ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο Μάλι συνετρίβη το αλγερινό αεροσκάφος

Στο αεροσκάφος επέβαιναν συνολικά 116 άτομα, 110 επιβάτες και 6 μέλη πληρώματος

ΠΗΓΗ: AFP

AFP, REUTERS

Ο πρόεδρος του Μαλί ανακοίνωσε απόψε ότι συντρίμμια του αεροσκάφους MD83 της Air Algerie εντοπίστηκαν σε μια ερημική περιοχή ανάμεσα στις πόλεις Αγκελόκ και Κιντάλ, στα βόρεια της χώρας. "Μόλις με ενημέρωσαν ότι τα συντρίμμια βρέθηκαν μεταξύ του Αγκελόκ και του Κιντάλ", είπε ο πρόεδρος Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, σε μια συνάντηση που είχε στο Μπαμακό με πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες. Ο πρόεδρος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Στο Μάλι, και συγκεκριμένα 70 χιλιόμετρα από την πόλη Γκάο, συνετρίβη το αεροσκάφος της Air Algerie που αγνοείτο από το μεσημέρι, όπως ανακοίνωσε μέσω του επίσημου λογαριασμού της στο Twitter η εταιρία.

Τη συντριβή του αεροσκάφους είχε ανακοινώσει νωρίτερα αξιωματούχος της Αλγερινής αεροπορίας.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω τη συντριβή του», δήλωσε, χωρίς όμως να αναφερθεί σε λεπτομέρειες για την τοποθεσία της συντριβής και για τα αίτια του δυστυχήματος.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν συνολικά 116 άτομα, 110 επιβάτες και 6 μέλη πληρώματος, ενώ όπως μετέδωσε το αλγερινό ραδιόφωνο οι 51 ήταν Γάλλοι, 26 κατάγονταν από την Μπουρκίνα Φάσο και επτά ήταν Αλγερινοί. Υπήρχαν επίσης πολλοί Λιβανέζοι, Καναδοί, Ουκρανοί, Ισπανοί και Λουξεμβούργιοι.

Μάλιστα, όπως ανέφεραν πηγές των γαλλικών αεροδρομίων, τουλάχιστον οι 22 από τους επιβάτες της πτήσης επρόκειτο να επιβιβαστούν σε άλλα αεροσκάφη για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Γαλλία.

Δεκαπέντε από τους Γάλλους επιβάτες της πτήσης AH 5017 θα μετεπιβιβάζονταν στο Αλγέρι σε άλλο αεροπλάνο με προορισμό το αεροδρόμιο Ρουασί-Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού. Αναμενόταν να φτάσουν γύρω στις 12:00 στο παρισινό αεροδρόμιο όπου έχει οργανωθεί μια ομάδα αντιμετώπισης κρίσεων για να στηρίξει τις οικογένειές τους. Άλλοι επτά θα έπαιρναν μια ανταπόκριση για τη Μασσαλία ενώ αδιευκρίνιστος αριθμός επιβατών επρόκειτο να συνεχίζει το ταξίδι του για το αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού.

«Δεν γνωρίζουμε εάν όλοι αυτοί οι άνθρωποι επιβιβάστηκαν όντως στην πτήση από την Ουαγκαντούγκου για το Αλγέρι», σχολίασε ωστόσο μια πηγή της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας της Γαλλίας, διευκρινίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί στις γαλλικές αρχές ο κατάλογος των επιβατών.

Οι επτά επιβάτες τελικός προορισμός των οποίων ήταν η Μασσαλία είναι μέλη τριών οικογενειών. Συγγενείς τους έφτασαν στο αεροδρόμιο Μαρσέιγ-Μαρινιάν της πόλης, με την ελπίδα ότι θα πάρουν κάποια πληροφορία για την τύχη τους.

Στο μεταξύ, γάλλος στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε πως δύο μαχητικά αεριωθούμενα της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας που έχουν τη βάση τους στη Δυτική Αφρική, αναπτύχθηκαν για να προσπαθήσουν να εντοπίσουν την πτήση της Air Algerie.

«Δύο αεριωθούμενα Μιράζ 2000 που έχουν τη βάση τους στην Αφρική εστάλησαν για να προσπαθήσουν να εντοπίσουν το αεροπλάνο της Air Algerie που εξαφανίσθηκε σήμερα», δήλωσε ο γάλλος στρατιωτικός εκπρόσωπος Ζιλ Ζαρόν. «Θα ερευνήσουν μια περιοχή από το τελευταίο σημείο που είχε εντοπιστεί το αεροπλάνο και κατά μήκος της οδού που πιθανόν ακολούθησε».

Τέσσερις χώρες μετέχουν στις έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους της Air Algerie
Το Μαλί, ο Νίγηρας, η Αλγερία και η Γαλλία συμμετέχουν ενεργά στις έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους της Air Algerie που χάθηκε από τα ραντάρ ενώ βρισκόταν πάνω από το Γκάο, όπως ανέφερε μια πηγή του Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας στην Αφρική και τη Μαδαγασκάρη (Asecna).

"Επί του παρόντος δεν μπορούμε να σας πούμε τι ακριβώς συνέβη" στο αεροπλάνο "δεδομένου ότι οι έρευνες συνεχίζονται ακόμη από το Μαλί, τον Νίγηρα, την Αλγερία και τη Γαλλία που συμμετέχει μέσω της (στρατιωτικής) επιχείρησης Serval", δήλωσε η πηγή αυτή του Asecna, ο οποίος εδρεύει στο Ντακάρ.

"Το αεροπλάνο βρισκόταν σε εναέριο χώρο που ελέγχεται από τον Νίγηρα, από τον πύργο ελέγχου του Νιαμέι, παρ` ότι είναι πάνω από το έδαφος του Μαλί", διευκρίνισε η πηγή αυτή.

Ο Asecna ιδρύθηκε πριν από 55 χρόνια και σε αυτόν συμμετέχουν 17 αφρικανικές χώρες και η Γαλλία. Έχει υπό τον έλεγχό του έναν εναέριο χώρο 16,1 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Όταν ρωτήθηκε για το πού ενδεχομένως κατέπεσε το αεροπλάνο η πηγή της υπηρεσίας δεν θέλησε να αναφέρει τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της. "Ακόμη αναλύουμε τα τεχνικά στοιχεία μέσω των σχεδίων πτήσης, των ηχογραφημένων συνομιλιών μεταξύ πιλότων και ελεγκτών, μέσω των δεδομένων από τις οθόνες των ραντάρ", είπε, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να έπεσε το αεροπλάνο λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.

"Είναι πιθανό. Τα μετεωρολογικά φαινόμενα είναι πάντα επικίνδυνα για τα αεροπλάνα. Οι προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας μιλούσαν για καταιγίδες στην περιοχή", σημείωσε.

«Το αεροσκάφος βρισκόταν σε καλή κατάσταση»
Πάντως, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Γενικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Γαλλίας, Πατρίκ Γκαντίλ, το αεροσκάφος είχε επιθεωρηθεί από τις γαλλικές αρχές πολιτικής αεροπορίας «πριν από δυο-τρεις μέρες» και είχε διαπιστωθεί ότι βρισκόταν «σε καλή κατάσταση».

Το αεροσκάφος McDonnell 83 της ισπανικής εταιρείας Swiftair «το γνωρίζουμε, είχε περάσει από τη Μασσαλία πριν από δυο-τρεις ημέρες», είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους.

«Το είχαμε επιθεωρήσει και δεν βρήκαμε ουσιαστικά τίποτα, ήταν πραγματικά σε καλή κατάσταση», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Γκαντίλ, είχε εντοπιστεί μόνο ένα ασήμαντο πρόβλημα στο σύστημα πέδησης. «Ειλικρινά, μπορώ να σας εγγυηθώ ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με ό,τι μπορεί να συνέβη στα 31.000 πόδια», τόνισε. Η καλή κατάσταση του αεροσκάφους «δεν αποκλείει την πιθανότητα να συνέβη κάποια βλάβη, όμως αυτή δεν είναι η πρώτη μας υπόθεση», συνέχισε.

Αναφερόμενος στην Swiftair, είπε ότι πρόκειται για μια «νοικοκυρεμένη» εταιρεία. «Η Ισπανία φροντίζει να εποπτεύει τις εταιρείες της. Από εκείνη την πλευρά, δεν έχουμε κάτι να ερευνήσουμε», τόνισε.

Τι φέρεται να προηγήθηκε της συντριβής
Την απώλεια επαφής με ένα από τα αεροσκάφη της, 50 λεπτά μετά την απογείωσή του από την Ουαγκαντούγκου της Μπουρκίνα Φάσο, στη Δυτική Αφρική, είχε ανακοινώσει νωρίτερα η αεροπορική εταιρεία Air Algerie.

«Οι υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας έχασαν την επαφή με ένα αεροπλάνο της Air Algerie, το οποίο πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Ουαγκαντούγκου-Αλγέρι, 50 λεπτά της ώρας μετά την απογείωσή του», ανακοίνωσε η αλγερινή αεροπορική εταιρεία.

Οπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η αεροπορική εταιρεία έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αναζήτηση της πτήσης AH 5017 που εκτελεί το δρομολόγιο αυτό διάρκειας τεσσάρων ωρών συνολικά τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε πως το αεροσκάφος ήταν McDonnell Douglas MD-83 ναυλωμένο από την ισπανική εταιρεία Swiftair. Μάλιστα σύμφωνα με το ισπανικό συνδικάτο πιλότων επιβατικών αεροπλάνων Sepla, όλα τα μέλη του πληρώματος ήταν Ισπανοί.

Η Swiftair ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της ότι το αεροπλάνο απογειώθηκε από την Μπουρκίνα Φάσο στις 01:17 τοπική ώρα και θα έπρεπε να προσγειωθεί στο Αλγέρι στις 05:10, ωστόσο δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του.

Μάλιστα Αλγερινός αξιωματούχος δήλωσε ότι η τελευταία επαφή με το αεροπλάνο σημειώθηκε στις 01:55 πάνω από το Γκάο στο Μάλι. Επίσης, διπλωμάτης από το Μπαμάκο είπε ότι στα βόρεια της χώρας, από όπου είχε προγραμματιστεί να περάσει, είχε ξεσπάσει καταιγίδα.

Στις κακές καιρικές συνθήκες οφείλεται πιθανόν και η επικοινωνία του αεροσκάφους με τον πύργο ελέγχου στις 01:38 προκειμένου να αλλάξει πορεία.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: AFP

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση