ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Kυβερνητικές εγγυήσεις 3 δισ. ευρώ στις τράπεζες

Αποσκοπούν στην ανανέωση των ειδικών ομόλογων που είχαν παραχωρηθεί προ τριετίας

Την παραχώρηση κυβερνητικών εγγυήσεων συνολικού ποσού μέχρι τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, ενέκρινε την Πέμπτη το απόγευμα η Βουλή των Αντιπροσώπων, ψηφίζοντας κατά πλειοψηφία, με τη διαδικασία του επείγοντος, νόμο για τη σύναψη δανείων ή/και την έκδοση ομολόγων από πιστωτικά ιδρύματα.

Η παραχώρηση των εγγυήσεων αποσκοπεί στην ανανέωση των ειδικών ομολόγων που είχε παραχωρήσει προ τριετίας η Κυπριακή Δημοκρατίας με σκοπό τη στήριξη της ρευστότητας του κυπριακού τραπεζικού συστήματος. Τα ομόλογα λήγουν, αλλά η αδυναμία αποπληρωμής οδήγησε στην κατάθεση του νόμου. Το όλο σχέδιο έχει λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την περασμένη Τρίτη. Η άντληση της ρευστότητας για την ανανέωση των ομολόγων θα γίνει μέσω του ELA.

Με βάση την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι τράπεζες που θα ζητήσουν την παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων θα πρέπει να υποβάλουν σχέδια διαθεσιμότητας, ενώ θα πρέπει να προχωρήσουν σε περιορισμό του λειτουργικού τους κόστους. Πρόκειται για τη διαδικασία που ακολουθείτε ήδη στη Λαϊκή Τράπεζα.

Στο νόμο υπάρχει, επίσης, πρόνοια που απαγορεύει την παραχώρηση κυβερνητικών εγγυήσεων πέραν των 500 εκατομμυρίων ευρώ χωρίς την έγκριση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Το κυβερνητικό σχετικό νομοσχέδιο δόθηκε στη Βουλή από την Πέμπτη το πρωί και, σύμφωνα με πληροφοριών του ΚΥΠΕ, προέβλεπε αρχικώς εγγυήσεις μέχρι έξι δισεκατομμυρίων ευρώ. Όμως, το ποσόν αυτό μειώθηκε κατά το ήμισυ, λόγω ενστάσεων από μέρους πολιτικών κομμάτων, των οποίων οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι παρακάθισαν σε μακρά σύσκεψη με εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, προτού το νομοσχέδιο κατατεθεί επισήμως στην απογευματινή Ολομέλεια της Βουλής.

Υπέρ της ψήφισης του νόμου τάχθηκαν 42 Βουλευτές από τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΣ ΕΔΕΚ, ενώ οι δύο Βουλευτές του ΕΥΡΩΚΟ και ο Βουλευτής Αμμοχώστου, Ζαχαρίας Κουλίας, ψήφισαν εναντίον. Δεν υπήρξαν αποχές, απουσίαζε δε ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών, Γιώργος Περδίκης.

Αιτιολογώντας την αρνητική του ψήφο, ο κ. Κουλίας αναφέρθηκε σε προηγούμενη ανάλογη διαδικασία στην Ολομέλεια της Βουλής, για την έγκριση της ανάληψης αναδοχής έκδοσης μετοχών 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι για τη συγκεκριμένη νομοθετική πράξη συζητούσαν στη Βουλή μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ σήμερα η όλη διαδικασία έληξε στη διάρκεια σύσκεψης των ηγεσιών των κομμάτων με την Κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα, χωρίς ο ίδιος να έχει οιαδήποτε ενημέρωση, για αυτό και ψήφισε εναντίον.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν αρμοδίως στη Βουλή, στο πλαίσιο ενδυνάμωσης της ρευστότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων και διευκόλυνσης της χρηματοδότησης της οικονομικής δραστηριότητας, το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, έχει καταρτίσει σχετικό σχέδιο για παραχώρηση κυβερνητικών εγγυήσεων.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει ότι η παραχώρηση των κυβερνητικών εγγυήσεων για λογαριασμό των πιστωτικών ιδρυμάτων θα γίνεται για περίοδο όχι μικρότερη από τρεις μήνες και όχι μεγαλύτερη των πέντε ετών και βάσει διμερών συμβάσεων που θα συνάπτονται μεταξύ της Κυβέρνησης και του πιστωτικού ιδρύματος.

Προβλέπεται, επίσης, ότι η διαδικασία, οι όροι παραχώρησης των κυβερνητικών εγγυήσεων, το ύψος της καταβαλλόμενης προμήθειας, το είδος και η επάρκεια των εξασφαλίσεων, τα κριτήρια κατανομής των κυβερνητικών εγγυήσεων και οι διευθετήσεις παρακολούθησης και συντονισμού για την ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή της προτεινόμενης νομοθεσίας θα καθορίζονται με Διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών.

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση