ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Bουβές» oι εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου στη Βρετανία

Το βασικό ερώτημα που γεννάται είναι κατά πόσον οι εκλογές θα επιλύσουν, ή θα ενισχύσουν, το αδιέξοδο του Brexit

Kathimerini.gr

Από τη στιγμή που ανέλαβε την πρωθυπουργία ο Μπόρις Τζόνσον, τον Ιούλιο, προσπάθησε να πετύχει δύο στόχους: την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι την 31η Οκτωβρίου και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Όσον αφορά τον πρώτο στόχο του, απέτυχε οικτρά εξαιτίας του ίδιου πολιτικού αδιεξόδου που αντιμετώπισαν και οι προκάτοχοί του. Όμως, τον δεύτερο στόχο του, τις εκλογές, τον πέτυχε και η εκλογική αναμέτρηση θα λάβει χώρα στις 12 Δεκεμβρίου.

Το βασικό ερώτημα που γεννάται είναι κατά πόσον οι εκλογές θα επιλύσουν, ή θα ενισχύσουν, το αδιέξοδο του Brexit.

Οι υπολογισμοί του Τζόνσον εντάσσονται στη σφαίρα της στοιχειώδους πολιτικής. Οι δημοσκοπήσεις του δίνουν σημαντικό προβάδισμα, έχει ήδη έτοιμη τη συμφωνία για το Brexit, ο λαϊκισμός του φαίνεται να έχει απήχηση στις μάζες και ο αντίπαλός του στο Εργατικό Κόμμα, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, δεν είναι καθόλου δημοφιλής. Έτσι, ο Μπόρις Τζόνσον οδηγεί το Συντηρητικό Κόμμα προς κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πετυχαίνει το Brexit και παραμένει για μία πενταετία στην εξουσία.

Ωστόσο, η τριετής διαμάχη για το Brexit ανέτρεψε τα πάντα στη βρετανική πολιτική σκηνή και πολλά πράγματα, τις επόμενες έξι εβδομάδες, μπορεί να μην έχουν την έκβαση που προσδοκά ο Μπόρις Τζόνσον.

H προκάτοχός του στην Ντάουνινγκ Στριτ, Τερέζα Μέι, προκήρυξε πρόωρες εκλογές το 2017, ευελπιστώντας ότι θα μετέτρεπε το δημοσκοπικό προβάδισμα σε ευρύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Όμως, τελικά έχασε την εκλογική αναμέτρηση και κατέληξε ηγέτιδα μιας κυβέρνησης μειοψηφίας.

Το ίδιο πιθανώς να επαναληφθεί. Το Brexit, άλλωστε, έχει διαβρώσει την κομματική πειθαρχία και η ψήφος πολλών ψηφοφόρων πιθανώς να κριθεί από τη θέση τους σχετικά με την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά από τον τρόπο που ψήφισαν τα προηγούμενα χρόνια.

Στην Σκωτία, παραδείγματος χάρη, όπου κυριαρχούν έντονα συναισθήματα κατά της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε., οι Συντηρητικοί πιθανώς να χάσουν πολλές έδρες. Η δέσμευση του Τζόνσον, «ή ταν ή επί τας», αποχώρησης από το ευρωπαϊκό μπλοκ μέχρι την τελευταία ημέρα του Οκτωβρίου, μπορεί τελικά να αντιστραφεί εναντίον του, όπως εξάλλου και η δήλωσή του ότι «καλύτερα να βρεθεί νεκρός στο χαντάκι» παρά να ζητήσει επέκταση της ημερομηνίας του Brexit, πράγμα το οποίο τελικά έκανε. Αυτό πιθανώς να απομακρύνει τους σκληροπυρηνικούς υπέρμαχους του Brexit από το Συντηρητικό Κόμμα και να τους οδηγήσει στις αγκάλες του Κόμματος Brexit, του Νάιτζελ Φάρατζ. Οι αντίπαλοι του Τζόνσον σίγουρα θα εκμεταλλευθούν και την αμφισβήτηση της ακεραιότητάς του.

Το βασικό ερώτημα, ωστόσο, είναι κατά πόσον η εκλογική αναμέτρηση θα βάλει τέλος στους «σπασμούς» του Brexit. Ο διχασμός αναφορικά με τις σχέσεις με την Ε.Ε., που εγείρει κάποια βασικά ερωτήματα σχετικά με τη βρετανική ταυτότητα και τη θέση της Βρετανίας στον κόσμο, απλά διευρύνθηκε μετά το μοιραίο δημοψήφισμα του Ιουνίου 2016. Στο Κοινοβούλιο αποκλείστηκε σθεναρά μόνο το ενδεχόμενο μιας εξόδου χωρίς συμφωνία, καθώς όλοι πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν απολύτως καταστροφικό, καίτοι ο Μπόρις Τζόνσον φαίνεται να διαφωνεί.

Κάθε άλλη απόπειρα να παρεμποδιστεί ή να διασφαλιστεί το Brexit δυναμιτίστηκε από πληθώρα ψηφοφοριών και ελιγμών, που στην πραγματικότητα θα ήταν κωμικοί, αν δεν ήταν τόσο κοσμοϊστορικοί και ταυτόχρονα απογοητευτικοί.

Η επόμενη μέρα

Όποιο και αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα της 12ης Δεκεμβρίου, είναι βέβαιο ότι ο νικητής θα αντιμετωπίσει μία εξαιρετικά εχθρική αντιπολίτευση. Ακόμα και αν κερδίσει ο Μπόρις Τζόνσον και καταφέρει να περάσει τη νομοθεσία του για το Brexit, αυτό δεν θα οριοθετήσει τίποτα άλλο, από μία μακρά μεταβατική περίοδο, που θα επιφυλάσσει μάχες στο Κοινοβούλιο και νέα οικονομικά προβλήματα.

Το βρετανικό Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικής και Κοινωνικής Ερευνας εμπλούτισε περαιτέρω τις απαισιόδοξες προβλέψεις του, επισημαίνοντας ότι ακόμα και αν η Βρετανία κατάφερνε να συνάψει μία συνθήκη ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα έχανε περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία. Το Ινστιτούτο, επίσης, υποστηρίζει ότι η βρετανική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 2,5% συγκριτικά με αυτό που θα ήταν αν οι Βρετανοί είχαν ψηφίσει να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και σημειώνει ότι αυτό θα επιδεινωθεί.

Ωστόσο, μπροστά στα τεράστια αυτά αδιέξοδα, μία εκλογική αναμέτρηση πιθανότατα είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση.

Το τωρινό Κοινοβούλιο έχει εξαντλήσει όλες του τις δυνατότητες και η πρόσκληση του λαού να εκλέξει νέο είναι ακριβώς ο τρόπος που λειτουργεί η κοινοβουλετική δημοκρατία.

Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο πολιτικός διάλογος θα γίνει σοφότερος, πιο καθοριστικός ή ακόμα και περισσότερο ευγενικός. Αν, όμως, υπάρχει μία πιθανότητα αυτό να συμβεί, τότε, σε αυτό το σημείο, αξίζει να διερευνηθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X