ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προδρόμου: Σήμερα η επιστολή Αναστασιάδη προς Ακιντζί

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε σε όλα τα ανοικτά θέματα που αφορούν το κυπριακό

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σήμερα θα αποσταλεί η απαντητική επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί,όπως ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος με δηλώσεις του στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ. Ο κύριος Προδρόμου ανέφερε πως στα χέρια του Προέδρου έχουν ήδη φτάσει και άλλες επιστολές πέραν αυτής του ΑΚΕΛ. «Το περιεχόμενο έχει ήδη γνωστό. Στη σύσκεψη υπήρχε ομόθυμη προσέγγιση και είναι κάτι που χρειάζεται να κάνει η δική μας πλευρά» σχολίασε στη συνέχεια.

Αναφορικά με την επικείμενη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, ο κ.Προδρόμου σημείωσε «αυτού του είδους η συνάντηση θα γίνει τώρα για να δημιουργηθεί ένα διαφορετικό κλίμα, γιατί με τις προκλήσεις της Τουρκίας το περιβάλλον δεν είναι αυτό που θα έπρεπε», ενώ για το κατά πόσο ο κ.Ακιντζι κατέλθει στη συνάντηση με το σκεπτικό της συνέχειας από εκεί που σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε «δεν είναι τι θέλουμε, αυτό χρειάζεται. Εάν δεν ξεκινάμε διαπραγματεύσεις από εκεί που μείναμε αυτό σημαίνει τι; Ξεκινάμε από την αρχή, θα χρειαστούμε ακόμα μερικά χρονιά»;

Όλα εξαρτώνται από την πολιτική βούληση ξεκαθάρισε σχετικά με το κατά πόσο υπάρχουν προσδοκίες με την εξέλιξη αυτή. «Εφοσον η Τουρκιά έχει την πολιτική βούληση, μπορεί να γίνει το άλμα μπροστά για να φτάσουμε σε μια ακτίνα συνολικής συμφωνίας» τόνισε χαρακτηριστικά, για να επισημάνει πως όλο αυτό το διάστημα «ο Πρόεδρος είχε όλο αυτό τον καιρό υπόψη ότι θα έπρεπε να αξιοποιηθεί η συνεννόηση που μπορούσε να υπάρξει ειδικότερα με τον κ.Ακιντζι, αλλά δυστυχώς φάνηκε κατά καιρούς ότι ο κ.Ακιντζί δεν είχε την δυνατότητα και την απόλυτη ελευθερία».

Ερωτηθείς για την επιστολή Ακιντζί για το Φυσικό αέριο, και κατά πόσο μια τέτοια ενέργεια ευνοεί τη δημιουργία καλού κλίματος, ο κ.Προδρόμου ανέφερε πως «σίγουρα ήταν μια ανησυχητική εξέλιξη και καθόλου ενθαρρυντική η οποία ουσιαστικά αγνοεί τις συγκλίσεις που είχαν γινεί σε αυτό το θέμα. Και η όλη στάση της τουρκικής πλευράς στο θέμα του φυσικού πλούτου αγνοεί το γεγονός ότι έγιναν διαπραγματεύσεις, σημειώθηκε πρόοδος, βρεθήκαμε πολύ κοντά σε γενική σύγκλιση».

Ένα άλλο θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας είναι το ενδεχόμενο επανέναρξης ουσιαστικών συνομιλιών με η χωρίς την αποχώρηση των τουρκικών ερευνητικών από την κυπριακή ΑΟΖ, ο κ Προδρόμου σημείωσε με νόημα πως «σε όλο τον κόσμο όταν γίνονται διαπραγματεύσεις δεν γίνονται εχθροπραξίες. Δεν την ονομάζω προϋπόθεση αλλά αν δεν υπάρχει θετικό κλίμα ποιο νόημα να γίνουν διαπραγματεύσεις». Ξεκαθάρισε επίσης πως δεν εξετάζεται το σενάριο αναστολής του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περίπτωση που τεθεί σαν προαπαιτούμενο από την Τουρκία. «Με καλή πίστη δεν χρειάζεται αυτό το πράγμα. Εάν ο σκοπός είναι να βλάψουν την Κυπριακή Δημοκρατία και την Κύπρο μπορεί να ζητηθεί. Αλλά αυτή την ώρα δεν προέχει το ΦΑ, αλλά αν η Τουρκία δεν θέλει να κηδεμονεύει την Κύπρο. Αυτό θα διαφανεί στις διαπραγματεύσεις».

Για το ζήτημα των νέων ιδεών του Προέδρου, ξεκαθαρίζοντας πως το όλο ζήτημα «ξεκίνησε από τη στιγμή που η τ/κ πλευρά ζητούσε παντού θετική ψήφο. Μέχρι τις αρχές του 2017 η σύγκλιση ήταν συγκεκριμένη. Από ένα σημείο και μετά ζήτησαν οριζόντια εφαρμογή, και δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό. Ο πρόεδρος ζήτησε να βρει άλλες ιδέες. Δεν θα κατηγορήσουμε τον Πρόεδρο γιατί προβληματίστηκε όπως κάνουν άλλοι».

Κατηγόρησε μάλιστα το ΑΚΕΛ για μεμψιμοιρία λέγοντας «δεν είναι η δική μας πλευρά που άνοιξε αυτό το θέμα, και εδώ πρέπει να απαντήσουμε δια παντός σε αυτές τις μεμψιμοιρίες που ακούγονται ακόμα και ανάμεσα μας ότι συζητάμε άλλα πράγματα».
Καταληκτικά ο κ.Προδρόμου σχολίασε και το θέμα πιθανής συνεργασίας με την Τουρκία στα ενεργειακά, εξ’αφορμής της επιστολής του ΑΚΕΛ, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να σημειώνει πως «η Κυπριακή Δημοκρατία ουδέποτε είχε αποκλείσει κάτι τέτοιο άλλα ουδέποτε είχε δεχθεί ότι θα δεσμεύουμε τις όποιες αποφάσεις οι οποίες μπορεί να ληφθούν μετά από χρόνια. Το μέλλον της συνεργασίας μπορεί να συζητήσουμε οτιδήποτε θα ήταν πρόσφορο σε όλους τους συνεργαζόμενους. Δεν αποκλείεται μια τέτοια λύση εφόσον τεχνικοοικονομικά είναι η προσφορότερη. Το να τεθεί όμως σαν δόγμα δεν είναι πειστικό για κανέναν».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση