ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μαίρη Κουτσελίνη: Απολύτως ασφαλείς όσοι πάρουν πτυχίο μέχρι το 2019

Ο Νόμος του Φορέα προβλέπει ότι τα Προγράμματα Σπουδών πρέπει να αξιολογηθούν και να πιστοποιηθούν

Συνέντευξη στον ΣΤΕΛΙΟ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

Απολύτως ασφαλείς θα πρέπει να νιώθουν όσοι φοιτούν στα πανεπιστήμια της Κύπρου, καθώς, όπως σημειώνει σε συνέντευξή της η πρόεδρος του Φορέα Διασφάλισης και Ποιότητας στην Ανώτερη Εκπαίδευση Μαίρη Κουτσελίνη τα προγράμματα είναι πιστοποιημένα από τον Φορέα μέχρι και το 2019 και από τα προηγούμενα σώματα τα οποία ο Φορέας έχει διαδεχθεί.

Μάλιστα, τονίζει ότι στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι τα Προγράμματα Σπουδών των πανεπιστημίων δεν τηρούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις που έχουν τεθεί τότε αυτά απορρίπτονται και δεν μπορούν να προσφερθούν. Η κυρία Κουτσελίνη προσθέτει ότι από τις πρώτες ενέργειες του Συμβουλίου του Φορέα ήταν η διασύνδεση με τα ευρωπαϊκά σώματα ποιότητας και τα πιστοποιημένα πτυχία είναι ισότιμα σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

–Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα σχετικά με τη διασφάλιση της ποιότητας της ανώτερης εκπαίδευσης;

–Με την ίδρυση και λειτουργία του Φορέα Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτερη Εκπαίδευση, τον Νοέμβριο 2016, έχουν εφαρμοστεί τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα και οι Κατευθυντήριες Γραμμές (ESG) και με βάση τη σχετική νομοθεσία, η διασφάλιση της ποιότητας θεμελιώνεται στις διαδικασίες και τα κριτήρια τα οποία ισχύουν σε όλα τα συστήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στα κράτη μέλη.

–Πόσο ασφαλείς πρέπει να νιώθουν οι φοιτητές οι οποίοι αποκτούν πτυχίο από τα κυπριακά πανεπιστήμια;

–Απόλυτα ασφαλείς, εφόσον τα προγράμματα είναι πιστοποιημένα από τον Φορέα μέχρι και το 2019 και από τα προηγούμενα σώματα, τα οποία ο Φορέας έχει διαδεχθεί. Για την πιστοποίηση ενός προγράμματος, τμήματος και ιδρύματος, προηγείται η θετική αξιολόγησή τους από Εξωτερικές Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων, από τα καλύτερα πανεπιστήμια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Επιτροπές αξιολογητών επισκέπτονται τα ιδρύματα και πέρα από την αξιολόγηση προγράμματος και υποδομών συνομιλούν με τους υπευθύνους και το προσωπικό. Οι Επιτροπές αυτές αξιολογούν όλες τις διαστάσεις που διασφαλίζουν την ποιότητα, όπως περιεχόμενο και δομή, διδάσκοντες και τα προσόντα τους, ερευνητικές και εργαστηριακές υποδομές, συγγράμματα και βιβλιοθήκες, κριτήρια εισδοχής των φοιτητών/τριών, τρόπο και περιεχόμενο αξιολόγησης.

–Υπάρχουν συνεργασίες με αντίστοιχους φορείς άλλων χωρών με σκοπό να διαφανεί εάν τα πτυχία που παίρνουν οι Κύπριοι από πανεπιστήμια του εξωτερικού είναι διασφαλισμένα;

–Από τις πρώτες ενέργειες του Συμβουλίου του Φορέα ήταν η διασύνδεση με τα ευρωπαϊκά σώματα ποιότητας και τα πιστοποιημένα πτυχία είναι ισότιμα σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Το θέμα της αντιστοιχίας εξετάζεται από το ΚΥΣΑΤΣ, το αρμόδιο σώμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ακαδημαϊκή αναγνώριση τίτλων σπουδών που απονέμονται από πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ο Φορέας έχει ήδη κάνει αίτηση για να γίνει πλήρες μέλος των αντίστοιχων Ευρωπαϊκών και Παγκόσμιων οργανισμών, ENQA (European Association for Quality Assurance in Higher Education), EQAR (European Quality Assurance Register for Quality Assurance) και WFME (World Federation for Medical Education). Τον επόμενο Οκτώβριο οι επιτροπές αξιολόγησης του Φορέα θα βρίσκονται στην Κύπρο για την αξιολόγηση του Φορέα.

–Τι γίνεται σε περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι κάποια από τα Προγράμματα Σπουδών των πανεπιστημίων δεν τηρούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις που έχουν τεθεί;

–Σε αυτή την περίπτωση απορρίπτονται και δεν μπορούν να προσφερθούν. Ο Νόμος του Φορέα προβλέπει ότι όλα τα προγράμματα πρέπει να αξιολογηθούν και να πιστοποιηθούν πριν δεχθούν φοιτητές. Με βάση τις παρατηρήσεις και εισηγήσεις της Εξωτερικής Επιτροπής Αξιολόγησης, το Συμβούλιο πιστοποιεί ή παραπέμπει σε δεύτερη αξιολόγηση ή απορρίπτει ένα πρόγραμμα. Το ίδρυμα έχει το δικαίωμα να το υποβάλει εκ νέου, λαμβάνοντας υπόψη την αξιολόγηση και διορθώνοντας τις αδυναμίες του.

–Υπήρξαν περιπτώσεις στο παρελθόν που φάνηκε ότι Προγράμματα Σπουδών δεν τηρούσαν τις προϋποθέσεις;

–Ναι, υπήρξαν και αποσύρθηκαν ή υποβλήθηκαν ξανά τηρώντας τα κριτήρια ποιότητας, τα οποία έχει δημοσιευμένα ο Φορέας στην ιστοσελίδα του (www.dipae.ac.cy) και με βάση τα οποία αξιολογούνται. Η διεθνής πείρα των αξιολογητών διασφαλίζει την ευέλικτη εφαρμογή τους και τη χρήση τους με βάση τα πρότυπα ποιότητας. Οι εισηγήσεις, επίσης, των Επιτροπών βοηθούν τα ιδρύματα στην προσαρμογή τους στα πρότυπα αυτά. Είναι πολύ σημαντικό να δέχεται ο/η φοιτητής/τρια την εκπαίδευση που αναμένεται να του δώσει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα από το πρόγραμμα. Σε αυτό συμβάλλει σημαντικά, πέρα από το ίδιο το πρόγραμμα, και το ακαδημαϊκό προσωπικό των ιδρυμάτων, το οποίο, επίσης, αξιολογείται για την καταλληλότητά του.

–Ποια είναι η δική σας συνεργασία με τα πανεπιστήμια της χώρας;

–Η συνεργασία και επικοινωνία με τα ιδρύματα είναι βασική αρχή λειτουργίας του Φορέα. Η συνεργασία του Φορέα είναι συνεχής και η ανταπόκριση των ιδρυμάτων πολύ ικανοποιητική. Η ποιότητα ενδιαφέρει όλους και τα πιστοποιημένα προγράμματα τη διασφαλίζουν. Αυτό το επιδιώκουν και το εκτιμούν τα ιδρύματα και γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι κι η καλύτερη διαφήμισή τους.

*Από το Αφιέρωμα: «Στους πρυτάνεις ο λόγος»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση