ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άδεια για το Bitcoin στην Κύπρο ζητεί η Neo & Bee

Συνάντηση με την Κεντρική Τράπεζα επιδιώκει εδώ και δύο βδομάδες ο Danny Brewster

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Συνάντηση με εκπρόσωπο της Κεντρικής Τράπεζας ζητεί εδώ και δύο βδομάδες ο Danny Brewster, Διευθύνων Σύμβουλος της Neo & Bee - LMB Subsidiaries Limited, με αίτημα την εξασφάλιση άδειας για χρήση του εικονικού νομίσματος (Bitcoin), που αποτελεί θέμα συζήτησης διεθνώς.

«Ως Διευθύνων Σύμβουλος της μεγαλύτερης επιχείρησης παγκοσμίως που χτίζει υποδομές γύρω από την τεχνολογία του Bitcoin, θέλω να αναφέρω ότι προσπαθούμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες να επικοινωνήσουμε με την Κεντρική Τράπεζα για να κανονίσουμε μία συνάντηση, ώστε να λειτουργήσουμε κάτω από το θεσμικό πλαίσιο που θεωρούν κατάλληλο. Με χαροποιεί το γεγονός ότι όπως η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου επιβεβαιώνει ότι η χρήση του Bitcoin από ιδιώτες είναι ευπρόσδεκτη και έχει προοπτικές. Αυτή η ανακοίνωση δεν είναι διαφορετική από τις ανακοινώσεις όλων των Κεντρικών Τραπεζών ανά την υφήλιο», αναφέρει ο Danny Brewster, σχολιάζοντας την απάντηση της Κεντρικής Τράπεζας (σε ερώτημα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων), ότι «θεωρεί τη χρήση οποιασδήποτε μορφής εικονικού χρήματος ως ιδιαίτερα επικίνδυνη δεδομένου ότι δεν βρίσκονται κάτω από οποιαδήποτε ρύθμιση και λειτουργούν ανεξέλεγκτα».

Στη δήλωσή του ο Danny Brewster αναγνωρίζει ότι «η χρήση του Bitcoin φυσικά και εμπεριέχει κινδύνους όπως κάθε άλλο μέσο οικονομικών συναλλαγών», παρά ταύτα, σημειώνει ότι «ακριβώς επειδή το Bitcoin είναι μόνο πέντε χρονών, οι υποδομές ακόμα αναπτύσσονται. Tα νομίσματα του δικτύου έχουν αξία γιατί είναι χρήσιμα, μεταφέρονται άμεσα δεν μπορούν να αναπαραχθούν κατά το δοκούν, από κανένα. Πραγματικά εύχομαι τέτοια διάφανα και ελεύθερα πρωτόκολλα να ήταν διαθέσιμα σε εθελοντική και συναινετική βάση, στον καθένα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ανακοίνωση από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, (την οποία επικαλέστηκε η ΚΤ της Κύπρου στη χθεσινή της ανακοίνωση) έχει σαφώς παρερμηνευθεί και αυτό είχε ως αποτέλεσμα μία προσωρινή πτώση στην ισοτιμία του Bitcoin το οποίο σήμερα και πάλι ανταλλάσσεται κοντά στα $1000. Η εν λόγω δήλωση, αναφέρει ρητά ότι ιδιώτες όπως και μη κυβερνητικές επιχειρήσεις μπορούν ελεύθερα να συναλλάσσονται με Bitcoin. Επιπρόσθετα, η Ελβετία σύντομα θα προχωρήσει σε συζητήσεις σχετικά με την αναγνώρισή του ως νόμισμα σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Στο πεδίο της χρήσης του Bitcoin ως μέσω διευκόλυνσης παράνομων δραστηριοτήτων αξίζει να αναφερθεί ότι η Jennifer Shasky, Επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικών Εγκλημάτων των ΗΠΑ (FINCEN), στην ακρόαση στο Κογκρέσο της 17ης Νοεμβρίου είπε " Τα μετρητά είναι ακόμα το καλύτερο μέσο για ξέπλυμα χρημάτων". Αυτό συμβαίνει επειδή κάθε συναλλαγή με bitcoins καταγράφεται σε ένα διάφανο και δημόσια διαθέσιμο αρχείο. Τα μετρητά είναι με διαφορά πιο ανώνυμα από ότι θα είναι ποτέ το Bitcoin.

Επένδυση στην Κύπρο
Ο Danny Brewster υποστηρίζει ότι η μεγαλύτερη εταιρία που αναπτύσσει το υπόβαθρο ώστε η χρήση του Bitcoin να είναι ασφαλέστερη, ευκολότερη, πιο διαθέσιμη και πιο σταθερή, έχει την έδρα την Κύπρο. «Η Neo and Bee έχει ήδη δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας καθώς επίσης και ακόμα περισσότερους εξωτερικούς συνεργάτες, με δομημένο σχέδιο για την δημιουργία πολλών εκατοντάδων ακόμα θέσεων τους επόμενους μήνες. Αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Κύπρο, να γίνει ένας καινοτόμος ηγέτης στον χώρο των παγκόσμιων οικονομικών υπηρεσιών» αναφέρει σχετικά και καταλήγει: «Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας ώστε να προσεγγίσουμε την Κεντρική Τράπεζα με στόχο να επεξηγήσουμε το επιχειρησιακό μας σχήμα και να παρέχουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την αξιολόγηση της επιχείρησης αλλά και της τεχνολογίας που την διέπει».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση