ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ποια είναι η τεχνοκράτης Χρυστάλλα Γιωρκάτζη

Για πρώτη φορά γυναίκα αναλαμβάνει το πηδάλιο της Κεντρικής Τράπεζας

Το όνομα της πρώην Γενικής Ελέγκτριας κ. Χρυστάλλας Γιωρκάτζη και ο διορισμός της στη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας μας θα μείνει στην ιστορία ως εκείνο της πρώτης γυναίκας που ανέλαβε τη συγκεκριμένη νευραλγικής σημασίας θέση από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Χρήστου Συλιανίδη ο διορισμός της κ. Γιωρκάτζη θα τεθεί σε ισχύ από τις 11 Απριλίου.

Η πρώην Γενική Ελέγκτρια της Κύπρου κ. Χρυστάλλα Γιωρκάτζη γεννήθηκε στις 13 Ιουλίου του 1956  στην Αμμόχωστο όπου πέρασε τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια μέχρι που αποφοίτησε από το Α΄ Γυμνάσιο Αμμοχώστου το 1974. Σε συνεντεύξεις της στο παρελθόν αναφερόταν με νοσταλγία και αγάπη για την πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε δηλώνοντας ότι στην Αμμόχωστο  έζησε τις πιο όμορφες εμπειρίες της ζωής της. 

Μετά την τουρκική εισβολή η δεκαοχτάχρονη Χρυστάλλα μετέβη στην Ελλάδα για να σπουδάσει οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η αγάπη της για τα οικονομικά την οδήγησε για εξειδίκευση στη Μεγάλη Βρετανία με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον. Οι σπουδές της πήραν συνέχεια μερικά χρόνια μετά με επόμενο σταθμό τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και συγκεκριμένα το Πανεπιστήμιο του Σικάγο εξασφαλίζοντας τον τίτλο του Μάστερ.

Γυναίκα τεχνοκράτης σε ανδροκρατούμενο περιβάλλον  
Με την επιστροφή της στην Κύπρο αρχές της δεκαετίας του ’80 συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ελάχιστες γυναίκες της Κύπρου με υψηλού επιπέδου μόρφωση στα οικονομικά γεγονός που λειτούργησε θετικά στην μετέπειτα πορεία και ανέλιξή της. Το 1981 η κ. Γιωρκάτζη, σε ηλικία 25 ετών διορίζεται στο Υπουργείο Οικονομικών στη θέση της Οικονομικού Λειτουργού. Δέκα χρόνια μετά, το 1991, προάγεται στη στη θέση της Ανώτερου Οικονομικού Λειτουργού στο ίδιο Υπουργείο.

Η ανέλιξή της συνεχίζεται στα δημόσια αξιώματα και το το 1995 διορίζεται Βοηθός ΄Εφορος Ασφαλειών και μέχρι το 1998 προΐστατο της Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών. Παράλληλα, από το 1993 μέχρι το 1998 διετέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου ενώ την 1η Δεκεμβρίου του 1998 διορίστηκε από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη ως Γενικός Ελεγκτής του κυπριακού κράτους.

Να σημειωθεί ότι το 2000 ήρθε ακόμη μια αναγνώριση των ικανοτήτων της αφού ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών του Ηνωμένου Βασιλείου (Association of Chartered Certified Accountants) την ανέδειξε σε επίτιμο μέλος του. Η ανάδειξη αυτή αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα αν λάβουμε υπόψη πως ήταν η πρώτη φορά παγκόσμια που ο Σύνδεσμος απένειμε σε μη μέλος του τη διάκριση αυτή.
Μετά από μια πορεία χρόνων μία γυναίκα, μητέρα δύο παιδιών αναλαμβάνει μία από τις πιο καίριες θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε μία πολύ κρίσιμη καμπή της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας. Από τις 11 Απριλίου Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου θα είναι η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

 

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση