ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γάγγραινα για τις γαλακτοβιομηχανίες οι υψηλές τιμές

Βολές κατά του ΠΟΑ από γαλακτοβιομηχανίες που στρέφονται προς την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Ως γάγγραινα χαρακτηρίζουν την υψηλή τιμή του γάλακτος για τις γαλακτοβιομηχανίες παράγοντες του κλάδου. Με δεδομένο ότι αγοράζουν χονδρικά στη διπλάσια τιμή σε σχέση με άλλες γαλακτοβιομηχανίες του εξωτερικού, δεν θα ήταν υπερβολή η αναφορά ότι δημιουργούνται στην ουσία συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τις κυπριακές εταιρείες στη γαλακτοβιομηχανία, στην προσπάθειά τους να ανοιχτούν σε ευρωπαϊκές ή άλλες αγορές. Για την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται τόσο στις ισορροπίες που αναπτύσσονται στην κυπριακή αγορά, αλλά και στην ευρωπαϊκή αγορά, οι ίδιες πηγές ρίχνουν εμμέσως πλην σαφώς το μπαλάκι στους οργανωμένους αγελαδοτρόφους.

Μιλώντας στην «Κ» εκ των ιδιοκτητών της εταιρείας Pittas Dairies Ltd, εταιρεία η οποία προσέφυγε και στην Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, υποστηρίζει ότι με τη σύσταση του ΠΟΑ το 2004, η τιμή του γάλακτος αυξήθηκε κατά 30%. Αύξηση που αποδείχθηκε εξαιρετικά ζημιογόνα για την εταιρεία του, η οποία απορρόφησε το επιπλέον κόστος, θέλοντας να προστατέψει τις συμφωνίες που είχε κλείσει με τις υπεραγορές του εξωτερικού για την εξαγωγή του χαλλουμιού στη βάση της προηγούμενης τιμής του γάλακτος. Κατά τον κ. Πίττα, η χαριστική βολή στις εξαγωγές της εταιρείας δόθηκε, όταν ο ΠΟΑ εξαγόρασε τη γαλακτοβιομηχανία Papouis στην Αθηένου και εισήλθε έτσι και στον κλάδο της τυροκομίας. «Δεν μπορεί μια εταιρεία να συγκεντρώνει τόσο μεγάλα ποσοστά στις ποσότητες γάλακτος της αγοράς», δηλώνει ο κ. Πίττας και αποδίδει τη συρρίκνωση του μεριδίου αγοράς της εταιρείας του στις εξαγωγές, από το 80% στο 10%, σε αυτούς τους δύο παράγοντες.

«Δεσπόζουσα η θέση του ΠΟΑ»

«Όταν το 65% των αγελαδοτρόφων είναι μέλη του οργανισμού, είναι καταφανές ότι η εταιρεία ΠΟΑ κατέχει σήμερα δεσπόζουσα θέση» δηλώνει στην «Κ» εκ των διευθυντών της εταιρείας Pittas Dairies Γιάννος Πίττας. Μετά την προσφυγή της Pittas Dairy στην ΕΠΑ, οι δύο εταιρείες εξακολουθούν να βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη ακόμα και σήμερα. Από τη μια η ιδιωτική εταιρεία αξιώνει αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστη όπως αναφέρει ο κ. Πίττας, λόγω της δεσπόζουσας θέσης του ΠΟΑ. Από την άλλη ο ΠΟΑ ζητάει να πληρωθεί για τις ποσότητες γάλακτος που προμήθευε την εταιρεία, ποσό το οποίο ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Πίττα, τα προβλήματα στην εταιρεία του άρχισαν από το 2004 οπότε και δημιουργήθηκε ο ΠΟΑ. Όπως περιγράφει, μέχρι τότε η διακίνηση του γάλακτος ήταν υπό την ευθύνη του δημόσιου οργανισμού γαλακτοκομικής βιομηχανίας και η διαδικασία προνοούσε ότι ο οργανισμός είχε υπό την ευθύνη του τη διαχείριση όλων των ποσοτήτων γάλακτος και την κατανομή τους στις γαλακτοβιομηχανίες.

Ωστόσο, μετά το 2004, με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ο δημόσιος οργανισμός γαλακτοκομικής βιομηχανίας απεκδύθηκε τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα. Τότε το 75% των αγελαδοτρόφων, 215 στο σύνολό τους δημιούργησαν στις 14/1/2004 τη δημόσια μετοχική εταιρεία ΠΟΑ, η οποία συστάθηκε, με σκοπό να αποτελέσει Οργάνωση Παραγωγών Γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων. Σκοπός του ΠΟΑ είναι η συλλογική εμπορία γάλακτος εκ μέρους των παραγωγών-μελών του και η οργάνωση ενός αποτελεσματικού δικτύου συλλογής και διανομής του γάλακτος. Το υπόλοιπο 25% είχε προχωρήσει σε ανεξάρτητες συμφωνίες με γαλακτοβιομηχανίες για την προμήθεια του γάλακτος. Πλέον το αγελαδινό γάλα διοχετεύεται στις γαλακτοβιομηχανίες κατά 70% από τον ΠΟΑ και το υπόλοιπο 30% από ανεξάρτητους αγελαδοτρόφους.

Με εφέσεις απαντά ο ΠΟΑ

Από την πλευρά του ο ΠΟΑ χαρακτηρίζει λανθασμένη τη συγκεκριμένη, αλλά και όλες τις αποφάσεις της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού. Μιλώντας στην «Κ» ο διευθυντής του οργανισμού Νίκος Παπακυριακού αναφέρει ότι έχει ήδη προχωρήσει με εφέσεις κατά των αποφάσεων, οι οποίες εκκρεμούν ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Αντικρούοντας τις αιχμές όπως εκφράζονται από τις γαλακτοβιομηχανίες, ο κ. Παπακυριακού αναφέρει ότι μόλις το 12% της ποσότητας που παράγει ο ΠΟΑ διοχετεύεται στην αγορά για παστερίωση, ενώ το υπόλοιπο 88% αφορά την τυροκόμηση. Από το σύνολο των 215 εκατ. λίτρων αγελαδινού γάλακτος, γύρω στα 126 εκατ. προέρχονται από τον ΠΟΑ και τα υπόλοιπα από τις υπόλοιπες ομάδες αγελαδοτρόφων που φαίνεται να χειρίζεται το υπόλοιπο 40% της παραγωγής.

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X