ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επίσημη πρώτη για την Λεβέντειο Πινακοθήκη

Η Πινακοθήκη εγκαινιάζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την επόμενη Κυριακή 23 Μαρτίου

Σήμερα άνοιξε για πρώτη φορά επίσημα τις πόρτες της η Λεβέντειος Πινακοθήκη υποδεχόμενη δημοσιογράφους για να μας συστήσει το εμβληματικό έργο της πρωτεύουσας που αναμένεται να αναδειχθεί σε ένα σημαντικό πολιτιστικό κέντρο της χώρας μας. Παρουσία της διευθύντριας της Πινακοθήκης κ. Λουκίας Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, των επιτρόπων της Πινακοθήκης κ. Φωτεινής Παπαδοπούλου και κ. Αναστάση Λεβέντη αλλά και του δημάρχου Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη παρουσιάστηκε στα Μέσα για πρώτη φορά το εμβληματικό κτήριο και το πλούσιο εικαστικό του περιεχόμενο. 

Με περισσότερα από 800 εκθέματα
Κτισμένη στην καρδιά της Λευκωσίας, στην οδό Λεωνίδου που μετονομάζεται σε οδό Λεβέντη προς τιμήν του Κύπριου ευεργέτη Αναστάσιου Γ. Λεβέντη, η Λεβέντειος Πινακοθήκη στεγάζει περισσότερα από 800 έργα και αντικείμενα τέχνης που αποτελούν τις σημαντικές Συλλογές του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, υλοποιώντας με τον τρόπο αυτό το όραμα του ευεργέτη Αναστασίου Γ. Λεβέντη να καταστήσει προσβάσιμους στο ευρύ κοινό, για πρώτη φορά, τους θησαυρούς της τέχνης και του πολιτισμού που συγκέντρωσε στη διάρκεια της ζωής του.

Ολοκληρώνεται έτσι, με τα επίσημα εγκαίνια της Κυριακής, στις 23 Μαρτίου 2014, ένα γιγάντιο έργο που ξεκίνησε το 2007 και έφερε κοντά, με την εποπτεία της Διευθύντριας της Λεβεντείου Πινακοθήκης, Λουκίας Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, 100 και πλέον συνεργάτες από την Κύπρο και το εξωτερικό – από το Παρίσι, το Λονδίνο, τη Δρέσδη έως και το Σαν Φρανσίσκο. Ένα ειδικά σχεδιασμένο, οικολογικό κτήριο, η Πινακοθήκη σχεδιάστηκε από το βραβευμένο βρετανικό αρχιτεκτονικό γραφείο των Feilden Clegg Bradley Studios και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τους Ι. & Α. Φιλίππου στην Κύπρο.

Την κατασκευή ανέλαβαν η συνεργασία Iacovou και GCC joint venture ενώ διευθυντής έργου ανέλαβε η εταιρεία RESDE. Αριθμώντας πάνω από 4.000 τετραγωνικά μέτρα, το κτήριο με τη λιτή, καθαρή γραμμή του, λειτουργεί με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον. Χρησιμοποιεί τη γεωθερμική ενέργεια για να καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης και ψύξης, αποτελώντας έτσι πρότυπο βιοκλιματικής  αρχιτεκτονικής.

Οι τρεις συλλογές: Παρίσι, Ελλάδα και Κύπρος
Παράλληλα, η σύγχρονη αισθητική του αγκαλιάζει με τρόπο ιδιαίτερο τις τρεις ξεχωριστές Συλλογές που φιλοξενεί μέσα στους χώρους του, παρουσιάζοντας από μοναδικά έργα τέχνης έως έπιπλα αντίκες και πορσελάνες. Η Συλλογή του Παρισιού, προσωπική συλλογή του Αναστασίου Γ. Λεβέντη, περιλαμβάνει έργα κορυφαίων Ευρωπαίων δημιουργών από τον 17ο έως τον 20ό αιώνα και οφείλει το όνομά της στην παρισινή κατοικία του, όπου στεγάστηκε, αθέατη από το ευρύ κοινό, για περισσότερο από μισό αιώνα. Επιμελήτρια της Συλλογής είναι η δρ Μυρτώ Χατζάκη, η οποία έχει επιμεληθεί και τον κατάλογο της Συλλογής με τη συνεργασία διακεκριμένων ιστορικών της τέχνης.

Η Συλλογή Έργων Ελλήνων Καλλιτεχνών του 19ου και του 20ού αιώνα συγκροτήθηκε από έναν αρχικό πυρήνα έργων που αγόρασε ο Αναστάσιος Λεβέντης, το 1973, από τον Ευάγγελο Αβέρωφ-­‐Τοσίτσα, ενώ αργότερα εμπλουτίστηκε και συμπληρώθηκε από το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη. Επιμελήτρια της Ελληνικής Συλλογής είναι η δρ Εβίτα Αράπογλου, η οποία έχει επιμεληθεί επίσης τον εμπεριστατωμένο κατάλογο της Συλλογής και η οποία επί 25 και πλέον χρόνια όχι μόνο έχει μελετήσει τον αρχικό πυρήνα έργων αλλά συνέβαλλε ουσιαστικά και στον εμπλουτισμό της Συλλογής.

Η Κυπριακή Συλλογή περιλαμβάνει έργα της πρώτης γενιάς των Κυπρίων ζωγράφων από το 1900 έως και την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και μερικά νεότερα που θεωρούνται όμως έργα καλλιτεχνών της πρώτης γενιάς. Επιμελήτρια της Συλλογής είναι η δρ Ελένη Σ. Νικήτα, η οποία, αν και ανέλαβε το έργο της πριν μόλις δύο χρόνια, παρουσίασε την πρώτη μόνιμη έκθεση της Κυπριακής Συλλογής και ετοιμάζει τον κατάλογο της Συλλογής. Η Κυπριακή Συλλογή δημιουργήθηκε μετά τον θάνατο του Αναστασίου Γ. Λεβέντη και αποτελεί πρωτοβουλία του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, με στόχο να αναδείξει τη σημαντική αυτή γενιά των δημιουργών που σημάδεψαν την ευρύτερη καλλιτεχνική πορεία του νησιού μας. Μαζί, οι τρεις Συλλογές παρουσιάζουν έργα κορυφαίων καλλιτεχνών, μεταξύ άλλων, των Canaletto, Boucher, Fragonard, Corot, Boudin, Renoir, Monet, Signac, Chagall, Βρυζάκη, Βολανάκη, Ράλλη, Μόραλη, Τσαρούχη, Γκίκα, Κισσονέργη, Διαμαντή και Κάνθο.

400 χρόνια ιστορία της τέχνης
Απηχούν έτσι πάνω από 400 χρόνια ιστορίας και τέχνης και προτρέπουν το κοινό να ανακαλύψει έναν κόσμο εικαστικής δημιουργίας πέρα από τα στενά όρια των περιόδων και των σχολών, όπως αυτή ανιχνεύεται στην ευρύτερη καλλιτεχνική παράδοση της Ευρώπης.

Τόσο η μουσειογραφική μελέτη όσο και η παρουσίαση των Συλλογών συνδέουν την τέχνη του παρελθόντος με την τεχνολογία του μέλλοντος. Διαδραστικές, ψηφιακές λεζάντες και οθόνες αφής ξεναγούν τον επισκέπτη – προ(σ)καλώντας ιδιαίτερα τη νέα γενιά να προσεγγίσει το χτες με τα δικά της μάτια. Πρωτοποριακός είναι και ο σχεδιασμός των ειδικών προθηκών του «κρύβουν» τα ευαίσθητα σχέδια και τα έργα σε χαρτί από το φως – και τα «αποκαλύπτουν» στον επισκέπτη μέσω μιας ειδικής κατασκευής που σχεδιάστηκε στην Ελλάδα, υλοποιήθηκε στη Γερμανία και παρουσιάζεται για πρώτη φορά παγκοσμίως στη Λεβέντειο Πινακοθήκη.

Αντίστοιχα, τα γλυπτά-­φωτιστικά του διεθνούς φήμης designer Michael Anastassiades «δένουν» στον χώρο της Πινακοθήκης με έπιπλα Louis XVI και πορσελάνες Meissen και Sèvres, που κάποτε συνιστούσαν αναπόσπαστο τμήμα του κομψού διαμερίσματος του κοσμοπολίτη Αναστασίου Γ. Λεβέντη στη φημισμένη Αvenue Foch – μία από τις αριστοκρατικότερες λεωφόρους του Παρισιού. Απόηχος αυτού του διαμερίσματος στην «Πόλη του Φωτός» είναι και  το δωμάτιο με τη boiserie που μεταφέρθηκε αυτούσιο και στεγάζεται σήμερα στην Πινακοθήκη.

Χρειάστηκε εννέα μήνες η εξειδικευμένη ομάδα τεχνικών και συντηρητών για να αποτυπώσει, να συντηρήσει, να συσκευάσει και να μεταφέρει τα 17 ξύλινα τμήματα του δωματίου, το οποίο σήμερα κοσμεί την αίθουσα της Συλλογής του Παρισιού και μεταφέρει νοερά τους επισκέπτες στο Παρίσι του 1960, στο διαμέρισμα με τη θέα στον Πύργο του Άιφελ, εκεί όπου έζησε ο συλλέκτης Αναστάσιος Λεβέντης εκεί που ως πρέσβης της Κύπρου στην UNESCO υποδεχόταν διεθνείς προσωπικότητες και προσκεκλημένους.

Εγκαίνια και επισκέπτες
Τα επίσημα εγκαίνια της Πινακοθήκης θα τελεστούν την Κυριακή 23 Μαρτίου από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και την επίτροπο Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας κ. Ανδρούλλας Βασιλείου στις 12 το μεσημέρι.

Από τις 25 Μαρτίου ανοίγει επίσημα για το κοινό και κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας η είσοδος θα είναι δωρεάν. Το εισιτήριο για τον πρώτο χρόνο θα κοστίζει 2 ευρώ ενώ από τον δεύτερο χρόνο η τιμή του θα ανέρχεται στα 5 ευρώ. Για ανήλικους, μαθητές, φοιτητές, ηλικιωμένους και άνεργους η είσοδος θα είναι δωρεάν.  

Η Πινακοθήκη λειτουργεί για το κοινό καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10.00-17.00 και Τετάρτη, 10.00-22.00. Τρίτη και επίσημες αργίες θα είναι κλειστή.

*Την Κυριακή η διευθύντρια της Πινακοθήκης κ. Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ μιλά στην «Κ» για τη δημιουργία και αποπεράτωση αυτού του σημαντικού έργου για την Κύπρο και τον πολιτισμό.
 

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

«Ο συγγραφέας έφυγε εν μέσω καταλήψεων στο Κολούμπια, έντονων συζητήσεων γύρω από το μέλλον της Αμερικής και σ’ ένα κλίμα ...
Kathimerini.gr
 |  ΒΙΒΛΙΟ
Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ