ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συνέργειες Κύπρου-Ισραήλ για το τερματικό LNG επιθυμεί η Noble

Τι απάντησε ο Πρόεδρος της εταιρείας για το ενδεχόμενο κατασκευής αγωγού προς την Τουρκία

Ο Πρόεδρος και ανώτατος εκτελεστικός σύμβουλος της Noble Energy, Τσαρλς Ντέιβιντσον, σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα, ξεκαθάρισε όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για το ενδεχόμενο διοχέτευσης του ισραηλινού αερίου με αγωγό προς την Τουρκία, ότι άποψη της εταιρείας του είναι πως οι εξαγωγές τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Κύπρο είναι καλύτερα να γίνουν μέσω ενός τερματικού σταθμού υγροποίησης LNG. Αυτό όπως ανέφερε είναι και η εισήγηση προς τις αρχές των δύο χωρών, σημειώνοντας πως ως εταίρος τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Κύπρο, η Noble Energy έχει υποδείξει στους συνεργάτες πως το LNG είναι ο πιο βιώσιμος τρόπος εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου και μεταφοράς του στις αγορές. Επεσήμανε βεβαίως πως οι αποφάσεις λαμβάνονται σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές των χωρών και αν είναι δυνατόν ομόφωνα, ενώ έστειλε και το μήνυμα στο Ισραήλ ότι μετά την εκμετάλλευση του κοιτάσματος του Tamar για τις ανάγκες της χώρας, θα πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται σοβαρά τις εξαγωγές.

Όπως ανέφερε ο κ. Ντέιβιντσον, η Noble Energy βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Κυπριακή Κυβέρνηση για την υλοποίηση των υποδομών του τερματικού LNG, αλλά όπως επεσήμανε πρέπει να προηγηθεί μία συμφωνία εμπορικού πλαισίου με την Κυβέρνηση ώστε να ελαχιστοποιηθεί το ρίσκο της επένδυσης. Διαφορετικά, όπως άφησε να νοηθεί, θα ήταν ρίσκο για την Noble Energy να προχωρήσει με την εξόρυξη του φυσικού αερίου. Αυτή είναι και η διαφορά με το Ισραήλ, το γεγονός δηλαδή ότι εκεί οι ανάγκες για την εσωτερική αγορά είναι πολύ μεγαλύτερες κι ως εκ τούτου προχώρησε η εκμετάλλευση του εν λόγω κοιτάσματος.

Στην Κύπρο η εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου είναι συνώνυμη με τις εξαγωγές κι ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρχουν οι υποδομές. Εξέφρασε δε την ελπίδα να υπάρξει συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου στο θέμα της εξαγωγής φυσικού αερίου. Σε σχέση με το αν έχει κάποια προτίμηση για την τοποθεσία του τερματικού υγροποίησης, ο κ. Ντέιβιντσον αναγνώρισε ότι η Κύπρος έχει εξεύρει πρώτη ένα βιώσιμο χώρο, προσθέτοντας όμως ότι και ο Ισραήλ ψάχνει για να εξεύρει πιθανές τοποθεσίες ανέγερσης τερματικού υγροποίησης. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν υπάρξει κάποια συνεργασία θα έχουμε καλύτερες εξοικονομήσεις και αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ στην χρηματοδότηση και στη ανέγερση (του τερματικού) και την προώθηση του αερίου», είπε.

Ο κ. Ντέιβιντσον υποστήριξε πως η εμπορική συμφωνία της εταιρείας του με την Κυβέρνηση θα βοηθήσει στο μέλλον να εισέλθουν ως εταίροι στο τερματικό LNG και άλλες εταιρείες όπως για παράδειγμα η ENI και η Total. Ανέφερε πως όσο πιο μεγάλο είναι το τερματικό σε μέγεθος τόσο το καλύτερο. Αναφέρθηκε στις οικονομίες κλίμακας που δημιουργούνται υπό αυτές τις περιστάσεις και για το άνοιγμα σε ακόμη μεγαλύτερες αγορές. «Παίρνουν χρόνο αυτές οι διαδικασίες και θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι ξεκινούμε σύντομα», ανέφερε, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πόσο σημαντικό είναι για την Κύπρο το γεγονός ότι έχει βρεθεί χώρος για το τερματικό LNG, όπου μάλιστα μπορεί να γίνει όχι μόνο ένα train, αλλά έως και επτά.

Ο Πρόεδρος της Noble Energy τόνισε ότι η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο «Αφροδίτη» θα γίνει φέτος τον Ιούνιο. Θα χρειαστούν τρεις περίπου μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί, ενώ άλλοι τρεις περίπου μήνες θα απαιτηθούν για τις αξιολόγηση των ευρημάτων τα οποία θα δώσουν και το ακριβές μέγεθος του κοιτάσματος.

Ερωτηθείς για τις «απαιτήσεις» της Noble από την Κυπριακή Κυβέρνηση ανέφερε πως πέραν από τη συμφωνία για το τερματικό LNG, θα ήθελε την έγκρισή της για εμπλοκή και άλλων εταίρων στην εκμετάλλευση του τεμαχίου «12». Όπως είπε η εταιρεία ζήτησε άδεια από την κυπριακή Κυβέρνηση «για να εξασφαλίσουμε έναν επιπρόσθετο συνεργάτη, όπως στην περίπτωση του Λεβιάθαν στο Ισραήλ», υπενθυμίζοντας ότι στην περίπτωση του ισραηλινού τεμαχίου η Noble συμβλήθηκε με την αυστραλιανή Woodside, η οποία, όπως είπε, έχει μοναδική εμπειρία σε θέματα υγροποιημένου φυσικού αερίου. Δεν σχολίασε εάν ο άλλος εταίρος θα μπορούσε να είναι η εν λόγω αυστραλιανή εταιρεία.  

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Ως ένα σημαντικό παίχτη στην ενεργειακή βιομηχανία παγκοσμίως χαρακτήρισε ο Πρόεδρος και ανώτατος εκτελεστικός σύμβουλος της Noble Energy, Τσαρλς Ντέιβιντσον, την περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου προσφωνώντας τις εργασίες του πρώτου συνεδρίου Eastern Mediterranean Gas Conference που πραγματοποιείται από σήμερα στη Λευκωσία. Ο κ. Ντέιβιντσον ακολούθως μετέβη στο Προεδρικό όπου πραγματοποιήθηκε συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

Ο πρόεδρος της Noble Energy τόνισε πως η ανάπτυξη του τομέα της ενέργειας και του φυσικού αερίου συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου και του Ισραήλ, δεν θα έχει όφελος μόνο για τις δύο χώρες αλλά και για όσους θα συνεργαστούν μαζί τους καθώς ο στόχος είναι η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων για εξαγωγικούς σκοπούς. Ευχαρίστησε όλους όσους έδειξαν εμπιστοσύνη στην εταιρεία του όλα αυτά τα χρόνια, και ειδικότερα τις αρχές των δύο χωρών.

Όπως ανέφερε, η Noble Energy ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην περιοχή από το 1998. Το 1999 έγινε η πρώτη γεώτρηση και το 2000 ήρθε η πρώτη επιτυχία. «Πλησιάζουμε τα 15 χρόνια δράσης στην περιοχή και εμείς και οι συνεργάτες μας έχουμε επενδύσει εδώ ποσά που πλησιάζουν τα 5 δις. δολάρια. Η δέσμευσή μας έναντι της περιοχής, εκτός από τις επενδύσεις που έχουμε κάνει φαίνεται και στην παραγωγή που προωθούμε αλλά και στις μελλοντικές επενδύσεις που επιδιώκουμε να κάνουμε», ανέφερε. Όπως επεσήμανε η περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου είναι μία από τις καλύτερες για την πραγματοποίηση των στόχων της εταιρείας.

Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στα οφέλη που θα προκύψουν για τις κοινωνίες, στις χώρες που επέτρεψαν στην Noble Energy να αναπτύξουν τον φυσικό τους πλούτο, από την παραγωγή καθαρής ενέργειας. Στο Ισραήλ τα έσοδα μόνο από το τεμάχιο Ταμάρ αναμένεται να προσθέσουν ακόμη 1% στο ΑΕΠ της χώρας, εκτίμηση που έχει γίνει, όπως είπε, από την Κεντρική Τράπεζα του Ισραήλ. Στην Κύπρο, είπε, η Noble Energy θα φέρει οικονομική ανάπτυξη και πλεονεκτήματα στην αγορά. Το ίδιο θα γίνει και στο Ισραήλ, κάτι που θα βοηθήσει να πέσει και το κόστος της παραγωγής ενέργειας. «Ελπίζουμε», σημείως, «να δώσουμε τη δυνατότητα στις δύο χώρες στο μέλλον να γίνουν και εξαγωγείς ενέργειας», έχοντας ακόμη μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη. Την ίδια ώρα έκανε ειδική αναφορά στην περιβαλλοντική πτυχή του φυσικού αερίου, λέγοντας ότι η παραγωγή φυσικού αερίου στο Ισραήλ έχει μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 185 εκ. τόνους. 

Ο κ. Ντέιβιντσον επεσήμανε πως η Noble Energy όταν άρχιζε τις έρευνές της στην περιοχή αναλάμβανε ένα ρίσκο. Δεν ήταν καθόλου σίγουρη η εταιρεία ότι υπήρχαν σημαντικές ποσότητες υδρογονανθράκων στα θαλάσσια ύδατα της περιοχής. Υπήρχαν μάλιστα ανησυχίες ότι οι πρώτες ανακαλύψεις θα ήταν μικρές και τυχαίες. Τελικά εξερευνώντας σε μεγάλα βάθη ανακάλυψαν και μεγάλες ποσότητες αερίου. Είναι ανήκουστο, ανέφερε, να κάνει κανείς εξερευνήσεις με πιθανότητες 50-50. Θεωρεί επιτυχία της εταιρείας το γεγονός ότι έξι στις έξι γεωτρήσεις βρέθηκαν ποσότητες αερίου. Καταλήγοντας επανέλαβε τη βεβαιότητά του για ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή και οικονομική ευημερία.

Η συνάντηση στο Προεδρικό
Όπως είχε γράψει η «Κ» στο ρεπορτάζ της την περασμένη Κυριακή, ο Πρόεδρος της Noble Energy αναμενόταν να συζητήσει με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τα θέματα που σχετίζονται με τον τερματικό σταθμό LNG που η εταιρεία πιστεύει ότι θα πρέπει να γίνει στην Κύπρο και ήδη έχει προχωρημένους σχεδιασμούς για την κατασκευή του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Ντέιβιντσον, θα ζητούσε την επίσπευση της διαδικασίας των αποφάσεων για τον τερματικό σταθμό LNG. Θα ενημέρωνε επίσης τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη, επιβεβαιωτική γεώτρηση στο 12, μόλις ουσιαστικά ολοκληρωθεί η γεώτρηση στο τεμάχιο Carish της ισραηλινής ΑΟΖ και γίνει εφικτό να μεταφερθεί εδώ η πλατφόρμα.

Στυλιανίδης: Επιβεβαιωτική γεώτρηση τον Ιούνιο
Η εταιρεία Noble Energy διαβεβαίωσε την Τρίτη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ότι παραμένει δεσμευμένη στη γρηγορότερη αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, η επιβεβαιωτική γεώτρηση θα αρχίσει τον Ιούνιο και θα διαρκέσει περίπου τρεις μήνες, και με τη λήξη της θα υπάρχει καθαρή εικόνα για το ακριβές μέγεθος του κοιτάσματος.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σήμερα συνάντηση με αντιπροσωπεία της εταιρείας Noble Energy, υπό τον Πρόεδρο της εταιρείας, κατά την οποία συζητήθηκε ενδελεχώς η γνωστή συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με την εταιρεία, με βάση το γνωστό συμβόλαιο που έχουμε υπογράψει για εκμετάλλευση του τεμαχίου Αφροδίτη στη δική μας αποκλειστική οικονομική ζώνη», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
 
«Η εταιρεία παραμένει δεσμευμένη στον προγραμματισμό της, παραμένει δεσμευμένη σε ό,τι έχει συμφωνηθεί, στη γρηγορότερη αξιοποίηση των κοιτασμάτων», πρόσθεσε.

«Ο Πρόεδρος ενημερώθηκε από την εταιρεία ότι η επιβεβαιωτική γεώτρηση θα αρχίσει τον Ιούνιο και θα διαρκέσει περίπου τρεις μήνες. Με τη λήξη της γεώτρησης, θα έχουμε πολύ πιο καθαρή εικόνα σε ό,τι αφορά το ακριβές και αξιόπιστο μέγεθος του κοιτάσματος», ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης σημειώνοντας παράλληλα ότι η εταιρεία επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Καταλήγοντας, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «συζητήθηκε, επίσης, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το θέμα του τερματικού και της συμμετοχής της εταιρείας και άλλων εταιρειών και συνεργατών στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση και πώληση των κοιτασμάτων της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης».

Το ενδιάμεσο αέριο
Παράλληλα, σε δική του παρέμβαση στο ενεργειακό συνέδριο ο Πρόεδρος της ΔΕΦΑ, Κώστας Ιωάννου, ανέφερε ότι τέλος αυτής της εβδομάδας ή αρχές της επόμενης θα γίνει γνωστό κατά πόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ενδιάμεση λύση εισαγωγής φυσικού αερίου ωσότου να υπάρξει φυσικό αέριο κυπριακής παραγωγής.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΦΑ συγκαλείται την Πέμπτη και σε αυτήν θα εξεταστεί και το θέμα της ενδιάμεσης λύσης. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας υπάρχει περίπτωση να ανοιχτούν οι οικονομικοί φάκελοι των εταιρειών για την ενδιάμεση λύση που έχουν φτάσει στο τελικό στάδιο.  Όπως μετέδωσε το ΚΥΠΕ, ο κ. Ιωάννου στην ομιλία του αναφέρθηκε στο ρόλο της ΔΕΦΑ καθώς και στο γεγονός ότι βρίσκεται στις τελικά στάδια των προετοιμασιών για την πρώτη φάση του δικτύου μέσω του οποίου θα διοχετεύεται το φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή.

Έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες μελέτες, είπε, προσθέτοντας ότι την ίδια ώρα έχουν γίνει συναντήσεις με τις 22 κοινότητες που αφορά το έργο, οι οποίες και έχουν δει το θέμα πολύ θετικά. Σε πρώτη φάση το έργο θα κοστίσει €65 εκ., με €10 εκ. να έχουν ήδη εξασφαλιστεί από την ΕΕ. Το συνολικό κόστος αποπεράτωσης του έργου για διοχέτευση φυσικού αερίου και στις βιομηχανίες και στα νοικοκυριά θα είναι ύψους €500 εκ. περίπου, το 50% του οποίου πιθανόν να μπορεί να καλύψει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση