ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δεν μπαίνει μάθημα ομοσπονδίας στα σχολεία

Ξεκάθαρος ο υπουργός Παιδείας μετά από συνάντησή του με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ

ΚΥΠΕ

Η θέση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για το θέμα της διδασκαλίας της ομοσπονδίας στα σχολεία ήταν από την αρχή ξεκάθαρη, δήλωσε την Τετάρτη ο αρμόδιος Υπουργός Κώστας Καδής, διευκρινίζοντας πως αυτό που είχε επισημάνει εξαρχής η Κυβέρνηση ήταν ότι “δεν πάμε για την ένταξη νέου μαθήματος περί ομοσπονδίας στα σχολεία”.

“Αυτό που διατυπώσαμε ως θέση είναι ότι θέλουμε να επικαιροποίησουμε και να εμπλουτίσουμε το περιεχόμενο των υφιστάμενων και συναφών μαθημάτων και να περιλαμβάνουν αντικειμενικές και επιστημονικές πληροφορίες τόσο για την ομοσπονδία όσο και για άλλα πολιτειακά συστήματα”, είπε. Σε δηλώσεις του, μετά από τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, ο κ. Καδής ανέφερε πως “ο απώτερος σκοπός αυτής της προσέγγισης είναι τα παιδιά μας, οι μαθητές, οι αυριανοί πολίτες να εξοικειωθούν με όρους, τους οποίους ακούν καθημερινά και ενδεχομένως να ακούν για τα επόμενα χρόνια”.
    
Ο Επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης δήλωσε ότι “γύρω από αυτό το ζήτημα ότι έχει γίνει πολύς θόρυβος, χωρίς να υπάρχουν κάτω πολλές εισηγήσεις και συγκεκριμένες απόψεις”.

“Θέλω με πραγματική λύπη”, είπε, “να υπογραμμίσω το γεγονός ότι ιδιαίτερα από πλευράς του κυβερνώντος κόμματος υπάρχει μια πανσπερμία απόψεων και τοποθετήσεων. Υπήρξε μια εξαγγελία από δικής τους πλευράς μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα δεν έχουμε ακούσει εκτός από τη σημερινή τοποθέτηση του Υπουργού Παιδείας το τί πραγματικά προγραμματίζεται να γίνει”.

Πρόσθεσε ότι “επί της αρχής, το ΑΚΕΛ στηρίζει τη θέση ότι βεβαίως τα παιδιά πρέπει να προετοιμαστούν για την Κύπρο, στην οποία ομόφωνα στοχεύει η πολιτική μας ηγεσία να ζήσουν στο μέλλον και ελπίζουμε στο σύντομο μέλλον αλλά την ίδια στιγμή για να κρίνουμε συνολικά θέσεις και εισηγήσεις θα πρέπει να έχουμε και κάτι συγκεκριμένο ενώπιον μας”.

Σημείωσε ακόμα πως “οι πολιτικές δυνάμεις και τα κόμματα που κυβερνούν δεν μπορούν να είναι υπεραγορές και να μπαίνει ο κάθε ένας και να παίρνει ότι του αρέσει”, για να προσθέσει πως “περιμέναμε και γι΄ αυτό το ζήτημα περισσότερη σοβαρότητα”. “Ο Υπουργός έχει αναλύσει τη δική του θέση και περιμένουμε να διαμορφωθεί συνολικά και βεβαίως ως τέτοια να την κρίνει”, είπε.

Συνάντηση για θέματα πολιτισμού
Νωρίτερα, ο Υπουργός Παιδείας συζήτησε με την αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ θέματα που αφορούν τον πολιτισμό και ανέπτυξαν την πολιτική τους γύρω από τα θέματα του πολιτισμού και το πώς  εξελίσσεται η αναδιάρθρωση στις δομές που συνδέονται με τον πολιτισμό και ιδιαίτερα το θέμα της δημιουργίας μιας αναβαθμισμένης Διεύθυνσης Πολιτισμού, κάτω από την ομπρέλα της  οποίας θα φιλοξενούνται όλες οι πολιτιστικές υποδομές του τόπου.

Όπως είπε ο κ. Καδής, “αναπτύξαμε τις σκέψεις μας για τις επόμενες μεγάλες υποδομές στα θέματα του πολιτισμού, οι οποίες θα προχωρήσουν από την κυβέρνηση και αναφερόμαστε μετά την ανακαίνιση του Δημοτικού Θεάτρου, στη δημιουργία της Κυπριακής Βιβλιοθήκης και στην Κρατική Πινακοθήκη”.

“Είχαμε την ευκαιρία επίσης να συζητήσουμε και για τους φορείς οι οποίοι συνδέονται με τα πολιτιστικά δρώμενα και βρίσκονται κάτω από την εποπτεία του Υπογείου Παιδείας, κυρίως για την Κρατική Ορχήστρα και το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και συζητήσαμε επίσης για το πώς βλέπει το ΑΚΕΛ να εξελίσσονται αυτοί οι δύο οργανισμοί”, είπε.

Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοφίδης είπε πως “για το ΑΚΕΛ τα ζητήματα πολιτισμού είναι προτεραιότητα”, για να προσθέσει πως “η επένδυση στον πολιτισμό δεν είναι μια χαμένη επένδυση,  ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες είναι μια αναγκαία επένδυση, για να αναστηλώσουμε τις αρχές και τις αξίες αυτής της κοινωνίας”.

Είπε πως το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει έγγραφο με θέσεις, απόψεις, σκέψεις γύρω από τα συγκεκριμένα ζητήματα, διότι δεν θέλουμε να επικροτούμε ή να κατακρίνουμε μόνο ως αντιπολίτευση αλλά το ΑΚΕΛ θα είναι κόμμα με θέση, πρόταση, εισήγηση, όπως είναι μέχρι σήμερα.

“Έχουμε υπογραμμίσει την αναγκαιότητα της διατήρησης του ΘΟΚ και του Ιδρύματος της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου κατά βάση όπως είναι σήμερα. Βεβαίως έχουμε απόψεις και εισηγήσεις πώς μπορούν να βελτιωθούν αλλά είναι σημαντικό να διατηρήσουν το ρόλο τους και τον αναπτυξιακό τους κορμό στα ζητήματα που τους αφορούν”, είπε.

Επίσης, είπε πως το ΑΚΕΛ έχει υπογραμμίσει την ανάγκη αναβάθμισης των πολιτιστικών υπηρεσιών του Υπουργείου σε μια μορφή ενιαίας Αρχής Πολιτισμού, σημειώνοντας πως η άποψη του είναι ότι αυτή η αναβάθμιση πρέπει να στηριχτεί σε υφιστάμενες μελέτες, οι οποίες έχουν ήδη γίνει για το σκοπό αυτό. Εξέφρασε ετοιμότητα να στηρίξουν και να επικροτήσουν μια ενοποίηση πολιτιστικών φορέων, που λειτουργούν σήμερα κάτω από διάφορα και διαφορετικά Υπουργεία.

 


  

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση