ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ευρωπαϊκή βοήθεια για τα stress test των τραπεζών

Το τραπεζικό «μενού» της επίσκεψης Ντάισελμπλουμ

«Είμαστε έτοιμοι στο Eurogroup να στηρίξουμε την Κύπρο όταν χρειάζεται», δήλωσε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γέρουν Ντάισελμπλουμ. Η βοήθεια αυτή αναμένεται να εκφράσει σύντομα, στα νέα stress test των τραπεζών. Ο μεγαλύτερος φόβος των κύπριων τραπεζιτών αφορά το χειρισμό των κυπριακών κρατικών ομολόγων που βρισκόνται στα χαρτοφυλάκια τους. Ενδεικτικά ο Συνεργατισμός κατέχει περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Η πιθανότητα μιας μεγάλης απομείωσης –επειδή αξιολογούνται από τους διεθνούς οίκους σε μη επενδυτική κατηγορία- σε συνδυασμό με την υφιστάμενη πίεση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προκαλεί πονοκέφαλο στο τραπεζικό σύστημα και ανησυχίες για πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες.

Η κυπριακή πλευρά έθεσε το θέμα στην αντιπροσωπεία του Eurogroup, με την τελευταία να επιβεβαιώνει την αίσθηση που υπήρχε ότι η Ευρωζώνη θα ήταν διαλακτική. Ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν μπήκε σε τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με τα κριτήρια που ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχη (ΕΒΑ), αλλά ο παριστάμενος πρόεδρος του Euro Working Group, αυστριακός Τόμας Βίζερ ανέφερε ότι στην περίπτωση της Κύπρου θα ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η χώρα είναι σε πρόγραμμα. Αυτό που αναμένεται είναι ένας ειδικός χειρισμός για τα κυπριακά ομόλογα, με θετικές επιπτώσεις για τις τράπεζες.

Η κυπριακή πλευρά εκτιμά ότι και οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι έχουν κάθε λόγο να βοηθήσουν στην επιτυχή έκβαση του πειράματος του bail in.  Η προεδρία του Eurogroup, πάντως, δηλώνει ανοιχτά ικανοποιημένη από την πορεία του προγράμματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο μέτωπο της πλήρης άρσης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι δεν θεωρεί ότι το Eurogoup πρέπει να κάνει επιπλέον βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, αφού το πρόγραμμα είναι αποτελεσματικό και διαθέτει όλα τα μέσα για να υποστηρίξει την Κύπρο.


«Γνωρίζω ότι η κυπριακή Κυβέρνηση εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της. Πιστεύω λοιπόν ότι η εμπιστοσύνη θα επανέλθει μόνο και μόνο επειδή όλα τα μέτρα έχουν τεθεί σε εφαρμογή, η ανακεφαλαιοποίηση, η αναδιάρθρωση εκτελείται όπως σχεδιάστηκε και αυτό είναι πολύ σημαντικό», ανέφερε.

Στον άλλο μεγάλο πονοκέφαλο, το χειρισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το θέμα αναμένεται να αποτελέσει βασικό σημείο της επόμενης αξιολόγησης της πορείας υλοποίησης του προγράμματος. Η κυπριακή πλευρά έχει θέσει με ένταση το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας (κάτι που έγινε και κατά τη συνάντηση του  προέδρου του Eurogroup με τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων), με την πλευρά των Βρυξελλών να τάσσεται  υπέρ της ενίσχυσης της διαμεσολάβησης μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών για τη ρύθμιση δανείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Ντασελμπλουμ βλέπει βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη στην Κύπρο

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση