ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πέρασε το Νομοσχέδιο κατά της Βίας στα γήπεδα

Η Ολομέλεια ενέκρινε προηγουμένως κατά πλειοψηφία τροπολογίες

ΚΥΠΕ

Με τις ψήφους των Βουλευτών των ΔΗΣΥ ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ ΕΥΡΩΚΟ Οικολόγων και Ζαχαρία Κουλία και με τις ψήφους των Βουλευτών του ΑΚΕΛ εναντίον εγκρίθηκε σε νόμο το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για την πρόληψη και την καταστολή βίας στους αθλητικούς χώρους. Συγκεκριμένα η Ολομέλεια της Βουλής προχώρησε σε τροπολογίες με τις οποίες ο ΚΟΑ αναλαμβάνει τη διαχείριση και την έκδοση της κάρτας φιλάθλου και όχι η ΚΟΠ.

Παράλληλα εγκρίθηκε όπως το κόστος της εκμίσθωσης αστυνομικών για τις υπηρεσίες τους εντός και εκτός γηπέδων, να μην καταβάλλονται υποχρεωτικά από τα σωματεία δεδομένης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που βιώνουν.

Τέλος δεν ψηφίστηκαν συγκεκριμένες πρόνοιες αναφορικά με τις κερκίδες των καθήμενων φιλάθλων οι οποίες σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης θα μπορούσαν να διασφαλίσουν την εφαρμογή της ταξιθέτησης και να μειώσουν συνεπώς την έξαρση βίας στον αθλητικό χώρο.

Κουτσουρεμένο το νομοσχέδιο
Κουτσουρεμένο χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ιωνάς Νικολάου σε δηλώσεις του με το πέρας της Ολομέλειας. Συγκεκριμένα ο κ. Νικολάου εξέφρασε την απογοήτευσή του για βασικές πρόνοιες οι οποίες τροποποιήθηκαν αναφέροντας πως ουσιαστικά αφαιρέθηκαν μέτρα τα οποία είχε ζητήσει από την βουλή να τα εξετάσουν ως πακέτο και όχι μεμονωμένα.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως η αντιμετώπιση του νομοσχεδίου θα έπρεπε να γίνει συνολικά αφού το ένα μέτρο είναι αλληλένδετο με το άλλο. Ο ίδιος κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του ΑΚΕΛ ότι το Υπουργείο δεν έλαβε υπόψη εμπειρογνώμονες, σημείωσε πως δεν ισχύει και ότι κοινωνιολόγοι και εγκληματολόγοι διεθνούς εμβέλειας σχολίασαν θετικά την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής τους στο πλαίσιο της ευρύτερης αντιμετώπισης της βίας.

Διαφωνίες στην Ολομέλεια
Κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας της Βουλής προκλήθηκαν εντάσεις αναφορικά με τις τροπολογίες του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα ο ΔΗΣΥ δια του Προέδρου του Αβέρωφ Νεοφύτου επεσήμανε πως αποσύρει όλες τις τροπολογίες αναφέροντας πως αν περάσουν και επιτύχουν θα πάρουν όλη την πίστωση τα πολιτικά κόμματα τα οποία ζήτησαν τις εν λόγω τροποποιήσεις, ενώ αν προκληθούν προβλήματα θα αναλάβουν την χρέωση.  Από την πλευρά του το ΑΚΕΛ, καταδίκασε το γεγονός ότι η κυβέρνηση είναι ανένδοτη σε τροποποιήσεις στο εν λόγω νομοσχέδιο.

Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση
Κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών και Βουλευτής του ΔΗΣΥ Σωτήρης Σαμψών επεσήμανε πως τα γήπεδα θα πρέπει να είναι χώροι ευγενούς άμιλλας και όχι αρένες που θα φέρουν σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα όσων βρίσκονται στα γήπεδα. «Το νομοσχέδιο αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» σημείωσε ο κ. Σαμψών προσθέτοντας πως εκεί όπου θα διαφανούν κενά θα πρέπει να συγκληθεί η Βουλή ούτως ώστε να προχωρήσει σε τροποποιήσεις. 

Προχειρότητες καταγγέλλει το ΑΚΕΛ
Κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας το ΑΚΕΛ δια του Βουλευτή του Άριστου Δαμιανού κατέθεσε τις τροποποιήσεις τους κόμματος. Από το βήμα, ο κ. Δαμιανού μίλησε για προχειρότητες και για ημίμετρα σε ότι αφορά το νομοσχέδιο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως υπήρξε έλλειψη επαρκούς κοινωνικού διαλόγου στη διαδικασία δημιουργίας του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο σύμφωνα με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Άριστο Δαμιανού, βασίζεται σε δρακόντεια, μη εφαρμόσιμα μέτρα τα οποία θα προκαλέσουν αγανάκτηση.  Σε ότι αφορά την κάρτα φιλάθλων, ο κ. Δαμιανού υποστήριξε πως αποτελεί παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάλεσε τα κόμματα να αναστείλουν την ψήφισή της. Την ίδια στιγμή το ΑΚΕΛ καταδίκασε κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων την πρόνοια για εκμίσθωση υπηρεσιών της Αστυνομίας  χαρακτηρίζοντας πρωτοφανή την απαίτηση της κυβέρνησης να πληρώνει την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Επιπλέον σημείωσε ότι δεν εμπίπτει στη αρχή δικαίου η Αστυνομία να μπορεί να αναστείλει αγώνα σε περίπτωση που τα σωματεία δυσκολεύονται να πληρώσουν την Αστυνομία για τις υπηρεσίες της. Σε συνέχεια, ο κ. Δαμιανού πρότεινε πως η αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας θα πρέπει να γίνει με έμφαση στην πρόληψη και στην διαπαιδαγώγηση ενώ παράλληλα θα πρέπει να προχωρήσει σε άμεση σύσταση και λειτουργία η Εθνική Επιτροπή για την αντιμετώπιση της Βίας στον Αθλητισμό.

Αυστηρά αλλά αναγκαία τα μέτρα
Από την πλευρά τους οι Οικολόγοι, δια του Γιώργου Περδίκη επεσήμαναν ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επιχειρεί να διορθώσει τα λάθη του νομοσχεδίου του 2008  και ότι αντιμετωπίζει τη βία στα γήπεδα επαρκώς. Την ίδια στιγμή επεσήμανε πως κάποιες από τις τροποποιήσεις είναι θετικό να ψηφιστούν. Από την πλευρά του το ΕΥΡΩΚΟ δια του Προέδρου του Δημήτρη Συλλούρη σημείωσε πως αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες του ΑΚΕΛ ωστόσο δεν θα προχωρούσε σε ψήφιση τροπολογιών ούτως ώστε να εφαρμοστεί όσο το δυνατόν καλύτερα και αποτελεσματικά ο νόμος κατά της βίας.

Τροποποιήσεις ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ
Τόσο το ΔΗΚΟ όσο και η ΕΔΕΚ, έδωσαν έμφαση στην πρόνοια εκμίσθωσης υπηρεσιών της Αστυνομίας από τα σωματεία. Εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής κατάστασης των σωματείων, ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ ΑΚΕΛ τάσσονται κατά της συγκεκριμένης πρόνοιας. Η ΕΔΕΚ, μάλιστα πρόσθεσε στην ολομέλεια δια του Νίκου Νικολαϊδη, οτι το θέμα μπορεί να επανέλθει εν ευθέτω χρόνο, όταν και η οικονομική κατάσταση των σωματείων θα είναι καλύτερη.  Σε ότι αφορά την διαχείριση της κάρτας φιλάθλων και τα τρία κόμματα στις τοποθετήσεις του σημείωσαν πως την πολιτική ευθύνη για τη διαχείριση της κάρτας, θα πρέπει να την έχει ο ΚΟΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έκκληση Ιωνά να εφαρμοστεί ο νόμος για τη βία στα γήπεδα

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση