ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έκκληση Ιωνά να εφαρμοστεί ο νόμος για τη βία στα γήπεδα

Δυσαρέσκεια που δεν ψηφίστηκε στην ολότητά του το νομοσχέδιο

ΚΥΠΕ

Δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι τα μέτρα που περιελάμβανε το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την καταστολή και την πρόληψη της βίας στους αθλητικούς χώρους δεν ψηφίστηκαν στην ολότητά τους, εξέφρασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, σημειώνοντας ότι ο νέος νόμος που ψηφίστηκε περιέχει σημαντικά μέτρα και καλώντας όλους τους φορείς να κάνουν πράξεις τις διακηρύξεις τους και να εφαρμόσουν τα μέτρα.

Ερωτηθείς εάν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας του νέου νόμου, απάντησε ότι δεν ήγειρε τέτοιο θέμα.

Σε δήλωση μετά τη συζήτηση και την ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου, σε έκτακτη συνεδρία της Βουλής, ο κ. Νικολάου ευχαρίστησε τους βουλευτές που το υπερψήφισαν παρά το γεγονός ότι “ο νόμος που ψηφίστηκε είναι κουτσουρεμένος”, όπως είπε.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι δεν ψηφίστηκαν πρόνοιες που αφορούν τις κερκίδες των καθήμενων φιλάθλων, οι οποίες θα διασφάλιζαν την εφαρμογή της ταξιθέτησης και θα συνέτειναν στην ψυχολογία του φιλάθλου στον αθλητικό χώρο για την αντιμετώπιση έξαρσης φαινομένων βίας.

Σχολιάζοντας την αναφορά βουλευτών κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ότι δεν προηγήθηκε μελέτη, είπε ότι υπήρξαν μελέτες και λήφθηκαν υπόψη οι οποίες έγιναν από  κοινωνιολόγους και ψυχολόγους διεθνούς εμβέλειας.

Πρόσθεσε ότι σχολίασαν τα μέτρα και την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής τους στο πλαίσιο της ευρύτερης αντιμετώπισης της βίας ή της αντίδρασης και της κοινωνικής συμπεριφοράς κάποιων οργανωμένων φιλάθλων εντός του αθλητικού χώρου.

Συνεχίζοντας είπε ότι ετοιμάστηκε ένα πακέτο μέτρων το οποίο στόχευε σε συνολική αντιμετώπιση, και ανέφερε ότι είχε προειδοποιήσει τα μέλη της Βουλής ότι έπρεπε να αντικρίσουν συνολικά το νομοσχέδιο και τη σύνδεση που έχει το ένα μέτρο με το άλλο.

Δυστυχώς κάποιοι έκαναν διαφορετικές επιλογές, είπε, αναφέροντας ότι το κείμενο του νόμου που ψηφίστηκε θα μελετηθεί όταν σταλεί από τη Βουλή.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε ταυτόχρονα την εκτίμηση ότι ο νόμος, παρά τις τροποποιήσεις, περιέχει μέτρα που μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και σημείωσε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα αναμένει από την Αστυνομία, τον ΚΟΑ, τις ομοσπονδίες και τα σωματεία να εφαρμόσουν τα μέτρα.

Συνεχίζοντας παρατήρησε πως το γεγονός ότι δεν εφαρμόστηκαν αποτελεσματικά όλα τα μέτρα που προέβλεπε η μέχρι σήμερα νομοθεσία, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι δεν θα εφαρμοστούν και τα μέτρα που προβλέπει ο νέος νόμος.

“Εκείνο που έχει σημασία είναι να κατανοήσουν αυτοί που διακηρύσσουν την εναντίωση τους στη βία στα γήπεδα ότι δεν μπορούν να μένουν στα λόγια” ανέφερε και κάλεσε όλους τους φορείς να αποδείξουν σήμερα στην πράξη ότι επιθυμούν πράγματι την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας στα γήπεδα και ότι πράγματι θέλουν να διατηρήσουν τον πολιτισμό μας ψηλά και να αποφύγουν συμπεριφορές όπως αυτές που είδαμε τις τελευταίες μέρες, οι οποίες δεν ικανοποιούν κανένα.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι αυτού του είδους οι συμπεριφορές έπρεπε να μας ανησυχούν για τις καταστάσεις στις οποίες κάποιοι θέλουν να οδηγήσουν τον τόπο, τραυματίζοντας το πολιτιστικό και πολιτισμικό επίπεδο αυτού του λαού.

Θέλουν λεφτά για την αστυνόμευση
Σε ό,τι αφορά την αστυνόμευση, ο κ. Νικολάου είπε ότι ζητήθηκε από τα σωματεία να καταβάλλουν μερίδιο του κόστους αστυνόμευσης για καθήκοντα που δεν είναι καθαρά αστυνομικά και τα όποια μπορούν να ασκήσουν ακόμα και οι επιτηρητές των γηπέδων.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι αυτός ο λαός καταβάλλει ένα σημαντικό ποσό για την αστυνόμευση των γηπέδων που με βάση τους υπολογισμούς των τελευταίων πέντε χρόνων ξεπερνούν τα πέντε εκατομμύρια, αναφέροντας ότι ζητήθηκε να καταβάλλεται ένα μερίδιο από τα σωματεία το οποίο μπορεί να μην ξεπερνά τις 250.000.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι η ΚΟΠ προσφέρθηκε να καταβάλλει το ποσό που αφορά τους αγώνες ποδοσφαίρου, αλλά ανέφερε ότι κάποιοι προτίμησαν να μην προχωρήσουμε σε αυτή τη ρύθμιση και ισχυρίστηκαν ότι τα σωματεία δεν θα μπορούσαν να αντέξουν το μεγάλος κόστος. Συνεχίζοντας κάλεσε αυτούς οι οποίοι ήγειραν θέμα επιβίωσης των σωματείων, λόγω αυτού του κόστους, να αναλογιστούν το ύψος των προϋπολογισμών των σωματείων για να αγοράσουν παίκτες και για τα πρόστιμα που καταβάλλουν κάθε χρόνο για τη βία στα γήπεδα.

Σημείωσε ότι υπάρχει ομάδα που πλήρωσε πρόστιμα πέραν των 200.000 ευρώ στην ΚΟΠ για τη βία στα γήπεδα και ανέφερε ότι τα σημαντικά μέτρα που περιλαμβάνει ο νέος νόμος είναι η κατάργηση της ανωνυμίας, η οποία περιορίζεται καθώς καταργήθηκαν οι πρόνοιες που απαγόρευαν   τη μετακίνηση φιλάθλων από τη θέση τους και από τη μια κερκίδα στην άλλη.

Πρόσθεσε ότι η κατάργηση της πρόνοιας αυτής περιορίζει και την ταξιθέτηση και διερωτήθηκε ποιο σκοπό θα εξυπηρετήσει η έκδοση εισιτηρίου με συγκεκριμένη θέση, όταν δεν υπάρχει τρόπος να μείνει κάποιος στη θέση του. Ανέφερε ότι έχει ψηφιστεί η πρόνοια που ρυθμίζει την άμεση προώθηση των υποθέσεων στο Δικαστήριο, και είπε ότι αυξάνονται οι ποινές και ειδικά οι ποινές αποκλεισμού από τα γήπεδα. Η Αρχή σταδίων, ανέφερε, θα συμβάλει στην υλοποίηση των μέτρων υποδομής που δεν υλοποιήθηκαν για τόσα. Ερωτηθείς εάν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας του νόμου, είπε ότι “δεν ανέφερα κάτι τέτοιο”.

 

 

 

 

  

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση