ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

2 εκατ. από τη Focus σε ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ

Τα στοιχεία επιβεβαιώθηκαν από τις έρευνες των ανακριτών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στα ταμεία των δύο μεγάλων κομμάτων, ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, κατέληξαν 2 εκατ. ευρώ την περίοδο 2007 -2008 από την εταιρεία FOCUS MARITIME CORPORATION του Μιχάλη Ζολώτα, φίλου και συνεργάτη του πάλαι ποτέ ισχυρού άνδρα της Marfin-Laiki Ανδρέα Βγενόπουλου, αποκαλύπτει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης»

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το ΑΚΕΛ φαίνεται να πήρε τη μερίδα του λέοντος με συνολικό ποσό 1,5 εκατ. ευρώ το οποίο έφθασε εμμέσως στο κόμμα. Η πρώτη δόση ύψους 1 εκατ. ευρώ καταβλήθηκε σε λογαριασμό που διατηρούσε στη Λευκωσία μία υπεράκτια εταιρεία με το όνομα ABENDALE MANAGEMENT CORPORATION και το υπόλοιπο μισό περίπου εκατομμύριο στο λογιστικό/ελεγκτικό γραφείο Kyprianides, Nicolaou & Partners. Ο ΔΗΣΥ έλαβε απ’ ευθείας το ποσό του μισού εκατ. ευρώ σε δέκα εμβάσματα των 50.000.


Αποδείξεις ζητά ο Άντρος Κυπριανού
Ως ΑΚΕΛ έχουμε ερευνήσει και στο παρελθόν τα όσα  ισχυρίζονται κάποιοι, δεν έχουμε βρει οποιαδήποτε σύνδεση και θα πρέπει κάποιοι να αποδείξουν ότι τα όσα λένε είναι αλήθεια, γιατί διαφορετικά θα μείνουν εκτεθειμένοι, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σχολιάζοντας το δημοσίευμα του «Πολίτη».

“Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπει το φως της δημοσιότητας (το δημοσίευμα) και διερωτώμαι γιατί πάει και έρχεται, να πω ότι έχουμε ερευνήσει ξανά κατά πόσο αυτά που λέει το ρεπορτάζ ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, δηλαδή υπάρχει η σύνδεση του ΑΚΕΛ με αυτά που λένε, δεν έχουμε βρει τέτοια σύνδεση και η παράκλησή μου είναι να αποδειχτεί ότι αυτό που καταγράφεται είναι αλήθεια, και αν δεν αποδειχτεί κάποιοι θα μείνουν εκτεθειμένοι γιατί γράφουν πράγματα που δεν τεκμηριώνονται, και είναι απαίτησή μου να αποδείξουν αυτά που λένε, αυτοί που τα λένε”, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Υπενθύμισε ότι στο παρελθόν η πρακτική στην πολιτική ζωή του τόπου ήταν τα κόμματα να παίρνουν εισφορές από επιχειρήσεις και άλλα οργανωμένα σύνολα , προσθέτοντας ότι ιδιαίτερα με τις τελευταίες εξελίξεις και με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αυτή η πρακτική θα πρέπει να εγκαταλειφθεί.

Θύμισε ακόμη ότι είναι γι' αυτό το λόγο που το ΑΚΕΛ στήριξε τις αλλαγές στη σχετική νομοθεσία για να μην υπάρχουν οποιεσδήποτε σκιές αναφορικά με ενδεχόμενη εξάρτηση πολιτικών κομμάτων από τα οποιαδήποτε οικονομικά συμφέροντα.

“Σε ό,τι αφορά εμάς έχουμε αποφασίσει ότι οι ελεγμένοι λογαριασμοί μας θα δίνονται στη δημοσιότητα και τα στοιχεία θα είναι στη διάθεση του καθενός για να τα ελέγξει και να διακριβώσει αν υπάρχουν τέτοιες σχέσεις ή όχι”, πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση ότι στο δημοσίευμα παρουσιάζονται έγγραφα τα οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα,  αποδεικνύουν ότι το ΑΚΕΛ πήρε εισφορά από την εταιρεία FOCUS, ο κ. Κυπριανού απάντησε: “Θέλω να μας πουν πώς αποδεικνύουν”.

“Λένε ότι το άτομο που πήρε κάποια λεφτά είναι Ακελικός, δηλαδή όποιος Συναγερμικός ή όποιος Δηκοϊκός ή όποιος Εδεκίτης επαγγελματίας κάνει μια δουλειά και παίρνει λεφτά, αυτό σημαίνει κατ' ανάγκη ότι τα λεφτά που παίρνει καταλήγουν στο κόμμα στο οποίο ανήκει;” διερωτήθηκε.

Για το ότι τα χρήματα φαίνεται να δόθηκαν παραμονές προεδρικών εκλογών και ενδεχομένως οι συγκυρίες να ήταν άλλες, ο κ. Κυπριανού διερωτήθηκε αν αυτές είναι συγκυρίες, προσθέτοντας   “δηλαδή αν ένα πολιτικό κόμμα θα έπαιρνε βοήθεια από τον οποιονδήποτε, θα έπρεπε να υπάρχουν εκλογικές αναμετρήσεις;”.


ΑΚΕΛ: Απαράδεκτη η αντίδραση ορισμένων κομμάτων

Πέραν των όσων ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, το κόμμα καταδικάζει τον απαράδεχτο τρόπο αντίδρασης ορισμένων πολιτικών δυνάμεων σε σχέση με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» για την Focus. Τα εν λόγω κόμματα όχι μόνο υιοθέτησαν με τη μεγαλύτερη ευκολία το περιεχόμενο του εν λόγω δημοσιεύματος, αλλά προχώρησαν πολλά βήματα παραπέρα δικάζοντας και καταδικάζοντας το ΑΚΕΛ για δήθεν διαπλοκή. Εκφράζουμε τη λύπη μας γιατί για μια χούφτα ψήφους τα κόμματα αυτά κατεβάζουν το επίπεδο της πολιτικής ζωής στο δάπεδο.

Προτού όμως, αυτά τα κόμματα, όπως και κάποια ΜΜΕ, χρισθούν ως δικαστές άλλων, θα πρέπει πρώτα να απολογηθούν στον κυπριακό λαό γιατί την ώρα που διεξαγόταν η τραπεζική ληστεία, όλοι αυτοί έκαναν πολιτικές πλάτες και αποσιωπούσαν το έγκλημα, συγκαλύπτοντας και λειτουργώντας ως συνήγοροι, κυριολεκτικά και μεταφορικά, των τραπεζιτών και του κ. Ορφανίδη.

Τους θυμίζουμε δε, ότι το κατά τα άλλα «διαπλεκόμενο» κατ’ αυτούς ΑΚΕΛ, ήταν το μόνο που από την αρχή μέχρι και σήμερα προειδοποιούσε, κατάγγελλε και έβγαζε στην επιφάνεια στοιχεία που αποκαλύπτουν το έγκλημα και τους πρωταγωνιστές του. Χωρίς καμιά απολύτως εξαίρεση. Ακόμα και για το θέμα της Focus είναι το ΑΚΕΛ που απέστειλε επιστολή στις 16/9/2013 στη ΜΟΚΑΣ και τη Νομική Υπηρεσία για άνοιγμα του εν λόγω λογαριασμού.

Επισημαίνουμε τέλος, ότι ήδη το δημοσίευμα του «Πολίτη» έχει διαψευστεί σε ό,τι αφορά την υποτιθέμενη μεταβίβαση λεφτών από Ελεγκτικό Γραφείο στο ΑΚΕΛ, με το ελεγκτικό γραφείο να βεβαιώνει ότι το ποσό που εισέπραξε για υπηρεσίες που πρόσφερε όχι μόνο έμεινε στο Γραφείο, αλλά έχει ταυτόχρονα φορολογηθεί.


ΔΗΣΥ: Τα χρήματα θα επιστραφούν αν προέρχονται από τη "Focus"

Εφόσον αποδειχτεί ότι οι 500.000 ευρώ που είχε δεχθεί ως εισφορά ο ΔΗΣΥ πριν τις προεδρικές εκλογές του 2008 προέρχονταν από την εταιρεία "Focus", η απόφαση του ΔΗΣΥ είναι ότι, παρά το ότι δεν έχει αυτή τη δυνατότητα, ηθικά επιβάλλεται να βρει τρόπο και να επιστρέψει τα χρήματα στους καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας, από την οποία η εταιρεία αυτή είχε λάβει τεράστια χρηματοδότηση χωρίς τις απαραίτητες εξασφαλίσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως "ενόψει δημοσιευμάτων και ενός επίμονου ισχυρισμού ότι η προέλευση του ποσού εκείνου ήταν διαφορετική, το κόμμα μας έχει ζητήσει από τη Νομική Υπηρεσία να τύχει ενημέρωσης σχετικά με τα όποια τυχόν στοιχεία διαθέτει η Νομική Υπηρεσία" για το θέμα αυτό και πρόσθεσε πως έχει οριστεί συνάντηση μετά το Πάσχα.

"Πρέπει να πούμε ευθέως όταν αν τυχόν ευσταθεί ο ισχυρισμός που προβάλλεται και η πρωτογενής πηγή εκείνης της εισφοράς ήταν αυτή η οποία μας λέει, τότε το πράγμα αλλάζει", ανέφερε ο κ. Προδρόμου, και πρόσθεσε πως "ασχέτως αν, στη βάση της ισχύουσας νομοθεσίας δεν υπάρχει παρανομία για το Δημοκρατικό Συναγερμό δεν είναι σωστό. Δεν υπήρχε περίπτωση να δεχόταν εν γνώσει του μια τέτοια εισφορά".

Σημείωσε  πως "εάν τυχόν επιβεβαιωθεί αυτός ο ισχυρισμός και φανεί ότι ασχέτως του τι γνωρίζαμε τότε, η πραγματική πηγή της χρηματοδότησης ήταν η εταιρεία `Focus` και επειδή γνωρίζουμε πια ότι αυτή η εταιρεία έτυχε τεράστιας χρηματοδότησης από τη Λαϊκή Τράπεζα, χωρίς τις απαραίτητες εξασφαλίσεις, και επειδή ακόμα πρόκειται για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τότε είναι ως αν τα χρήματα εκείνα να ανήκουν στους καταθέτες της τράπεζας που έχουν υποστεί τη ζημιά".

"Εφόσον, λοιπόν, αποδειχτεί ότι εκείνες οι 500.000 είχαν αυτή την προέλευση, η απόφαση του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι ότι, παρά το ότι δεν έχει αυτή τη δυνατότητα, ηθικά επιβάλλεται να βρει τρόπο και να επιστρέψει τα χρήματα στους καταθέτες", ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως ο ΔΗΣΥ δεν έχει τίποτα να κρύψει. "Από την πρώτη στιγμή λειτουργήσαμε με διαφάνεια και αυτό θα κάνουμε και στη συνέχεια. Το κόμμα μας δεν έκρυψε τίποτα και δεν χρειάζεται να απολογηθεί γιατί δεν έχει κάνει κάτι επιλήψιμο", επεσήμανε.

Υπενθύμισε ανακοίνωση του κόμματος που εκδόθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2013, όταν είχε γίνει ξανά συζήτηση επί του θέματος αυτού, σημειώνοντας πως "πράγματι, το κόμμα είχε δεχτεί εισφορά ύψους 500.000 ευρώ με σκοπό να χρηματοδοτηθεί η μετάβαση των φοιτητών στην Κύπρο, προκειμένου να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές" του 2008. Η εισφορά εκείνη προήλθε από ομάδα εφοπλιστών στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ελλάδα, οι οποίοι ήθελαν να βοηθήσουν την προεκλογική προσπάθεια και για το σκοπό αυτό είχαν κάνει επιτροπή η οποία συγκέντρωσε εκείνο το ποσό για τα μεταφορικά των φοιτητών," σημειώνοντας πως "αυτά είναι τα πραγματικά γεγονότα".

Ο κ. Προδρόμου είπε ακόμη πως "επιμένουμε και είμαστε κατηγορηματικοί: πρέπει και θέλουμε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και να γίνονται απολύτως καθαροί λογαριασμοί. Πολιτική μας θέση είναι η πλήρης υιοθέτηση των συστάσεων της Επιτροπής GRECO του Συμβουλίου της Ευρώπης".

"Είναι μάλιστα η κατάλληλη στιγμή για να ανακοινώσουμε ότι το κόμμα, σε συνεργασία και χάρη στη συνδρομή της ανεξάρτητης οργάνωσης “Διαφάνεια τώρα”, έχει ετοιμάσει σχετική πρόταση νόμου την οποία θα κατατεθεί σύντομα. Ένας νόμος που θα θεσπίζει και τις συστάσεις της Επιτροπής GRECO", επεσήμανε.

Υπογράμμισε πως αυτό θα πρέπει να ισχύει για όλους "διότι είναι γνωστό ότι όλα  ανεξαιτέρως τα πολιτικά κόμματα στην Κύπρο μέχρι τώρα δέχονταν διάφορες εισφορές. Αυτή είναι η θέση, η πολιτική και η πρακτική του ΔΗΣΥ", κατέληξε.


Ν. Παπαδόπουλος: ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ οφείλουν να απολογηθούν
ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ οφείλουν να απολογηθούν στον κυπριακό λαό για τα δύο εκατομμύρια ευρώ που φαίνεται να κατέληξαν στα ταμεία τους, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, αναφορικά με το δημοσίευμα του “Πολίτη”  “Γιατί κάποιο πρόσωπο ή κάποια εταιρεία να εισφέρει τόσο υπέρογκα χρηματικά ποσά σε δυο κόμματα και, κυρίως, γιατί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ αποδέχτηκαν μια τέτοια σκανδαλώδη χρηματοδότηση;”
 
Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε πως ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό και πως τέτοια φαινόμενα διαπλοκής προκαλούν οργή και αγανάκτηση στους πολίτες. “Το ΔΗΚΟ επαναλαμβάνει τη θέση του υπέρ της τροποποίησης της νομοθεσίας στη βάση της έκθεσης Γκρέκο, αναφορικά με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων”, είπε και πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για διαφάνεια και πάταξη της διαπλοκής. 


Σιζόπουλος: Να δώσουν εξηγήσεις
Να δώσουν εξηγήσεις ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για τα εκατομμύρια της FOCUS δήλωσε ο αν. πρόεδρος του ΚΣ της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί στους δημοσιογράφους

Οι ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ επέλεξαν την σιωπή μέχρι τέλους. Σήμερα υπήρξαν τα αποκαλυπτήρια από την εφημερίδα «Πολίτης». Τα δύο πολιτικά κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ που αποδεικνύεται ότι υπήρξαν ένοχα διαπλοκής σε ύποπτη διαδρομή χρήματος είναι διπλά εκτεθειμένα. Yπήρξαν ένοχα δωροληψίας από επιχειρηματία που σχετίζεται με την άλωση και κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου και επέδειξαν ευθυνόφοβο συμπεριφορά απαράδεκτη και κατακριτέα για πολιτικά κόμματα που επαγγέλλονται την διαφάνεια, την εντιμότητα, την πολιτική διαφάνεια και την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.

Αναμένουμε τώρα τις εξηγήσεις των δύο κομμάτων ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ. Τόσο για την δωροληψία όσο και για την αντιπαροχή αλλά και την επιμονή τους στην επί πολλούς μήνες σιωπή και απόκρυψη. Αναμένουμε επίσης της ενέργειες του Γενικού Εισαγγελέα.


Συμμαχία Πολιτών: Δύο όψεις του ιδίου νομίσματος
ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι είναι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος, αναφέρει με ανακοίνωσή του η Συμμαχία Πολιτών. «Τα δυο μεγάλα κόμματα που τρέφονται, συντηρούνται και διογκώνονται με υπέρογκα ποσά από παράδοξες δοσοληψίες. Το Κομματικό κατεστημένο στο μεγαλείο του.  Ακόμη ηχούν στα αφτιά μας οι μεγαλόστομες Κυριακάτικες δηλώσεις των κυρίων  Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρου Κυπριανού περί αναγκαιότητας κάθαρσης και ενότητας. 

Η Συμμαχία Πολιτών ζητά την άμεση παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα, οι βουλευτές ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ να ζητήσουν όπως αυτοεξαιρεθούν από την Επιτροπή Θεσμών όσο εξετάζεται το θέμα της οικονομικής καταστροφής της Κύπρου, γιατί έχουν απολέσει κάθε έξωθεν καλή μαρτυρία. Παράλληλα να γίνει έρευνα στο λογιστήριο των Κυπριακών Αερογραμμών για να μάθουν οι πολίτες ποιά εταιρεία πλήρωσε την κάθοδο των φοιτητών στις Προεδρικές εκλογές του 2008»


«Ψευδές και συκοφαντικό το δημοσίευμα»  
Ψευδής και συκοφαντική χαρακτηρίζει το Ελεγκτικό Γραφείο Κυπριανίδης, Νικολάου & Συνεργάτες την αναφορά στο σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Πολίτης ότι εισέπραξαν ποσό €450.000 για λογαριασμό του ΑΚΕΛ, ούτε και για οποιοδήποτε άλλο πολιτικό κόμμα και αναμένει ότι η "άδικη εμπλοκή του επαγγελματικού μας ονόματος στα κομματικά παιγνίδια θα σταματήσει εδώ".

Σε γραπτή ανακοίνωση αναφέρεται ότι το έμβασμα του ποσού των €450.000 στον λογαριασμό του γραφείου στην Τράπεζα Κύπρου, υπ’ αριθμόν 0113-11-029187 αφορά επαγγελματική αμοιβή από την εταιρεία Focus Maritime Corporation για προσφερθείσες υπηρεσίες. "Οι προσφερθείσες υπηρεσίες αφορούσαν τη διεξαγωγή μελετών για καθορισμό της αξίας επιχειρήσεων για τις οποίες υπήρχε ενδιαφέρον αγοράς, όπως το νοσηλευτήριο ΥΓΕΙΑ στην Λεμεσό και άλλες. Οι χρεώσεις μας έγιναν με βάση γραπτή συμφωνία του Γραφείου μας με την εταιρεία Focus Maritime Corporation ημερομηνίας 08/09/2007 η οποία προνοούσε για αμοιβή €450.000 για μέχρι 12 τέτοιες εκτιμήσεις.  Η πληρωμή προς το Γραφείο μας έγινε από την Focus στις 26/06/2008".

Αναφέρεται επίσης ότι ουδέποτε το ποσό ή μέρος του έχει εμβασθεί προς το ΑΚΕΛ, ή προς οποιοδήποτε για λογαριασμό του ΑΚΕΛ, αλλά αποτελεί αποκλειστική περιουσία του Γραφείου και γι` αυτό έχει περιληφθεί στις φορολογικές τους δηλώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Α. Βγενόπουλος:«Ουδεμία σχέση έχω με Focus/Ζολώτα»

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση