ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διχάζει η κάρτα φιλάθλων, σκεπτικοί στην εκμίσθωση αστυνομικών

Στην Ολομέλεια της Βουλής το Νομοσχέδιο κατά της Βίας

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Τέλος προσπαθεί να βάλει η κυβέρνηση στην ανεξέλεγκτη βία η οποία παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στα γήπεδα. Την Τετάρτη το πρωί πρόκειται να συζητηθεί στην Ολομέλεια το επίμαχο νομοσχέδιο για τη λήψη μέτρων κατά της βίας στα γήπεδα. Σημειώνεται πως το όλο εγχείρημα έχει προκαλέσει προβληματισμό στα πολιτικά κόμματα αλλά και αντιδράσεις στους εμπλεκόμενους φορείς.

Οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί εστιάζονται στην Αρχή που θα εκδίδει την κάρτα φιλάθλων αλλά και στην εκμίσθωση αστυνομικών για τη φύλαξη εντός και εκτός γηπέδων. Πάντως, μετά από πολλές πολύωρες συνεδρίες της Επιτροπής Νομικών, τα Κοινοβουλευτικά μέλη φαίνεται να οδηγούνται σε συγκλίσεις επί του νομοσχεδίου, ενώ σε συγκεκριμένες πρόνοιες αναμένονται προτάσεις τροποποιητικές από τα κόμματα.

Κατά την τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Νομικών την Παρασκευή 18 Ιουλίου φαίνεται πως επιτεύχθηκαν αρκετές συγκλίσεις σε πρόνοιες του νομοσχεδίου όπως η σύσταση της Αρχής Αδειοδότησης των Σταδίων αλλά και πρόνοιες που αφορούν τις κερκίδες, τη μείωση των ποινών για πρώτα δεύτερα και τρίτα αδικήματα.

Διχάζει η Κάρτα Φιλάθλων
Στόχος της κάρτας φιλάθλων είναι η πάταξη της ανωνυμίας εντός των γηπέδων. Σύμφωνα με την συνεδρία της Επιτροπής Νομικών λήφθηκε η απόφαση για εφαρμογή της υποχρεωτικής κατοχής της κάρτας φιλάθλου για είσοδο στα γήπεδα από την 1η Ιανουαρίου 2015, αντί από την έναρξη των του πρωταθλήματος, όπως άλλωστε προνοούσε η διάταξη του νομοσχεδίου. Ωστόσο, τα κόμματα φαίνεται να διαφωνούν για την Αρχή η οποία θα εκδίδει τις κάρτες. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, την ευθύνη για την έκδοση της κάρτας και την τήρηση του αρχείου θα έχει η ΚΟΠ ενώ ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ προτείνουν να ανατεθεί το καθήκον και η ευθύνη στον ΚΟΑ. . Ωστόσο, το κύριο ζήτημα το οποίο φαίνεται να απασχολεί στην περίπτωση ανάθεσης της ευθύνης στον ΚΟΑ είναι η έλλειψη κονδυλίων ούτως ώστε να καλύψουν το κόστος τήρησης τέτοιου αρχείου. Σημειώνεται πως το ΑΚΕΛ, είχε προτείνει την τήρηση μητρώου μελών και φιλάθλων από τα ίδια τα Σωματεία, ούτως ώστε σε περίπτωση ποινικής έρευνας τα στοιχεία των φιλάθλων να τίθενται στη διάθεση των διωκτικών αρχών. Η πρόνοια αυτή αναμένεται να ξεκαθαρίσει στην Ολομέλεια της Βουλής.

Μίσθωση Αστυνομικών
Μεγάλο ζήτημα φαίνεται να δημιουργείται και για την πρόνοια μίσθωσης αστυνομικών. Το νομοσχέδιο προνοούσε αρχικά πως οι φίλαθλοι θα καταβάλλουν ένα ευρώ επιπλέον στην τιμή εισιτηρίου για την μίσθωση αστυνομικών που θα παρευρίσκονται εντός και εκτός του αθλητικού χώρου, κάτι το οποίο απορρίφθηκε. Σύμφωνα πλέον με το νομοσχέδιο, το κόστος της αστυνόμευσης αναμένεται να το αναλάβουν τα σωματεία. Ωστόσο, εξαιτίας της υφιστάμενης άσχημης οικονομικής κατάστασης των σωματείων, ΑΚΕΛ ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ διαφωνούν με τη συγκεκριμένη πρόνοια. Φαίνεται πως το συγκεκριμένο ζήτημα θα διαγραφεί από το νομοσχέδιο αφού όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ τάσσονται κατά του συγκεκριμένου άρθρου.

«Θατσερικά μέτρα»
Πάντως, το ΑΚΕΛ, φαίνεται να διαφωνεί με διάφορες πρόνοιες του νομοσχεδίου, το οποίο βασίζεται στα πρότυπα της Αγγλίας, χαρακτηρίζοντας κάποια από τα μέτρα παρωχημένα και επικίνδυνα και για πλειοψηφία των φιλάθλων. «Αυτή η μηχανίστικη αντιγραφή μέτρων από μία ξένη χώρα με εντελώς διαφορετική κουλτούρα χωρίς καν να υπάρξει αξιολόγηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου στην Κύπρο είναι λανθασμένη» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ. Μάλιστα, δια του Βουλευτή του ΑΚΕΛ Άριστου Δαμιανού επισημαίνεται πως στην Αγγλία, η κάρτα φιλάθλων καταργήθηκε εδώ και χρόνια αφού κρίθηκε επικίνδυνη για την πλειοψηφία των φιλάθλων. Το ΑΚΕΛ, χαρακτηρίζει δρακόντεια τη νομοθεσία ενώ παράλληλα υποστηρίζει την έλλειψη επαρκούς διαλόγου από πλευράς Υπουργού με τους αρμόδιους φορείς.

Το επίμαχο νομοσχέδιο φιλοδοξεί να πατάξει τη βία στα γήπεδα, αφού προνοεί την ποινικοποίηση αρκετών αδικημάτων. Συγκεκριμένα ποινικοποιεί τη ρίψη αντικειμένων εντός αγωνιστικού χώρου ή περιοχής όπου βρίσκονται φίλαθλοι άλλης ομάδας, την απόκρυψη προσώπου εντός ή στον περίγυρο του αθλητικού χώρου, τη χρήση υβριστικών συνθημάτων ή τραγουδιών, τη μετάβαση φιλάθλου σε άλλη κερκίδα από αυτή που προνοεί το εισιτήριό του και τη μεταφορά αλκοολούχων ποτών.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση