ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παπούλιας: «Το βλέμμα μας είναι στραμμένο στην Κύπρο»

Απολογισμός με μηνύματα από τον Έλληνα Πρόεδρο στην επέτειο της κατάλυσης της Χόύντας

ΚΥΠΕ

«Το βλέμμα μας είναι στραμμένο στην Κύπρο που παραμένει διχοτομημένη μετά από σαράντα χρόνια και χτυπημένη σήμερα από μια άλλη κρίση, την οποία αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα, και η οποία δεν αγγίζει ούτε πρόκειται να αγγίξει τη διαχείριση της εθνικής υπόθεσης». Αυτό αναφέρει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, σε μήνυμά του με την ευκαιρία της συμπλήρωσης σήμερα, 24 Ιουλίου, 40 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.


Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, η επέτειος της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα γιορταζόταν με μία μεγαλόπρεπη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Παπούλιας, καθώς και ο προκάτοχός του κ. Στεφανόπουλος, κατήργησαν την δεξίωση και επέλεξαν η ημέρα αυτή να είναι «ημέρα περίσκεψης».Σε αυτό το πνεύμα είναι και το φετινό μήνυμα του «πρώτου πολίτη» της Ελλάδος, ο οποίος επισημαίνει ότι η τωρινή συγκυρία με την οικονομική κρίση επιβάλλει προβληματισμούς που συνδέονται με τη λειτουργία του πολιτεύματος.

«Η κρίση έφερε υποχώρηση της δημοκρατίας»
«Η κρίση έφερε υποχώρηση της δημοκρατίας και αυτή είναι ίσως η δραματικότερη παρενέργεια της οικονομικής περιπέτειας. Η ποιότητα του κοινοβουλευτισμού, της αντιπαράθεσης μεταξύ κομμάτων, του πολιτικού διαλόγου, του τρόπου λήψης των αποφάσεων της εκτελεστικής εξουσίας τραυματίστηκε βαρύτατα», τονίζει ο κ. Παπούλιας.

Κάνει αναφορά στο «νεοναζιστικό μόρφωμα που κηρύττει το μίσος και τον αλληλοσπαραγμό», όπως χαρακτηρίζει τη Χρυσή Αυγή που, όπως λέει, είναι ένα «καινούργιο φαινόμενο» στον τόπο, που και αυτό χρήζει προβληματισμού. «Μπορεί κανείς να επιχειρήσει πολλές ερμηνείες γι’ αυτό το φαινόμενο, που δεν μας τιμά ως χώρα και ως λαό, όμως η ουσία είναι ότι η δημοκρατία υπέστη πολλαπλά χτυπήματα», δηλώνει ο κ. Παπούλιας.

«Προσωπικά, δέχθηκα αρκετές φορές κριτική για τις υπογραφές που έβαλα», τονίζει, αναφερόμενος στην εκ μέρους του έγκριση των διατάξεων των δυο μνημονίων που ψηφίστηκαν από τη Βουλή.

Το Σύνταγμα, συνεχίζει, "οριοθετεί σαφώς τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας και ήταν συνειδητή η απόφασή μου να σεβαστώ το Σύνταγμα, που έχει πολύ ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια, και να μην παραβιάσω τη θεσμική τάξη, προκαλώντας πολιτικές εντυπώσεις ή και πολιτική κρίση, μόνο και μόνο για να αποφύγω το πολιτικό κόστος».

Ο κ. Παπούλιας πιστεύει πως η ανάκτηση της οικονομικής αυτοδυναμίας είναι προϋπόθεση «για την επούλωση των τραυμάτων της ελληνικής κοινωνίας αλλά και για τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας του πολιτεύματος, για την εμβάθυνση της δημοκρατίας».

Τονίζει πως τη λύση «θα τη βρούμε μόνοι μας και θα τη βρούμε μόνο μέσα από μεγάλες μεταρρυθμίσεις και ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές, που θα βοηθήσουν να αρθούν οι αιτίες που προκάλεσαν τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό». Υπογραμμίζει πως η μεγαλύτερη και σημαντικότερη, κατ’ αυτόν, μεταρρύθμιση είναι «η εμπέδωση κανόνων φορολογικής δικαιοσύνης, ώστε να σηκώνουν τα μεγάλα βάρη αυτοί που έχουν και όχι αυτοί που δεν μπορούν να ξεφύγουν».

Ο Πρόεδρος Παπούλιας αναφέρεται και στην επιδιωκόμενη από την κυβέρνηση συμφωνία για την απομείωση του χρέους, «την οποία μας οφείλουν οι εταίροι μας, και για την οποία θα έχουμε ισχυρότερα διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα εφόσον διαμορφωθεί μια κοινή εθνική θέση και επιχειρηματολογία», όπως σημειώνει.

Κατά τον κ. Παπούλια, το τέλος της ελληνικής κρίσης θα επηρεαστεί από την ευρωπαϊκή και διεθνή συγκυρία αλλά κυρίως από τις ελληνικές δυνάμεις και τον τρόπο που θα δουλέψει το πολιτικό σύστημα, η οικονομική ελίτ, ο κόσμος της εργασίας. «Να πει κανείς πάλι για εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης είναι μια μονότονη επανάληψη, που χάνει την ουσία της όσο εξαγγέλλεται χωρίς να υλοποιείται», παρατηρεί. «Η πατρίδα μας πέρασε από τα σαράντα κύματα για να γίνει μια ευρωπαϊκή δημοκρατία. Να προστατεύσουμε τη δημοκρατία μας, να την κάνουμε καλύτερη, περισσότερη, βαθύτερη, δικαιότερη», υπογραμμίζει ο κ. Παπούλιας.

 

 


 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X