ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ν. Χατζηγιάννης: Η ψιθυρολογία έχει δημιουργήσει προβλήματα

Κάλεσε όλους να αφήσουν μακριά τον Συνεργατισμό από την προεκλογική εκστρατεία

ΚΥΠΕ

Η ψιθυρολογία για την Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα έχει ενοχλήσει και έχει δημιουργήσει κάποια επιχειρησιακά προβλήματα, ανέφερε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Γενικός Διευθυντής Νικόλας Χατζηγιάννης, προσθέτοντας ότι ο Συνεργατισμός ενεπλάκη άμεσα ή έμμεσα στην προεκλογική εκστρατεία και κάλεσε όλους να τον αφήσουν μακριά από την εκστρατεία.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο του 1ου Παγκύπριου Συνεδρίου Γεωργίας στη Λάρνακα, ο κ. Χατζηγιάννης είπε πως «πιστεύουμε στις δυνατότητες του πρωτογενούς τομέα, είμαστε εδώ για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε αυτή την ανοδική πορεία που έχει η αγροτική οικονομία. Επιθυμούμε να παραμείνει ο Συνεργατισμός προσηλωμένος σε επιχειρηματικά και επιχειρησιακά θέματα και μακριά από οποιεσδήποτε άλλες σκοπιμότητες οι οποίες αποπροσανατολίζουν αυτή την πορεία εκσυγχρονισμού που έχει ξεκινήσει».

Ωφέλιμος στην κυπριακή πολιτεία

Ο Συνεργατισμός συνέχισε «ήταν, είναι και θα είναι ωφέλιμος στην κυπριακή πολιτεία και στον κύπριο πολίτη, Αυτός είναι ο ρόλος του, συνεχίζουμε αυτή τη πορεία και θα βγούμε ακόμα πιο δυνατοί και από αυτή την τελευταία ανεπιθύμητη αναταραχή την οποία είχαμε».

Ο κ. Χατζηγιάννης κλήθηκε να σχολιάσει χθεσινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για υπόσκαψη του Συνεργατισμού από εκλογικό επιτελείο υποψήφιου Προέδρου, ανέφερε ότι δεν μπορεί να το σχολιάσει, σημειώνοντας ότι «ο Συνεργατισμός θα παραμείνει καθαρά στα επιχειρησιακά και επιχειρηματικά του θέματα. Αυτό που εμείς ζητούμε και έχουμε κάνει έκκληση είναι να παραμείνουμε μακριά από αυτή την προεκλογική εκστρατεία, γιατί υπάρχει και η επόμενη μέρα για την οικονομία αλλά και για το τραπεζικό σύστημα είναι πολύ σημαντικό να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα».

Ψιθυρολογία και αναταραχή

Κληθείς να σχολιάσει προβληματισμούς που εξέφρασαν καταθέτες αλλά και φήμες οι οποίες κάνουν λόγο για εκροές καταθέσεων από τη ΣΚΤ, ο Νικόλας Χατζηγιάννης είπε πως «εδώ και καιρό γνωρίζουμε ότι ο Συνεργατισμός έχει εμπλακεί σε αυτή την εκστρατεία, έμμεσα και άμεσα. Η ψιθυρολογία μας έχει στενοχωρήσει πάρα πολύ, μας έχει ενοχλήσει και μας έχει δημιουργήσει κάποια επιχειρησιακά προβλήματα».

Πρόσθεσε ότι «εμείς μιλάμε στο τραπεζικό τοπίο, μιλούμε με στοιχεία και δεδομένα το έχουμε αναφέρει πάρα πολλές φορές και πάντοτε μέσα σε μια τέτοια κρίση βγάζουμε και εμείς τα δικά μας συμπεράσματα. Ο Συνεργατισμός δραστηριοποιείται σε μια έντονα ανταγωνιστική τραπεζική αγορά και τοπίο, αυτή η ψιθυρολογία και αναταραχή έχει χρησιμοποιηθεί αθέμιτα ακριβώς για απόκτηση και επιχειρηματικών πλεονεκτημάτων» είπε, επανέλαβε πως «μιλάμε με στοιχεία και γεγονότα» και σημείωσε ότι «η συνολική στήριξη που έχουμε λάβει ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα μας έχει συγκλονίσει».

Ερωτηθείς από πού προκύπτουν οι κεφαλαιουχικές ανάγκες ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, ο κ. Χατζηγιάννης απάντησε πως «η κεφαλαιακή επάρκεια και η κεφαλαιακή ανάγκη για όλο το τραπεζικό σύστημα ιδιαίτερα για τις 126 συστημικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και ο Συνεργατισμός που είναι μία από τις 4 κυπριακές, καθορίζεται κάθε χρόνο τον Δεκέμβριο. Για εμάς έχει καθοριστεί στο 14,1 και ο Συνεργατισμός έχει κεφάλαια πάνω από 15%».

Ιδιωτικοποίηση ή αποκρατικοποίηση

Αναφερόμενος στο θέμα της ιδιωτικοποίησης ή αποκρατικοποίησης του Συνεργατισμού, είπε πως «αυτό αποτελεί δέσμευση της ίδιας της Δημοκρατίας και το πλάνο μας ήταν αυτό να προχωρήσει με ενίσχυση στα κεφάλαια, για να μπορέσει να κάνει πιο αξιόπιστο και αποδεκτό το πλάνο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων. Εμείς είμαστε εξαρχής ειλικρινείς, βάλαμε όλα τα δεδομένα κάτω και γι’αυτό μιλάμε απ’ευθείας στον κυπριακό λαό, στους πολίτες που είναι και οι περισσότεροι πελάτες μας με γεγονότα και στοιχεία» είπε και πρόσθεσε πως «λυπόμαστε πάρα πολύ που σε αυτή την περίοδο ελάχιστοι ήρθαν και μας ρωτήσαμε ακριβώς γι αυτά τα δεδομένα».

Κληθείς να αναφέρει από που θα εξαρτηθεί το ύψος της έκδοσης κεφαλαίων ο κ. Χατζηγιάννης επανέλαβε πως «το κυπριακό τραπεζικό σύστημα για το 2018 θα κάνει μια συνολική αξιολόγηση. Αναμένουμε και εμείς να δούμε τα διάφορα σχέδια που έχουμε ακούσει ότι έχουν εξαγγελθεί, όσον αφορά γενικά τη διαχείριση της πολιτείας για τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις. Αρα όλα είναι δυναμικά».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι από την 1η Ιανουαρίου ο Συνεργατισμός ξεκίνησε τη συνεργασία του με την Altamira και ανακοινώθηκαν ορισμένα θετικά αποτελέσματα στη ρύθμιση των δανείων, είπε ότι «η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων έχει ανέβει σε άλλο επίπεδο σίγουρα με τη συνεργασία της Altamira. Θεωρούμε ότι αυτό όχι μόνο για μας αλλά και για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα αποτελεί ένα μεγάλο κατόρθωμα καθώς έχουμε φέρει ένα από τους καλύτερους αν όχι το καλύτερο διαχειριστή μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων με σημαντική εμπειρία σε παρόμοιες αγορές με τις δικές μας» είπε και σημείωσε πως «έχουμε βάλει την Κύπρο πάνω στο χάρτη και δείχνουμε μεγάλη αξιοπιστία. Το 2017 μειώσαμε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 840 εκατομμύρια ή 12%».

Ερωτηθείς κατά πόσον το ύψος της έκδοσης κεφαλαίων εξαρτάται από το χειρισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων από την πολιτεία, ο κ. Χατζηγιάννης απάντησε πως «οποιαδήποτε εθνικά σχέδια γίνουν σίγουρα θα πρέπει να αξιολογηθούν από όλο το τραπεζικό σύστημα. Σήμερα η Τράπεζα πληροί όλες τις απαιτήσεις για την κεφαλαιακή επάρκεια, έχει δείκτη κεφαλαίων πάνω από 15% και το θεωρώ πάρα πολύ άδικο αυτή τη στιγμή να ξαναλέμε τα αυτονόητα και να μπαίνει η τράπεζα σε άμυνα».

Ο Νικόλας Χατζηγιάννης ανέφερε ακόμα ότι «εμείς θέλουμε αυτή η συζήτηση να γίνεται στο τραπεζικό τοπίο, να μιλάμε με γεγονότα εκεί και όπου πρέπει και όχι δια αέρος και εν μέσω μιας προεκλογικής εκστρατείας. Παρακαλώ να αφεθεί ο Συνεργατισμός απερίσπαστος να συνεχίσει αυτή τη πορεία, είναι τεραστίου μεγέθους, είναι συστημικός και πέρα από το μέγεθος του έχει μια ιδιαίτερη σημασία για την κυπριακή κοινωνία».

Το θέμα της έκδοσης κεφαλαίου

Είπε επίσης πως το θέμα της έκδοσης κεφαλαίου θα επαναξιολογηθεί από τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα σε συνεργασία με το κράτος και σημείωσε πως «έχουμε βγει με ειλικρίνεια λέγοντας πως ο χρόνος και ο τρόπος αντιμετώπισης των μη εξυπηρετουμενων χορηγήσεων πιθανότατα να χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν κεφαλαιακά μαξιλάρια και θεωρούμε άδικο ότι αυτή ακριβώς αυτή η ειλικρίνεια και πρόθεση μας, μεταφράζεται σε κεφαλαιακό έλλειμμα. Σήμερα η τράπεζα δεν έχει έλλειμμα κεφαλαίων» ανέφερε.

Οσον αφορά το θέμα της πρώτης κατοικίας σημείωσε πως «δεν μπορούμε να διαβεβαιώσουμε κανένα για την πρώτη κατοικία. Εμείς ακολουθούμε την κυπριακή νομοθεσία η οποία δεν απαγορεύει αυτό το πράγμα, δηλαδή εάν κάποιος μπορεί να πληρώσει το στεγαστικό του δάνειο και δεν πληρώνει, δεν έχει προστασία της πρώτης κατοικίας. Εμείς ακολουθούμε πιστά το κυπριακό νομοθετικό και εποπτικό πλαίσιο με ευαισθησία».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X