ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ερντογάν: Τετραήμερη απαγόρευση κυκλοφορίας κατά το Μπαϊράμι

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι η χώρα δεν μπορεί να κλείσει τα σύνορά της εντελώς για χρόνια, τερματίζοντας την καθημερινότητα μέχρι να τελειώσει η επιδημία

ΚΥΠΕ

Τετραήμερη απαγόρευση κυκλοφορίας και στους 81 νομούς της Τουρκίας ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν από τις 23 μέχρι τις 26 Μαΐου που είναι η μουσουλμανική εορτή του Μπαϊράμ η οποία ακολουθεί το Ραμαζάνι, τον μήνα νηστείας. 

Σε δηλώσεις του έπειτα από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να κλείσει τα σύνορά της εντελώς για χρόνια, τερματίζοντας την καθημερινότητα μέχρι να τελειώσει η επιδημία. «Θα διοργανώσουμε ξανά τη ζωή μας με βάση την πραγματικότητα της επιδημίας. Ούτε στη χώρα μας, ούτε στον κόσμο δεν θα είναι τίποτα το ίδιο όπως πριν μερικούς μήνες. Είμαστε υποχρεωμένοι να να συνεχίσουμε τη ζωή μας με βάση μια νέα τάξη πραγμάτων με προτεραιότητα τα μέτρα. Χαρακτηρίζουμε την νέα περίοδο ως "ελεγχόμενη κοινωνική ζωή"», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «θα μετατρέψουμε σε συνήθεια τη χρήση της μάσκας, θα κρατούμε απόσταση μεταξύ μας τουλάχιστον 1,5-2 μέτρα στα μέσα συγκοινωνίας και σε κάθε τομέα της ζωής μας, θα πλένουμε τα χέρια μας με κάθε ευκαιρία. Το τρίπτυχο της μάσκας, της απόστασης και της καθαριότητας πλέον θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας».
 
Μέτρα επιστροφής στην κανονικότητα
 
Ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι από αύριο τα μεσάνυχτα που θα αρθεί η τελευταία 4ήμερη απαγόρευση κυκλοφορίας θα επιτραπεί σε όσους πολίτες επιθυμούν να πάνε στην Μαύρη Θάλασσα για συγκομιδή τσαγιού να το πράξουν. Ανάμεσα στα μέτρα για επιστροφή στην κανονικότητα είναι και το άνοιγμα των τζαμιών την Παρασκευή 29 Μαΐου ωστόσο είπε ότι η προσευχή θα επιτρέπεται στη βάση κάποιων κανόνων τους οποίους θα ανακοινώσει η νομαρχία και η διεύθυνση θρησκευτικών θεμάτων της Τουρκίας. Από τον Ιούνιο θα επιτραπούν και πάλι υπό κάποιους όρους οι επισκέψεις στις φυλακές. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης την απόφασή να τερματιστεί η φετινή σχολική χρονιά και να ανοίξουν τα σχολεία από τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο τα νηπιαγωγεία και τα γηροκομεία θα ανοίξουν από τις 15 Ιουνίου. 

Συρία και Λιβύη
 
Ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε όσους «όσοι είναι εναντίον της Τουρκίας στο θέμα της Συρίας και της Λιβύης» να αναθεωρήσουν το συντομότερο τη στάση τους.

«Ευχόμαστε αυτοί που είναι στο πλάι των ενάντια στην Τουρκία τρομοκρατών των οποίων ακόμη τα χέρια τους είναι αιματοβαμμένα και που είναι δίπλα στους δικτάτορες οι οποίοι δολοφονούν τον ίδιο τους τον λαό, να δουν το συντομότερο τις πραγματικότητες», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι «κανένα πρόγραμμα στον κόσμο ή στην περιοχή μας το οποίο αποκλείει την Τουρκία δεν έχει καμιά δυνατότητα επιτυχίας, λέγοντας ότι «από τα Βαλκάνια στην Μεσόγειο, από την βόρειο Αφρική μέχρι την νότιο Ασία μπορεί κανείς να δει παραδείγματα αυτής της πραγματικότητα».

Για την αυριανή εθνική εορτή της 19ης Μαΐου, 101η επέτειο της απόβασης Κεμάλ Ατατούρκ  στη Σαμψούντα του Πόντου, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι στις 19.19 όλα τα στάδια στης χώρας θα φωτιστούν και θα ακούγεται ο τουρκικός εθνικός ύμνος.

Κάλεσε μάλιστα τον τουρκικό λαό να βγει στα παράθυρα και τα μπαλκόνια των σπιτιών του για τον εθνικό ύμνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση