ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ζητούν έρευνα για τα εκατομμύρια της Focus

Νέες αντιδράσεις κομμάτων για τα δυο εκατομμύρια σε ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Συνεχίστηκε και σήμερα ο σάλος γύρω από το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» για δύο εκατομμύρια ευρώ που φαίνεται να κατέληξαν στα ταμεία των κομμάτων ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ από την εταιρεία Focus.

Σε δηλώσεις στο Πρωινό Δρομολόγιο, ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι δεν κατατέθηκαν χρήματα από τη Focus στα ταμεία του ΔΗΣΥ. Πρόθεσε ότι αυτό διαπιστώθηκε από έρευνα που διενεργήθηκε στους λογαριασμούς του κόμματος τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο κύριος Προδρόμου ανέφερε ότι το μισό εκατομμύριο που πήρε το κόμμα προερχόταν από εισφορές ομάδας Κυπρίων εφοπλιστών για ενίσχυση της προεκλογικής εκστρατείας, και συγκεκριμένα για την κάλυψη εξόδων για μεταφορά φοιτητών οι οποίοι θα ψήφιζαν.

Ανέφερε ακόμα ότι αν εκ των υστέρων αποδειχθεί ότι πρωτογενής πηγή ήταν η Focus, το κόμμα θα βρεί τρόπους να τα επιστρέψει στους πολίτες. Ο κύριος Προδρόμου ανέφερε ότι μετά το Πάσχα, ενδεχομένως την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα για συζήτηση του θέματος.

ΔΗΚΟ: «Συμπόρευση ΑΚΕΛ - ΔΗΣΥ και στη διαπλοκή»
«Προκαλεί την κοινή γνώμη και προσβάλλει την κοινή λογική η προσπάθεια του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ να απεκδυθούν ευθυνών για τη χρηματοδότηση των €2 εκ. που φέρονται να έλαβαν από την εταιρεία Focus» Το ΔΗΚΟ έδωσε πριν από λίγο τη δική του θέση στο θέμα που ξέσπασε τις τελευταίες ώρες.Σύμφωνα με την ανακοίνωση: «Είναι πλέον ξεκάθαρη η συμπόρευση ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ όχι μόνο στο Κυπριακό αλλά και στη διαπλοκή».
 
Όπως αναφέρεται: «Είναι τουλάχιστον περίεργο να ισχυρίζεται ο Δημοκρατικός Συναγερμός ότι δεν γνωρίζει από που λαμβάνει χρήματα για την οικονομική ενίσχυση του και οφείλουμε να ρωτήσουμε: μήπως υπάρχουν και άλλες εισφορές για τις οποίες ο ΔΗΣΥ δεν γνωρίζει από πού του ήρθαν»;

Την ίδια ώρα όμως, το ΔΗΚΟ επιτίθεται και στο ΑΚΕΛ επισημαίνοντας: «Tο ΑΚΕΛ, προκαλεί  με την προσπάθεια του ν’ αποπροσανατολίσει τη συζήτηση αποφεύγοντας να σχολιάσει τις σοβαρές καταγγελίες για πολιτικά συνδεδεμένες υπεράκτιες εταιρείες και για "διαμετακομιστικούς σταθμούς" χρηματοδότησης. Tο ΑΚΕΛ πρέπει να δώσει πειστικές εξηγήσεις και ν’ αφήσει τις υπεκφυγές και τις δικαιολογίες.

Συνεχίζοντας το ΔΗΚΟ αναφέρει: «Πως είναι δυνατόν να γίνεται αποδεκτή η χρηματοδότηση από μία εταιρεία, η οποία φέρεται να έλαβε δάνεια - μαμούθ από την πρώην Λαϊκή, χωρίς τις ανάλογες εξασφαλίσεις; Γιατί μια εταιρεία να προσφέρει τόσο υπέρογκα ποσά στα δύο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας μας»;

 


ΕΔΕΚ: «Διαφάνεια και λογοδοσία»
Για αιμομικτικές σχέσεις χρήματος και πολιτικής, που διαφθείρουν την πολιτική ζωή, έκαμε λόγο ο Πρόεδρος της Βουλής- Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, λέγοντας ότι  πρέπει να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και λογοδοσία.

«Είναι για το λόγο αυτό, συνέχισε», που η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει αποφασίσει ομόφωνα ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί το πλαίσιο το νομοθετικό της επιτροπής του συμβουλίου της Ευρώπης κατά της διαφθοράς.
Η Βουλή, συνέχισε, αναμένει από την κυβέρνηση να αποστείλει τάχιστα νομοσχέδιο για να ψηφιστεί, προκειμένου να υπάρχει πλήρες και αποτελεσματικό δίκτυο διαφάνειας και κοινωνικής λογοδοσίας.

ΑΚΕΛ: Ξαναζεσταμένο φαγητό
Ξαναζεσταμένο φαγητό χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης το θέμα που δημιουργήθηκε και πρόσθεσε ότι αυτοί που το ανακινούν και πάλι θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις και να τεκμηριώσουν τους ισχυρισμούς και τις κατηγορίες τους.Τόνισε επίσης ότι το ΑΚΕΛ επιθυμεί την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.

Ο κύριος Λουκαϊδης απέρριψε τις επικρίσεις για διαπλοκή που διατυπώθηκαν από κάποια κόμματα και τόνισε ότι το ΑΚΕΛ ήταν το κόμμα που είχε ανοίξει το θέμα με το οικονομικό έγκλημα.
Την ώρα που εμείς αποκαλύπταμε την οικονομική ληστεία, είπε, αυτοί που σήμερα μας κατηγορούν έκαναν πλάτες στις τραπεζες.

Συλλούρης: «Να  μην επισκιαστεί η έκθεση»
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι δεν πρέπει το θέμα που προέκυψε με την Focus να επισκιάσει την έκθεση της επιτροπής για την οικονομική τραγωδία.
Είπε ότι στο πόρισμα της έκθεσης αναδεικνύονται μεγάλα ζητήματα και γίνεται αναφορά στην Φόκους και τονίζεται η ανάγκη να γίνουν έρευνες για φιλοδωρήματα, διαδρομές χρημάτων και άλλα.
Ο κύριος Συλλούρης χαρακτήρισε πολύ καλή την δουλειά που έγινε από την Επιτροπή και τόνισε ότι τα πορίσματά της μπορούν να αξιοποιηθούν στην διερεύνηση υποθέσεων για την οικονομική τραγωδία.

Περδίκης: «Να υπάρξει διαφάνεια παρά συσκότιση»
Καλύτερα να υπάρξει διαφάνεια παρά συσκότιση, δήλωσε ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.
Πρόσθεσε ότι για να ξεκαθαρίσει πλήρως το σκηνικό θα πρέπει τα δύο κόμματα να καταθέσουν σε ανεξάρτητο ελεγκτικό οίκο τα οικονομικά δεδομένα τους για το 2008, ώστε να τύχουν ελέγχου.


Λιλλήκας: «Να γίνει έρευνα από τη Νομική Υπηρεσία»
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι η Νομική Υπηρεσία πρέπει να διενεργήσει έρευνα για να διαπιστωθεί κατά πόσον η Φόκους είχε τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης από τράπεζες καθώς και για τον ρόλο των δύο κομμάτων.
Είπε επίσης ότι ακόμα και αν δεν προκύψουν ποινικά αδικήματα, η Νομική Υπηρεσία πρέπει να δώσει στην δημοσιότητα τα πορίσματά της.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση