως οι εκτοπισμένοι κατευθύνονται προς εδάφη που βρίσκονται ανατολικότερα, προς την πόλη Χασακέ.

Τι πραγματικά συμβαίνει στο έδαφος

Σύμφωνα με κουρδικές πηγές μία από τις ισχυρές επιθέσεις σημειώθηκαν μεταξύ των πόλεων Ρας αλ Αϊν και Ταλ Αμπιγιάντ, στην κεντρική περιοχή των βορείων συνόρων της Συρίας με την Τουρκία.

Στη μάχη ενεπλάκησαν επίσης Σύροι μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, ο οποίο υποστηρίζεται από την Τουρκία. Η περιοχή είναι αραιοκατοικημένη και κατοικείται κυρίως από αραβικό πληθυσμό.

Το Ρας αλ Αϊν έχει πληγεί από πολλές αεροπορικές επιθέσεις. Μαρτυρίες αυτοπτών ανέφεραν ότι τα τουρκικά αεροσκάφη ίπτανται κυκλωτικά της περιοχής και ότι υπάρχει σφυροκόπημα από το πυροβολικό.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι επιθέσεις συνεχίστηκαν με επιτυχία καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας από αέρος και εδάφους, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι αρκετά χωριά ανατολικά του Ταλ Αμπιγιάντ έχουν καταληφθεί.

Οι κουρδικές αρχές κατηγορούν επίσης την Τουρκία ότι βομβάρδισε μία φυλακή όπου κρατούντο φυλακισμένοι τρομοκράτες του ISIS, σε μια προφανή απόπειρα να διευκολυνθεί η απόδρασή τους.

Οι ίδιες αρχές έχουν καλέσει σε γενική κινητοποίηση τον κουρδικό πληθυσμό παρακινώντας τους κατοίκους να κινηθούν στα σύνορα με την Τουρκία και να αντισταθούν σε αυτή τη δύσκολη και ιστορική στιγμή. 

Ερντογάν: Θα στείλουμε τρία εκατομμύρια πρόσφυγες στην Ευρώπη

Να ανοίξει τις πόρτες και να αφήσει τους Σύρους πρόσφυγες να περάσουν στην Ευρώπη απειλεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εάν οι ευρωπαϊκές χώρες χαρακτηρίσουν την εισβολή στη βόρεια Συρία ως «κατοχή».

«Θα ανοίξουμε τις πύλες και θα σας στείλουμε 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες», είπε χαρακτηριστικά σε ομιλία του ενώπιον βουλευτών του κόμματός του.

Παράλληλα, ανέφερε ότι 109 αντάρτες έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στην επιχείρηση.

Στο μεταξύ, σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται σε συριακά μεθοριακά χωριά ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις που προωθούνται και τους στρατιώτες των υπό κουρδική ηγεσία Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), δήλωσε πριν από λίγο αξιωματούχος των SDF.

«Συνεχίζονται σφοδρές συγκρούσεις στα χωριά, στα οποία προσπαθούν να εισβάλουν» οι τουρκικές δυνάμεις, σημείωσε ο Μάρβαν Καμίσλο, υπεύθυνος επικοινωνίας των SDF.

Την ίδια ώρα οι αντάρτες της Συρίας που υποστηρίζονται από την Τουρκία ανακοίνωσαν ότι οι μαχητές τους κατευθύνονται σε μέτωπα στην βορειοανατολική Συρία για να ενισχύσουν εκεί τα τουρκικά στρατεύματα που διέσχισαν τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Οι αντάρτες του Συριακού Εθνικού Στρατού κινούνται προς τις δύο κύριες πόλεις στην περιοχή, τις Ταλ Αμπιάντ και την Ρας αλ Αΐν, διευκρίνισε ο εκπρόσωπός του Συριακού Εθνικού Στρατού, ο Γιουσέφ Χαμούντ, σημειώνοντας ότι στην περιοχή αυτή έχουν οχυρωθεί δυνάμεις των υπό κουρδική ηγεσία Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Ο ίδιος διέψευσε ωστόσο τις πληροφορίες των τελευταίων, των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, ότι μαίνονται συγκρούσεις ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και τις SDF στα περίχωρα της Ταλ Αμπιάντ.

Νωρίτερα οι κουρδικές δυνάμεις στη Συρία είχαν αναφέρει σε ανακοίνωσή τους ότι απώθησαν νέα χερσαία επίθεση του τουρκικού στρατού στα σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες, στη βορειοανατολική Συρία, την επομένη των φονικών βομβαρδισμών του τομέα αυτού με τον οποίο σηματοδοτήθηκε η έναρξη της επίθεσης της Άγκυρας.

Φόβοι για δραπέτευση Τζιχαντιστών

Σποραδικά πυρά πυροβολικού αναφέρθηκαν επίσης το πρωί στις μεθοριακές ζώνες της Ταλ Αμπιάντ και Ρας αλ Αΐν, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από την πλευρά του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ωστόσο ότι η επιχείρησή του «διεξήχθη με επιτυχία κατά τη διάρκεια της νύχτας από αέρος και στο έδαφος», διαβεβαιώνοντας ότι επετεύχθησαν προκαθορισμένοι στόχοι για την κατάληψη θέσεων, αλλά δεν διευκρίνισε περαιτέρω.

Ωστόσο οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ανέφεραν στην ανακοίνωση που εξέδωσαν ότι απώθησαν χερσαία επίθεση στον τομέα του Ρας αλ Αΐν.

«Οι δυνάμεις μας εμπόδισαν μια απόπειρα χερσαίας διείσδυσης του τουρκικού στρατού κατοχής στον άξονα Ταλ-Χάλαφ - Αλούκ», αναφέρεται στην ανακοίνωση των SDF.

Χθες το βράδυ οι Συριακές Δημοκρατικές δυνάμεις είχαν και πάλι ανακοινώσει ότι απώθησαν παρόμοια επίθεση στον τομέα του Ταλ Αμπιάντ.

Οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές της Συρίας κατηγόρησαν στο μεταξύ την Τουρκία ότι βομβάρδισε φυλακή στην οποία κρατούνταν μαχητές περισσότερων από 60 εθνικοτήτων του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), καταγγέλλοντας ότι αυτό συνιστά σαφή απόπειρα από την πλευρά της Άγκυρας να τους βοηθήσει να δραπετεύσουν.

Η Τουρκία δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής την είδηση αυτή.

Ο βομβαρδισμός αυτός χθες, Τετάρτη, το βράδυ είχε στόχο ένα τμήμα της φυλακής Σίρκιν στην πόλη Καμισλί, διευκρίνισαν οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές της Συρίας στην ανακοίνωσή τους.

«Οι επιθέσεις αυτές σε φυλακές στις οποίες κρατούνται τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους θα οδηγήσουν σε καταστροφή, τις συνέπειες από την οποία ενδέχεται ο κόσμος να μην μπορεί να χειριστεί αργότερα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση αυτή.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε την ίδια ώρα ότι μέχρι στιγμής τουλάχιστον 19 μαχητές των κουρδικών δυνάμεων και 8 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους από χθες από τα αεροπορικά πλήγματα και τα πυρά του πυροβολικού του τουρκικού στρατού που είχαν στόχο τομείς στην μεθόριο ανάμεσα στις δύο χώρες.

Κατάληψη δύο χωριών

Νωρίτερα την Τετάρτη, τουρκικά μέσα μετέδιδαν ότι ο τουρκικός στρατός κατέλαβε δύο χωριά κοντά στην πόλη Ρεσουλαϊν που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα εντός της Συρίας, αναφέροντας ότι η επιχείρηση συνεχίζεται με επιτυχία και ο στρατός αναπτύσσει τις δυνάμεις του με ταχύτητα. Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας έπληξαν συνολικά 181 στόχους -θέσεις κούρδων ανταρτών- διεξάγοντας αεροπορικές επιδρομές και πλήγματα με πυροβολικό, από την έναρξη της επιχείρησής τους στη βορειοανατολική Συρία, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας αργά το βράδυ χθες Τετάρτη.

Μεταξύ των στόχων που επλήγησαν, όπως ανακοίνωσαν στο Twitter οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, ήταν και μία από τις φυλακές στις οποίες κρατούνται μέλη του ISIS.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης με συνεχείς ανταποκρίσεις τους από το σημείο μηδέν, αναφέρουν κατά τη διάρκεια της νύχτας στόχοι των Κούρδων μαχητών στην πόλη Ρεσουλαϊν δεχόταν πυρά από τον τουρκικό στρατό συνεχώς. Με το πρώτο φως της ημέρας φαίνονταν οι καπνοί να ανεβαίνουν πάνω από την περιοχή Οι ήχοι από τους βομβαρδισμούς ακούγονται μέχρι το Τσεϊλάνπινάρ της Τουρκίας.

Στο μεταξύ με τουίτ του το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι “η Επιχείρηση Πηγή της Ειρήνης συνεχίστηκε καθόλη τη διάρκεια της νύχτας από ξηράς και αέρος, καταλαμβάνοντας συγκεκριμένους στόχους. Η επιχείρηση συνεχίζεται με επιτυχία με βάση το σχέδιο”.

Η Τουρκία εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές αλλά προχώρησε και σε χερσαίες επιχειρήσεις κατά των Κούρδων μαχητών αφότου τα αμερικανικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από την περιοχή ανοίγοντας τον δρόμο για μια επίθεση σε δυνάμεις που υπήρξαν σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε την έναρξη της επιχείρησης, έπειτα από την απρόσμενη απόφαση του προέδρου Τραμπ να εγκαταλείψει τους Κούρδους αντάρτες, αφήνοντάς τους ευάλωτους απέναντι σε μια τουρκική επίθεση που καταδικάστηκε από ολόκληρο τον κόσμο.

Η απόφαση αποτελεί μεγάλη αλλαγή στην αμερικανική πολιτική και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από όλες τις πλευρές στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Μάλιστα είναι ενδεικτική και της μεγάλης στροφής στη ρητορική Τραμπ, ο οποίος στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στη Νέα Υόρκη πέρσι δεσμεύτηκε να σταθεί στο πλευρό των Κούρδων, καθώς υπήρξαν, όπως είπε, οι μόνοι σύμμαχοι της Αμερικής στη Συρία πολεμώντας το Ισλαμικό Κράτος.

Ηταν μόνο μετά την ανακοίνωση της έναρξης της επιχείρησης από τον Ερντογάν που ο Τραμπ έκανε λόγο για μια «κακή ιδέα». Τόνισε δε ότι δεν θέλει να εμπλακεί σε ατελείωτους και ανούσιους πολέμους.

Νεκροί άμαχοι και χιλιάδες εκτοπισμένοι

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι, ανάμεσά τους 8 άμαχοι, έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής και 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της τουρκικής επίθεσης ενάντια στις κουρδικές δυνάμεις όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).

Μεταξύ των θυμάτων, δύο σκοτώθηκαν από πυρά πυροβολικού ενάντια στην πόλη Καμισλί, μια πόλη ο πληθυσμός της οποίας είναι κυρίως Κούρδοι, ανέφερε το Παρατηρητήριο.

Οι βομβαρδισμοί των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων έχουν στοιχήσει τη ζωή σε 5 αμάχους και 3 μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), τραυματίζοντας επίσης δεκάδες αμάχους, ανέφεραν οι SDF στο τελευταίο απολογισμό τους.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες άμαχοι φεύγουν για να γλυτώσουν από τα τουρκικά πλήγματα στα σύνορα.

Στη βόρεια Συρία οι κάτοικοι σε περιοχές που βρίσκονται στα σύνορα βγήκαν σε κατάσταση πανικού στους δρόμους και άρχισαν να απομακρύνονται είτε πεζή είτε με αυτοκίνητα στα οποία είχαν φορτώσει στρώματα και άλλα προσωπικά τους αντικείμενα.

Πυκνοί μαύροι καπνοί ήταν ορατοί κοντά στην πόλη Καμισλί και οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης εν μέσω έντονων βομβαρδισμών καθώς η Τουρκία επιτέθηκε σε έξι διαφορετικές πόλεις που βρίσκονται στα σύνορα κατά μήκος μιας απόστασης 300 χιλιομέτρων.

Ο εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μουσταφά Μπάλι, δήλωσε ότι τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη έβαλαν στο στόχαστρο «περιοχές αμάχων» στη βόρεια Συρία και ότι οβίδες έπεσαν κοντά σε μια φυλακή την οποία φυλάσσουν Κούρδοι και στην οποία κρατούνται κάποιοι από τους πιο επικίνδυνους αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους. Πρόκειται ωστόσο για μια πληροφορία που δεν έχει επιβεβαιωθεί από κάποια άλλη πηγή.

Στην Ουάσιγκτον, αξιωματούχοι ανέφεραν ότι δύο Βρετανοί αντάρτες που θεωρούνται ότι ανήκουν σε μια οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους που αποκεφάλιζε ομήρους και είναι γνωστή με την ονομασία "The Beatles", απομακρύνθηκαν από το κέντρο κράτησης στο οποίο βρίσκονταν και τέθηκαν υπό κράτηση από τις ΗΠΑ.Πριν από την επίθεση της Τουρκίας οι κουρδοσυριακές δυνάμεις, που ελέγχουν περίπου το 30% των εδαφών της Συρίας, προειδοποίησαν για μια «ανθρωπιστική καταστροφή». Σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην περιοχή και θα πληγούν από τις επιθέσεις.

Προχωρούν οι κομάντος

Οι Τούρκοι κομάντος συνεχίζουν να προχωρούν εντός της Τουρκίας προς την πόλη Τελ Αμπιάντ με τεθωρακισμένα οχήματα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ο τουρκικός στρατός χτυπούσε από το Ακτσάκαλε της Τουρκίας την πόλη Τελ Αμπιάντ, ενώ νωρίτερα οι τουρκικές αεροπορικές δυνάμεις είχαν χτυπήσει την πόλη Ρεσουλαϊν, 30 χλμ εντός της Συρίας.

Τούρκοι στρατιωτικοί αναλυτές έλεγαν ότι το γεγονός ότι ξεκίνησε η επέμβαση με βομβαρδισμό της Ρεσουλιάν αιφνιδίασε τους Κούρδους μαχητές επειδή περίμεναν ότι η επίθεση θα ξεκινούσε από το Ακτσάκαλε της Τουρκίας και όχι ανάποδα. Κούρδοι μαχητές έκαιγαν μάλιστα λάστιχα στην πόλη Ρεσουλιάν ώστε από τον μαύρο καπνό να εμποδίζεται η ορατότητα των τουρκικών μαχητικών. Οπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης στόχος τώρα είναι να διακοπεί η επικοινωνία μεταξύ των περιοχών που ελέγχουν οι Κούρδοι μαχητές. Επίσης drone κινούνται από την μια άκρη στην άλλη άκρη σε απόσταση 120 χλμ, μεταξύ Τελ Αμπιάντ και Ρεσουλαίν, ανατολικά του Ευφράτη. Στο μεταξύ, τουρκικά μέσα κατηγορούν τους Κούρδους μαχητές ότι επιτέθηκαν σε άμαχους πολίτες στην πόλη Τζεραμπλούς στη Συρία που ελέγχεται από Ελεύθερο Συριακό Στρατό σκοτώνοντας ένα άτομο και τραυματίζοντας επτά.

Τις επιχειρήσεις συντονίζουν ο ίδιος ο Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ με τον αρχηγό του τουρκικού στρατού Γκιουλέρ, ενώ από το κέντρο επιχειρήσεων στην Άγκυρα παρακολουθεί και ενημερώνεται και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Ιστορικές κυρώσεις ετοιμάζουν οι ΗΠΑ

«Είμαι στην ευχάριστη θέση (να ανακοινώσω ότι) καταλήξαμε σε δικομματική συμφωνία με τον γερουσιαστή @ChrisVanHollen για την επιβολή αυστηρών κυρώσειων στην Τουρκία για την εισβολή στη Συρία. Ενώ η Διοίκηση αρνείται να ενεργήσει εναντίον της Τουρκίας, αναμένω ισχυρή στήριξη από τα κόμματα».

Με αυτήν την ανάρτηση στο διαδίκτυο, ο Αμερικανός Γερουσιαστής Lindsey Graham ανακοίνωσε ότι στην Γερουσία των ΗΠΑ, οι Ρεπουμολικανοί συμφώνησαν με τους Δημοκράτες για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Ο Αμερικάνος πολιτικός έδωσε στην δημοσιότητα και το προσχέδιο των κυρώσεων που ενδέχεται να επιβληθούν άμεσα στην Τουρκία.

Πλήττουν την τουρκική πολιτική ηγεσία

Στην εισαγωγή του προσχέδιου που δόθηκε στην δημοσιότητα ξεχωρίζουν τα εξής: «Οι υποχρεωτικές κυρώσεις τίθενται σε ισχύ κατά την έκδοση της παρούσας Πράξης, εκτός εάν η διοίκηση πιστοποιήσει στο Κογκρέσο - κάθε 90 ημέρες - ότι η Τουρκία δεν πράττει μονομερώς (χωρίς στήριξη από την Αμερική ανατολικά του Ευφράτη και δυτικά των ιρακινών συνόρων) στη Συρία και αποσύρει τις ένοπλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία, από περιοχές που κατείχε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης που ξεκίνησε στις 09 Οκτωβρίου 2019».

Στην συνέχεια, στο πρώτο πεδίο του προσχεδίου των κυρώσεων, ξεχωρίζει ο τίτλος «Κυρώσεις για τα περιουσιακά στοιχεία της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας στις Η.Π.Α.». Η συγκεκριμένη κατηγορία αφορά τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον Υπουργό Οικονομικών, τον Υπουργό Εμπορίου και τον Υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας.

Ισχυρό πλήγμα για τον τουρκικό στρατό

Στο δεύτερο πεδίο γίνεται αναφορά σε «κυρώσεις εναντίον οποιουδήποτε αλλοδαπού πωλεί ή παρέχει χρηματοδοτική, υλική ή τεχνολογική υποστήριξη ή πραγματοποιεί εν γνώσει του μια συναλλαγή με τον τουρκικό στρατό».

Στην τρίτη κατηγορία ξεχωρίζουν οι κυρώσεις κατά του ενεργειακού τομέα της Τουρκίας, ενώ η τέταρτη κατηγορία αφορά την διακοπή παροχής αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην γειτονική χώρα.

Στο πέμπτο πεδίο του προσχεδίου των αμερικανικών κυρώσεων ξεχωρίζουν οι κυρώσεις της κατηγορίας CAATSA για την εξαγορά ρωσικών πυραύλων από την Τουρκία.

Στο στόχαστρο ο Ερντογάν

Επίσης, στα πλαίσια του προσχεδίου γίνεται αναφορά για την έκδοση έκθεσης που θα αφορά τα περιουσιακά στοιχεία του Προέδρου της Τουρκίας και την επιβολή περιοριστικών μέτρων στην παραχώρηση τουριστικών θεωρήσεων σε εκπροσώπους της τουρκικής Προεδρίας.
Ας σημειωθεί ότι λίγο πριν την ανακοίνωση του προσχεδίου των κυρώσεων, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ άφησε να εννοηθεί ότι συμφωνεί με το σκεπτικό του Γερουσιαστή Graham και ότι είναι έτοιμος να «καταστρέψει» την τουρκική οικονομία σε περίπτωση που η Τουρκία πλήξει τον κουρδικό πληθυσμό της Συρίας.

Πομπέο: Οι ΗΠΑ δεν ενέκριναν την επίθεση 

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έδωσε σε αυτήν της Τουρκίας πράσινο φως για να εισβάλει στη Συρία, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο PBS χθες Τετάρτη.

Ωστόσο, ο Πομπέο επισήμανε πως η Άγκυρα είχε «θεμιτές ανησυχίες» για την «ασφάλειά της» και επανέλαβε ότι ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πήρε την απόφαση να αναδιπλωθούν οι αμερικανοί στρατιωτικοί που ήταν ανεπτυγμένοι στη βορειοανατολική Συρία για να μη διατρέξουν κίνδυνο.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ φάνηκε εξάλλου να υποβαθμίζει τους φόβους που εκφράζονται από διάφορες πλευρές για το ενδεχόμενο η εισβολή να δώσει ώθηση στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη συριακή επικράτεια.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ απομάκρυναν κάποιους ιδιαίτερα επικίνδυνους μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) από τη βορειοανατολική Συρία.

«Απομακρύνουμε κάποιους από τους πιο επικίνδυνους μαχητές του ΙΚΙΛ», είπε ο Τραμπ, χρησιμοποιώντας το ακρώνυμο μιας παλιότερης ονομασίας του ΙΚ, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε. «Πήραμε έναν ορισμένο αριθμό μαχητών του ΙΚΙΛ που είναι πολύ κακοί», επέμεινε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο Τραμπ επανέλαβε εξάλλου τις επικρίσεις του προς τα κράτη της Ευρώπης διότι δεν επαναπατρίζουν υπηκόους τους που είχαν πάει στη Συρία για να ενταχθούν και να πολεμήσουν στις τάξεις του ΙΚ και βρίσκονται σήμερα στα χέρια των Κούρδων. «Κάναμε μεγάλη χάρη σε πολλές χώρες, που δεν θέλουν να τους πάρουν πίσω», συμπλήρωσε.

Ο Ρεπουμπλικάνος προειδοποίησε ακόμη πως αν οποιοδήποτε από τα μέλη του ΙΚ απελευθερώνοταν ή αποδρούσε, «θα διέφευγε στην Ευρώπη».

Καταδικάζει ο Καναδάς

Η διπλωματία του Καναδά καταδίκασε την επίθεση που εξαπέλυσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων μαχητών στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, υπογραμμίζοντας πως απειλεί την εύθραυστη σταθερότητα στην περιοχή αλλά και τις προσπάθειες να περιοριστεί η δράση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Τουρκικά στρατεύματα, μαζί με Σύρους αντικαθεστωτικούς μαχητές προσκείμενους στην Άγκυρα, σφυροκόπησαν από αέρος και με πυροβολικό κουρδικές θέσεις χθες, πριν εξαπολύσουν χερσαία επιχείρηση.

«Ο Καναδάς καταδικάζει σθεναρά τη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη Συρία (...). Απευθύνουμε έκκληση να προστατευθούν οι άμαχοι και προς όλα τα μέρη να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου», σημείωσε η ΥΠΕΞ του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ μέσω Twitter.

Αν και οι ένοπλες δυνάμεις του Καναδά δεν έχουν αναπτύξει στελέχη τους στη Συρία, περίπου 250 βρίσκονται στο βόρειο Ιράκ, όπου εκπαιδεύουν τοπικές δυνάμεις και συνεργάζονται με κουρδικές οργανώσεις.

Το 2016, η καναδική δύναμη είχε εμπλακεί σε μάχες με μέλη του ΙΚ.

Η επιστολή της Τουρκίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η διπλωματία της Τουρκίας διαβεβαίωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ότι η στρατιωτική επιχείρηση που άρχισαν να διεξάγουν χθες οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας θα είναι «αναλογική, μετρημένη και υπεύθυνη», ενόψει της συνεδρίασης του κεκλεισμένων των θυρών σήμερα για να συζητηθεί η εισβολή.

Κατά την Άγκυρα, η επιχείρηση έχει στόχο να εξαλειφθεί αυτός που ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκαλεί «διάδρομο του τρόμου» νότια των συνόρων της χώρας του με τη Συρία. Η εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων άρχισε μερικές ημέρες μετά την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναδιπλωθούν αμερικανοί στρατιωτικοί που ήταν ανεπτυγμένοι στην περιοχή και συνεργάζονταν με κούρδους μαχητές, που αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στις επιχειρήσεις των τελευταίων ετών εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Η Τουρκία διατείνεται ότι οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ), βασική συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), είναι ο συριακός βραχίονας του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν, της αυτονομιστικής οργάνωσης που πολεμά εναντίον του τουρκικού κράτους από τη δεκαετία του 1980.

Το ΣΑ του ΟΗΕ συγκαλείται σήμερα για να εξετάσει την κατάσταση στη Συρία, κατόπιν αιτήματος των πέντε ευρωπαϊκών κρατών-μελών του (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Πολωνία).

«Όπως συνέβη και στις προηγούμενες αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της, η αντίδραση της Τουρκίας θα είναι αναλογική, μετρημένη και υπεύθυνη», ανέφερε ο πρεσβευτής της χώρας Φεριντούν Σινιρλίογλου σε επιστολή του προς το δεκαπενταμελές ΣΑ που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

«Η επιχείρηση θα στοχοθετήσει μόνο τρομοκράτες και κρησφύγετά τους, καταφύγια, θέσεις, οπλισμένα οχήματα και εξοπλισμό», συνέχισε ο πρεσβευτής. «Λαμβάνονται όλες οι προφυλάξεις για να αποφευχθούν παράπλευρες απώλειες στις τάξεις του άμαχου πληθυσμού», διαβεβαίωσε ακόμη ο Σινιρλίογλου.

Η Τουρκία δικαιολόγησε την εισβολή επικαλούμενη το Άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο αναφέρεται στο δικαίωμα μιας χώρας ή μιας συμμαχίας κρατών στην αυτοάμυνα όταν δέχεται επίθεση.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είναι «πολύ ανήσυχος» για τις εξελίξεις στη βορειοανατολική Συρία και «οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση» εκεί πρέπει να συνοδευτεί από «απόλυτο σεβασμό του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», σημείωσε χθες ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Φαρχάν Χακ.

Ο Γκουτέρες παράλληλα υπενθύμισε πως είναι απαραίτητο να προστατεύονται οι άμαχοι και οι πολιτικές υποδομές και πως θεωρεί ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύρραξη στη Συρία».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X