ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο Επιτάφιος, το Κλειδί και οι υπερβολές

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η υπερβολή είναι ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της φυλής των Ελλήνων, που φροντίζουν να την επιδεικνύουν κάθε ευκαιρίας δοθείσης.

Από την λογική αυτή δεν αποτέλεσε εξαίρεση ένα σημαντικό – όχι ιστορικό - αλλά θρησκευτικό γεγονός Μεγάλη Παρασκευή στην Αμμόχωστο.

Η Ακολουθία του Επιταφίου σε μια εκκλησία που την έχει πλακώσει η σιωπή εδώ και 57 χρόνια είναι σημαντικό γεγονός, όχι όμως ιστορικό.

Με την λειτουργία του Αγίου Γεωργίου Εξορινού ούτε το Κυπριακό λύθηκε ούτε η Αμμόχωστος επέστρεψε στους νόμιμους κατοίκους της. Απλώς ήταν ένα θρησκευτικό γεγονός, που ενισχύει τις φωνές εκείνες που θέλουν ε/κ και τ/κ να μπορούν να ζήσουν αρμονικά.

Ένα θρησκευτικό γεγονός, που δημιουργεί ένα θετικό κλίμα με προεκτάσεις και σε πολιτικό επίπεδο. Η παρουσία του Παφίτη εκπροσώπου του Μουφτή κρίνεται ως πολύ σημαντική.

Το κλειδί που παρέδωσε στον Μητροπολίτη Αμμοχώστου Βασίλειο δεν είναι της Αμμοχώστου, αλλά του Ιερού Ναού και βεβαίως δεν μας είπε «ο Ναός σας ανήκει πάρτε τον». Είχε συμβολικό χαρακτήρα, συμβάλλοντας στην δημιουργία καλού κλίματος.

Οι γνωστοί άγνωστοι των ελευθέρων περιοχών έτρεξαν να κατακεραυνώσουν τους πάντες, γιατί δεν υπήρξε αντίδραση, όταν ο Παφίτης εκπρόσωπος του Μουφτή έκανε αναφορά σε «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Κατ εμάς (τους γνωστούς αγνώστους)  θα έπρεπε να πει καλώς ήλθατε στο Ψευδοκράτος. Και από την στιγμή που δεν μας έκανε το χατήρι ο Παφίτης τ/κ, τι έπρεπε να κάνει ο Βασίλειος, ο Γαλανός, οι ξένοι πρέσβεις και οι χιλιάδες των πιστών;

Να αφήσουν στην μέση τη Ακολουθία του Επιταφίου και να αποχωρήσουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας;  Αυτό θα ήταν μια υπεύθυνη στάση για τους γνωστούς άγνωστους των ελευθέρων περιοχών;

Μα καλά τα ¾ των πολιτών που έχουν περάσει τα οδοφράγματα με το σκεπτικό αυτό δεν έχουν αναγνωρίσει την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου»;

Όλοι αυτοί που φωνάζουν εκ των υστέρων δεν θα ήταν πιο έντιμο να βγαίνανε πριν και να λέγανε: Κανένας στα κατεχόμενα κανένας στην Αμμόχωστο και τον Άγιο Γεώργιο Εξορινό, γιατί είτε μας το πει κάποιος Μουφτής είτε όχι, η παρουσία και μόνο αποτελεί αναγνώριση; 

Οι αντιδράσεις των πιστών του απλού του κόσμου νομίζω ότι ήταν πολύ πιο σοβαρές και ψύχραιμες.

Οι τέσσερις χιλιάδες πήγαν για να βιώσουν ένα σημαντικό γεγονός στην πόλη τους που κάποιοι γνωστοί άγνωστοι και στις δυο κοινότητες του το στέρησαν για 57 χρόνια. Α και για να μην το ξεχάσω.

Έτσι για την ιστορία περιφορά του Επιταφίου είχαμε και σε μια άλλη κατεχόμενη εκκλησία, στην Αγία Τριάδα.

Εκεί όμως δεν πήγαν πρέσβεις δήμαρχοι και άλλοι λοιποί παράγοντες για φωνάζουμε για ιστορικό γεγονός.

Και στον Άγιο Γεώργιο Εξορινό και στην Αγία Τριάδα στην χερσόνησο των Αγίων υπήρξε ένα σημαντικό θρησκευτικό γεγονός. Ούτε ιστορικό ούτε τίποτε άλλο. Τα υπόλοιπα, όπως είπε και ο Βασίλειος στους επαΐοντες.

tomarasa@kathimerini.com.cy

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση