ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΗΠΑ: Στρατηγική απόσυρση από τη Συρία

Τραμπ και Ομπάμα μοιράζονται, την πεποίθηση ότι ο αμερικανικός στρατός δεν μπορεί να μεταβάλει την ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή

Kathimerini.gr

Τα διδάγματα που αποκόμισαν οι επικεφαλής του Πενταγώνου από την 11η Σεπτεμβρίου 2001, ότι η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό είναι αναγκαία για την πρόληψη τρομοκρατικών ενεργειών, ουδέποτε συγκίνησαν τον πρόεδρο Τραμπ.

Τραμπ και Ομπάμα μοιράζονται, όμως, την πεποίθηση ότι ο αμερικανικός στρατός δεν μπορεί να μεταβάλει την ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή και δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στην περιοχή. Ο Ομπάμα ήταν άλλωστε εκείνος που ανακοίνωσε την απόσυρση των τελευταίων στρατευμάτων των ΗΠΑ από το Ιράκ, εκπληρώνοντας προεκλογική δέσμευσή του.

Η στρατηγική Ομπάμα για συνεργασία με τοπικούς συμμάχους και επιλεκτική χρήση αμερικανικών αεροπορικών πληγμάτων θυμίζει αυτή του σημερινού προέδρου. «Η αμερικανική απόσυρση από τη Συρία δεν ακολούθησε κάποια σειρά προτεραιοτήτων. Τέθηκαν άραγε κόκκινες γραμμές για την τουρκική πολιτική απέναντι στους Κούρδους ή έγινε κάποια συνεννόηση με τους Ρώσους για τη μορφή της μελλοντικής κυβέρνησης στη Δαμασκό;» αναρωτιέται ο Ρίτσαρντ Χάας, πρόεδρος του ινστιτούτου Council on Foreign Relations.

Ο Λευκός Οίκος του Τραμπ, όμως, σε αντίθεση με την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, επέδειξε για μία ακόμη φορά αδιαφορία να συντονίσει την κυβέρνηση. Τη Δευτέρα το βράδυ, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ εξέταζε το ενδεχόμενο απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία, το υπουργείο Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον επέμενε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν αμετακίνητες στην πολιτική τους, υπογραμμίζοντας ότι ο Μπασάρ αλ Ασαντ θα διέπραττε σημαντικό σφάλμα εάν πίστευε ότι οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη χώρα.

Μιλώντας τη Δευτέρα σε ινστιτούτο της αμερικανικής πρωτεύουσας, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Συρία Τζέιμς Τζέφρι είπε ότι ο πόλεμος στη Συρία έχει μετατραπεί σε αντιπαράθεση μεγάλων δυνάμεων που εμπλέκει όλες τις μεγάλες χώρες του κόσμου.

Παρωχημένη αντίληψη

Ο πολιτικός προϊστάμενος του Τζέφρι, πρόεδρος Τραμπ μοιάζει αδιάφορος για θέματα γεωπολιτικής, θέλοντας μόνον να εμφανισθεί ως ο πρόεδρος που «έφερε πίσω τα στρατεύματά μας». Πρόκειται για παρωχημένη αντίληψη της διεθνούς ισχύος που αγνοεί τον τρόπο δράσης σύγχρονων τρομοκρατικών οργανώσεων, οι οποίες εκμεταλλεύονται τη σύγχρονη τεχνολογία και τις δυνατότητες του Διαδικτύου.

Η στρατηγική εθνικής άμυνας της κυβέρνησης Τραμπ, όμως, ξεκαθαρίζει ότι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας έπαψε να αποτελεί προτεραιότητα για την Ουάσιγκτον, προς όφελος μιας νέας παγκόσμιας αντιπαράθεσης με τις νέες υπερδυνάμεις του πλανήτη, όπως είναι η Κίνα, η Ρωσία και η Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X