ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δεν είδαν καν τον φάκελο του Στυλιανού

Στιγμές έντασης στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μετά το πόρισμα της Επιτρόπου

Σε φορτισμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, στον απόηχο του πορίσματος της Επιτρόπου Διοικήσεως, Μαρίας Στυλιανού-Λοττίδου, σε σχέση με τα αίτια του θανάτου του 14χρονου Στυλιανού Κωνσταντίνου. Ζέτα Αιμιλιανίδου και Μαρία Κυρατζή κλήθηκαν να τοποθετηθούν επί σωρείας ερωτημάτων, κυρίως εκ μέρους των βουλευτριών του ΑΚΕΛ, Ειρήνης Χαραλαμπίδου και Σκεύης Κουκουμά, ενώ στο τέλος της συνεδρίας έκαναν λόγο για καθημερινή απαξίωση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, μετά το θλιβερό περιστατικό, καθώς και για απειλές κατά των λειτουργών, στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι τελευταίοι για να διαχειριστούν δύσκολες υποθέσεις.

Γεγονός το οποίο αναφέρθηκε και αναγνωρίστηκε από την πλειοψηφία των συμμετεχόντων, ήταν το γεγονός ότι το πόρισμα δόθηκε εντός του χρονοδιαγράμματος των δύο μηνών, όπως είχε οριστεί, καθώς και το γεγονός ότι για πρώτη φορά ένα πόρισμα αποδίδει ευθέως ευθύνες.

Υπάρχουν τα εγχειρίδια

Κατά την έναρξη της συνεδρίας, τον λόγο έλαβε η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λέγοντας ότι επρόκειτο για μια επίπονη και δύσκολη προσπάθεια εκ μέρους της για την σύνταξη της έκθεσης. Είπε ότι το γραφείο της, κατά την διερεύνηση της υπόθεσης, διαπίστωσε αμέλεια, λανθασμένη εκτίμηση και καθόλου εκτίμηση εκ μέρους των λειτουργών των ΥΚΕ, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, ο Στυλιανός θα μπορούσε να ήταν μαζί μας σήμερα.

Η κα Στυλιανού-Λοττίδου είπε ότι οι λειτουργοί που ασχολούνταν με την υπόθεση, δεν μπόρεσαν να αναγνωρίσουν και να αξιολογήσουν σωστά τους κινδύνους, ενώ έθεσε και θέμα εκπαίδευσης των λειτουργών. Δυστυχώς, είπε χαρακτηριστικά, τα εγχειρίδια υπάρχουν, ωστόσο δεν ακολουθήθηκαν, ενώ από τον Μάιο 2019, η λειτουργός η οποία ασχολείτο με την υπόθεση, ανέφερε πως δεν μελέτησε καν τον φάκελο, εκφράζοντας άγνοια για το περιεχόμενό του.

Στην συνέχεια, τον λόγο έλαβε η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία εξέφρασε την θλίψη της για το τραγικό συμβάν. Τόνισε ότι το πόρισμα θα αξιοποιηθεί, αφού ο θάνατος ενός παιδιού επιβάλλει την ενίσχυση των υπηρεσιών. Ανάλογη πρώτη τοποθέτηση έκανε και ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Κύπρος Μιχαηλίδης, λέγοντας ότι θα τύχει σεβασμού το πόρισμα, ενώ αναμένονται σε σύντομο χρονικό διάστημα τα αποτελέσματα της έρευνας του ερευνώντος λειτουργού, Ανδρέα Κουσιουμή, ο οποίος θα καταδείξει τα μέλη της Αστυνομίας που πιθανόν να έχουν ευθύνες.

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου, είπε ότι έχει εισηγήσεις για την ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου, ωστόσο, για την ώρα προέχει η ολοκλήρωση της έρευνας. Μάλιστα, η κα Μιχαηλίδου έψεξε τις υπηρεσίες οι οποίες ενεπλάκησαν στην διερεύνηση της υπόθεσης του Στυλιανού, λέγοντας ότι ουδέποτε συντονίστηκαν, προσθέτοντας πως πρέπει να δημιουργηθούν πρωτόκολλα για τον εντοπισμό του κινδύνου.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας ανέφερε ότι εκ μέρους τους έγιναν όλες οι ενδεδειγμένες ενέργειες, από την πρώτη στιγμή, ωστόσο το παιδί δεν είναι πια μαζί μας. Εκ μέρους των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας αναφέρθηκε ότι η οικογένεια παρακολουθείται και τώρα, μετά τον θάνατο του Στυλιανού.

Έντονες τοποθετήσεις

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν τον λόγο έλαβαν οι εκπρόσωποι του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου και Σκεύη Κουκουμά, οι οποίες εξαπέλυσαν επίθεση κατά της Υπουργού Εργασίας και της Διευθύντριας των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. Πρώτη η κα Χαραλαμπίδου είπε ότι κουραστήκαμε να βγάζουμε πορίσματα και αναρωτήθηκε αν σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Η κα Αιμιλιανίδου, πρόσθεσε, δεν θα έπρεπε να ήταν παρούσα στην παράδοση του πορίσματος από την Επίτροπο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για λόγους ευθιξίας, είπε χαρακτηριστικά. Στην συνέχεια, ανέφερε ότι δεν μπορούμε πάντα να κυνηγούμε έναν μικρό αριθμό λειτουργών, ενώ αναρωτήθηκε αν δεν έχουν ευθύνες οι προϊστάμενοι, όπως η κα Κυρατζή, κάνοντας λόγο και για «ηθικούς αυτουργούς».

Με την σειρά της, η κα Κουκουμά είπε ότι ο Στυλιανός δεν είναι το πρώτο περιστατικό παιδιού με τραγικό τέλος, στην υπόθεση του οποίου εμπλοκή έχουν οι ΥΚΕ, ώστε να δοθεί πίστωση χρόνου για την βελτίωση των πραγμάτων. Στην συνέχεια, είπε ότι η προκάτοχος της Δέσπως Μιχαηλίδου, Λήδα Κουρσουμπά, έδωσε πολλές εκθέσεις για τα όσα πρέπει να γίνουν προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της κατάστασης, ενώ αναφέρθηκε και σε πολιτικές ευθύνες, οι οποίες δεν εξετάστηκαν στο πόρισμα. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ευθύνες βαραίνουν και την Κυβέρνηση, η οποία έπρεπε να στηρίξει το Υπουργείο Εργασίας και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες, στην προσπάθειά τους για τον χειρισμό ανάλογων υποθέσεων.

Στην αντεπίθεση η Ζέτα

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις που ακολούθησαν, κυρίως εκ μέρους της Υπουργού Εργασίας και της Διευθύντριας των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, στα ερωτήματα και στις τοποθετήσεις που προηγήθηκαν.

Απαντώντας στην Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η κα Αιμιλιανίδου είπε ότι δεν αντελήφθη τον λόγο που δεν θα έπρεπε να ήταν παρούσα στην παράδοση του πορίσματος, καθώς ήταν δική της η εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο για την διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας από το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως, για την υπόθεση. Η Υπουργός, αντικρούοντας τις θέσεις Χαραλαμπίδου και Κουκουμά για άλλα παρόμοια περιστατικά, είπε ότι οι ΥΚΕ έχουν σώσει πολλά άλλα παιδιά, ενώ τόνισε ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων για την βελτίωση της κατάστασης.

Επεσήμανε ότι για την ενίσχυση των ΥΚΕ, είναι απαραίτητο οι λειτουργοί να μην τελειώνουν την δουλειά τους στις 15:00 το απόγευμα, γι’ αυτό εφαρμόστηκε πιλοτικά η υπερωριακή απασχόληση όσων το επιθυμούν. Τέλος, είπε ότι υπάρχει υποστελέχωση στις ΥΚΕ, αφού 170 λειτουργοί καλούνται να διεκπεραιώνουν μεγάλο όγκο εργασίας. Παράλληλα, επανέλαβε ότι έχουν αποπαγοποιηθεί θέσεις εργασίας στις υπηρεσίες, για την ενίσχυσή τους, αναφέροντας, ωστόσο, ότι είναι πάρα πολλά τα πράγματα που πρέπει να αλλάξουν.

Αστυνομία: Διαθεσιμότητες μετά την έρευνα

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Κύπρος Μιχαηλίδης, στην τοποθέτησή του, ανέφερε ότι, παράλληλα με την διεξαγωγή έρευνας για ευθύνες εντός του σώματος, έδωσε οδηγίες για έλεγχο για τυχόν κενά και παραλείψεις. Την ίδια ώρα, ωστόσο, ανέφερε ότι οι Εγκύκλιοι και οι Αστυνομικές Διατάξεις Υπάρχουν, ως προς τον τρόπο δράσης των μελών της Αστυνομίας, σε περιπτώσεις παρόμοιων υποθέσεων.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κος Μιχαηλίδης είπε ότι οι Αστυνομικοί που ασχολούνται με υποθέσεις βίας στην οικογένεια, είναι εκπαιδευμένοι για να χειρίζονται τέτοιου είδους περιστατικά, ενώ στους αστυνομικούς σταθμούς υπάρχουν άτομα αναλόγως καταρτισμένα.

Ξέσπασμα

Τον τελευταίο λόγο είχε η Διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, Μαρία Κυρατζή, η οποία αφού άκουσε τους προλαλήσαντες, τοποθετήθηκε με έντονο τρόπο, υπεραμυνόμενη των λειτουργών των υπηρεσιών. Η ίδια είπε, από την πρώτη πρώτη στιγμή έθεσε εαυτόν στην διάθεση της Επιτρόπου για την διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ παραχώρησε και το υλικό που απαιτείτο για την ολοκλήρωση του πορίσματος. Η κα Κυρατζή, τόνισε πως, μετά την υπόθεση του Στυλιανού, διάφορες άλλες περιπτώσεις παιδιών αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία από τις ΥΚΕ.

Ως καταληκτικό σχόλιο, η Υπουργός, Ζέτα Αιμιλιανίδου, αναφέρθηκε σε περιπτώσεις κατά τις οποίες λειτουργοί των ΥΚΕ δέχονται απειλές, από τον Σεπτέμβριο, μέχρι σήμερα. Μάλιστα, δεν τους επιτρέπεται η είσοδος σε σπίτια τα οποία επισκέπτονται για να επιληφθούν υποθέσεων, εξαιτίας της «καθημερινής απαξίωσης» σε βάρος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. Τέλος, τόνισε την ανάγκη να αφεθούν οι κοινωνικοί λειτουργοί να κάνουν την δουλειά τους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση