ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κυβέρνηση διαχείρισης και αναγκαίων ισορροπιών

Κρατά στα καίρια πόστα τα δυνατά χαρτιά, η αύξηση γυναικών και οι επιχειρηματικοί κύκλοι

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Κάνοντας πράξη το προεκλογικό του σύνθημα «σταθερά βήματα μπροστά», ο Νίκος Αναστασιάδης δεν θέλησε να πάρει το μεγάλο ρίσκο αλλαγών στο νέο του Υπουργικό Συμβούλιο.

Αντιθέτως, κρατώντας τα δυνατά του χαρτιά και ενισχύοντας τα καίρια πόστα με πρόσωπα εμπιστοσύνης, επέλεξε να παίξει με τους βασικούς του παίκτες, αλλά παράλληλα να ικανοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, που δεν ήταν άλλες από την εμπλοκή περισσότερων γυναικών στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο, νέα ηλικιακά πρόσωπα, αλλά και πρόσωπα από την ευρύτερη κοινωνία. Υπήρξαν εκείνοι οι διορισμοί που προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο του Κέντρου, αλλά σε σημείο που να μη διαταράσσει ακόμη περισσότερο το ήδη συγκρουσιακό κλίμα που επικρατεί με τις ηγεσίες του ενδιάμεσου χώρου. Το αν η συνταγή θα πετύχει θα φανεί το επόμενο διάστημα.

Το σίγουρο είναι πως ο Πρόεδρος επέλεξε να κινηθεί μέσω λεπτών ισορροπιών, ενώ το κατά πόσο πρόσωπα θα καταφέρουν να προχωρήσουν στις μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται προ των πυλών είναι ένα μεγάλο ερώτημα.

Ο στενός κύκλος

Ο λεγόμενος και ως «inner circle» του Νίκου Αναστασιάδη παραμένει αμετακίνητος και στο νέο Υπουργικό καθώς αναλαμβάνουν τα καίρια πόστα. Ο Χάρης Γεωργιάδης ανανεώνει την θητεία του στο Υπουργείο Οικονομικών, όπως και ο Κωνσταντίνος Πετρίδης στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης μετακινείται από το Προεδρικό, στο καίριο πόστο του Υπουργείου Εξωτερικών. Θα πρέπει να σημειωθεί πως είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο, καθώς ο Χάρης Γεωργιάδης δεν επιθυμούσε να ανανεώσει τη θητεία του στο Υπουργείο Οικονομικών αλλά να δοκιμαστεί στο Υπουργείο Εξωτερικών. Όπως επισημαίνουν πολιτικές πηγές, ο Νίκος Αναστασιάδης ήθελε τον Χάρη Γεωργιάδη να συνεχίσει στο πόστο του, καθώς η παρουσία του όπως λέγεται καθησύχαζε οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους. Ήδη, μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου, αναλαμβάνει να διαχειριστεί νέες προκλήσεις όπως αυτό του Συνεργατισμού και των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Με τον ίδιο τρόπο ο Νίκος Αναστασιάδης θέλησε να κρατήσει στο Υπουργείο Εσωτερικών τον στενό του συνεργάτη Κωνσταντίνο Πετρίδη. Το όνομα του Κωνσταντίνου Πετρίδη έχει συνδεθεί με τις μεταρρυθμίσεις και γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο παραμένει στο Υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνοντας εν πολλοίς το έργο της μεταρρύθμισης του κράτους που είχε ξεκινήσει από το πόστο του ως Υφυπουργός παρά τω Προέδρω. Υπενθυμίζεται πως το Υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να περάσει το κρίσιμο νομοσχέδιο της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης παραμένει στο Υπουργείο Ενέργειας ούτως ώστε να φέρει εις πέρας το ενεργειακό. Στο ίδιο πλαίσιο και η Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία θα συνεχίσει το έργο κοινωνικής πρόνοιας αλλά και βελτίωσης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ). Στο πλευρό του μένει ως Υφυπουργός παρά τω Προέδρω ο Βασίλης Πάλμας, ο οποίος θεωρήθηκε ισχυρό χαρτί κατά τη διάρκεια του προεκλογικού.

Στο πηδάλιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης μένει και ο Ιωνάς Νικολάου, του οποίου το όνομα ακούστηκε εντόνως για τη θέση του βοηθού γενικού εισαγγελέα. Μετά και την τοποθέτηση του γενικού εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη ότι δεν χρειάζεται βοηθό, κομματικά πηγαδάκια επισημαίνουν ότι ο Ιωνάς Νικολάου θα διαδεχθεί τον κ. Κληρίδη άμα τη αφυπηρετήσει του. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Νικολάου υπήρξε ο υπουργός ο οποίος είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων στην κοινωνία και η επιλογή του Προέδρου να τον κρατήσει κοντά του επιβεβαιώνει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης δύσκολα ρίχνει συνεργάτες του.

Οι μετακινήσεις

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, όπως λέγεται, δοκιμάστηκε ιδιαίτερα κατά τις διαπραγματεύσεις και θεωρείται πλέον ένας από τους έμπιστους συνεργάτες του Νίκου Αναστασιάδη. Αναλαμβάνει το Υπουργείο Εξωτερικών σε μία κρίσιμη περίοδο για το Κυπριακό. Θέση την οποία επιθυμούσε και όπως λέγεται τον πρότεινε ο Γιαννάκης Κασουλίδης. Στη θέση του μετακινείται ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου. Δοκιμασμένος στο εν λόγω πόστο από την Πινδάρου και ο οποίος έβαλε πλάτη στον προεκλογικό αλλά και σε κρίσιμα ζητήματα που είχε να αντιμετωπίσει κυβέρνηση και ΔΗΣΥ όπως οι εκποιήσεις και το Κυπριακό. Όπως λέγεται, ο ίδιος αποτελεί πλέον ένα από τα έμπιστα πρόσωπα του Νίκου Αναστασιάδη από την Πινδάρου, τον οποίο ήθελε στο πλευρό του. Ο περιβαλλοντολόγος Κώστας Καδής μεταφέρεται από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Γεωργίας και εκεί θα έχει να χειριστεί το κρίσιμο ζήτημα του χαλλουμιού το οποίο ακόμα να κλείσει.

Το Παιδείας αναλαμβάνει ο ανώτερος λειτουργός του Υπουργείου Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης. Δεν αποτελεί εισήγηση του Αρχιεπισκόπου αλλά θεωρείται κοντά στην εκκλησία και συγκεκριμένα κοντά στον Αθανάσιο. Ζήτημα για πολλούς αποτελεί το αν ο ίδιος θα μπορέσει να φέει εις πέρας την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και να χειριστεί τις ισορροπίες μεταξύ μεταρρυθμίσεων και συντεχνιών. Πάντως πηγές επισημαίνουν ότι η επιλογή θα κατευνάσει τις αντιδράσεις που προκάλεσε σε εκπαιδευτικούς κύκλους η θητεία Καδή με το ζήτημα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Το αν θα καταφέρει να ισορροπήσει μεταξύ των αιτημάτων των εκπαιδευτικών οργανώσεων και της εφαρμογής της μεταρρύθμισης θα διαφανεί.

Από τις επιχειρήσεις στο ΓεΣΥ

Ενδιαφέρον προκάλεσε το όνομα του Κωνσταντίνου Ιωάννου στο πηδάλιο του Υπουργείου Υγείας. Προέρχεται από τον επιχειρηματικό κόσμο καθώς είναι ιδρυτής και Διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία C.C. Coffee Company, η οποία κατέχει τα δικαιώματα χρήσης των Gloria Jean’s Coffees International στην Κύπρο αλλά και Ιδρυτής, Σύμβουλος και Μέλος ΔΣ της IMH. Ο ίδιος είναι γιος του πρώην προέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και στενός φίλος του Γιώργου Παμπορίδη. Αν και όπως λένε πολιτικές πηγές, το ΓεΣΥ πλέον χρειάζεται τεχνοκράτη για την υλοποίησή του και όχι πολιτικό, θα διαφανεί κατά πόσο θα κατορθώσει να τα φέρει εις πέρας.
Το Υπουργείο Άμυνας αναλαμβάνει ο ποινικολόγος Σάββας Αγγελίδης, Ιδρυτικός Συνέταιρος και Διευθυντής στο Δικηγορικό Γραφείο Αγγελίδης, Ιωαννίδης, Λεωνίδου Δ.Ε.Π.Ε.

Οι γυναίκες το Κέντρο και οι επιχειρηματικοί κύκλοι

Ο Νίκος Αναστασιάδης θέλησε αυτή τη φορά να τηρήσει τις δεσμεύσεις του σε ό,τι αφορά ενισχυμένη παρουσία γυναικών, καθώς η παρουσία μόνο της Ζέτας Αιμιλιανίδου στο Υπουργικό Συμβούλιο είχε προκαλέσει ζητήματα. Η διευθύντρια της Βουλής Βασιλική Αναστασιάδου αναλαμβάνει το Υπουργείο Συγκοινωνιών. Για πολλούς η επιλογή δεν είναι καθόλου τυχαία καθώς πέραν του ότι προέρχεται από τον ευρύτερο κεντρώο χώρο και συγκεκριμένα την ΕΔΕΚ, η ίδια θεωρείται πλήρως καταρτισμένη στο ζήτημα των νομοθεσιών. Η ίδια θα κληθεί, ωστόσο, να διαχειριστεί πολλά ζητήματα όπως τις ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών και τις μαρίνες που υλοποίησε ο προκάτοχός της και αναμένεται να διαφανεί αν θα προχωρήσει σε διαχείριση των εν λόγω μεταρρυθμίσεων ή αν θα επιχειρήσει να πάρει το υπουργείο ένα βήμα πιο μπροστά.

Στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας μπαίνει η Γενική Διευθύντρια του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) Νατάσα Πηλείδου. Ο Πρόεδρος θεωρεί πως η συνταγή των τεχνοκρατών σαραντάρηδων, έχει δέσει και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται ο διορισμός της κας Πηλείδου. Θα πρέπει να σημειωθεί πως είναι η κόρη του Φειδία Πηλείδη, πρώην προέδρου του ΚΕΒΕ. Είχε διεκδικήσει εκλογή στις βουλευτικές εκλογές του 2016 με το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ στην επαρχία Λευκωσίας. Η επιλογή της όπως λέγεται ικανοποιεί τους επιχειρηματικούς κύκλους.

Η τέταρτη γυναίκα του υπουργικού σχήματος είναι η Κλέλια Βασιλείου η οποία έχει διοριστεί ως αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος. Έχει σπουδάσει πολιτικές επιστήμες και είναι η Διευθύντρια Αναπτυξιακής Εταιρείας Τροόδους και Πρόεδρος του ΔΣ των Δασικών Βιομηχανιών Κύπρου.

Ο Νίκος Αναστασιάδης δεν έκανε καμία απολύτως αλλαγή στις θέσεις των επιτρόπων. Στο περιβάλλον μένει η Ιωάννα Παναγιώτου του Κινήματος Οικολόγων, Ανθρωπιστικών ο Φώτης Φωτίου, Εθελοντισμού ο Γιάννης Γιαννάκη και Ισότητας Φύλου η Ιωσηφίνα Αντωνίου. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι ο Πρόεδρος δεν προχώρησε και σε επιπλέον διορισμούς προσώπων που θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω ένταση και αντιδράσεις σε ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ και δη από την εσωκομματική τους αντιπολίτευση.
ΝΕΔΗΣΥτικο χρώμα

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί να μην ανανέωσε την εντολή του Χριστόφορου Φωκαΐδη προσώπου που προέρχεται από τη νεολαία του κόμματος, κάτι που προκάλεσε αρχικά την έντονη δυσφορία της ΝΕΔΗΣΥ, ωστόσο έβαλε στο πλευρό του τον πρόεδρο της ΝΕΔΗΣΥ Πέτρο Δημητρίου. Μία κίνηση που καταδεικνύει πως ο Πρόεδρος θέλει να έχει στο πλευρό του τη νεολαία του κόμματός του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση