ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Διαμαρτυρία κατά των εκποιήσεων έξω από το Προεδρικό

Διοργανωτής η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Κινήματος Ενάντια στις Εκποιήσεις

ΚΥΠΕ

Εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στο προωθούμενο από την Κυβέρνηση νομοσχέδιο που θα διευκολύνει τη διαδικασία των εκποιήσεων, διοργάνωσε η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Κινήματος Ενάντια στις Εκποιήσεις.

Σε ομιλίες τους τόσο ο εκπρόσωπος του Κινήματος Ενάντια στις Εκποιήσεις όσο και ο εκπρόσωπος του Συνασπισμού Μικρών Επιχειρήσεων Αυτοεργοδοτουμένων εξέφρασαν αποφασιστικότητα για κλιμάκωση του αγώνα ενάντια σε αυτό που θεωρούν και οι δύο οργανώσεις «σαν εγκληματική επίθεση ενάντια στο κοινωνικό σύνολο».

Όπως ανέφεραν, άμεσος στόχος των δύο οργανώσεων είναι η πραγματοποίηση εκδηλώσεων σε συνεργασία με το ευρύτερο συνδικαλιστικό κίνημα.

Στο χώρο της εκδήλωσης είχαν αναρτηθεί και πανό, ένα εκ των οποίων έγραφε: «Κανένας Κύπριος Χωρίς Στέγη».

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η Ευγενία Μωυσέως, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κινήματος Ενάντια στις Εκποιήσεις, είπε ότι σήμερα ήταν μια κινητοποίηση γιατί συζητείται στο Προεδρικό το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις, το οποίο μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.

«Απαιτούμε να προστατευτεί η πρώτη κατοικία, να προστατευτεί η επαγγελματική στέγη, να μην δούμε άστεγο στη χώρα μας. Θα ακολουθήσουν κι άλλες κινητοποιήσεις πολύ πιο δυναμικές», πρόσθεσε.

Το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κινήματος Ενάντια στις Εκποιήσεις Παναγιώτης Ζήνωνος, σε ομιλία του, είπε ότι παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο, προχωρά τελικά η Κυβέρνηση για νομοθετικές ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν εκποιήσεις περιουσιών χωρίς νομικά προσκόμματα.

«Όσο και αν έγιναν αρχικά διαβεβαιώσεις ότι η πρώτη κατοικία θα εξαιρεθεί, οι διαβεβαιώσεις αυτές διαψεύστηκαν από το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, όταν ο Υπουργός Οικονομικών δήλωνε ότι «Οι εξαιρέσεις αυτές φυσικά δεν θα ισχύουν για κανένα για πάντα». Αν οι εξαιρέσεις όμως αυτές δεν θα ισχύουν για αποδεδειγμένα άνεργους και για όσο καιρό θα είναι άνεργοι, τι νόημα έχουν; Αν οι επαγγελματικές στέγες, για τις οποίες ακόμα δεν ξέρουμε αν ανήκουν σε αυτές τις προσωρινές εξαιρέσεις, δεν προστατευτούν για όσο διάστημα οι μικροεπιχειρηματίες πλήττονται  από την κρίση και μέχρι η οικονομία να επανακάμψει, τότε τι νόημα έχουν; Αν δεν γίνουν σαφείς διευκρινήσεις και παρθούν δεσμεύσεις πάνω σε αυτά τα ερωτήματα, τότε το μόνο που μπορούμε να σκεφτούμε είναι ότι η αναφορά σε εξαιρέσεις, με ένα γενικό τρόπο, από την  πολιτική ηγεσία σήμερα, είναι για να περάσουν πιο εύκολα οι νομοθετικές ρυθμίσεις που θα ανοίγουν το δρόμο για όλων των ειδών εκποιήσεις αύριο», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι στο όνομα της επανεκκίνησης της οικονομίας ανοίγουν το δρόμο για κοινωνία αστέγων και απόκληρων δημιουργώντας συνθήκες βαρβαρότητας.

«Η πολιτεία επιβάλλεται να βρει τρόπους να στηρίξει το κοινωνικό σύνολο, τους απλούς ανθρώπους. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από πολιτική ανάπτυξης, που είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που παρακολουθούμε. Μόνο μέσα από πολιτική ανάπτυξης θα ανοίξουν θέσεις εργασίας και θα μπει αποφασιστικό τέρμα στο φαύλο κύκλο αύξησης της ανεργίας, που θα έχει σαν συνέπεια την αύξηση των κόκκινων δανείων που με τη σειρά τους θα επιτείνουν την οικονομική δυσπραγία και θα διατηρούν τον φαύλο κύκλο», συμπλήρωσε.

Είπε, παράλληλα, ότι η προώθηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου χωρίς σαφείς δεσμεύσεις για εξαίρεση της πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτεμαχίων, της επαγγελματικής στέγης δηλαδή του αγρότη, «είναι για εμάς εγκληματική επίθεση ενάντια στο κοινωνικό σύνολο, την οποία δεν πρόκειται με κανένα τρόπο να αποδεχτούμε».

«Η σημερινή αποτελεί μόνο μια πρώτη αυθόρμητη αντίδραση. Στόχος μας είναι το κτίσιμο μεγάλου κοινωνικού μετώπου αντίστασης σε συνεργασία με το ευρύτερο συνδικαλιστικό κίνημα και οργανωμένους κοινωνικούς φορείς. Καλούμε τον κυπριακό λαό σε αντίσταση απέναντι στην προοπτική μιας νέας προσφυγοποίησης. Καλούμε τον κυπριακό λαό να μετατρέψει την επίθεση των ευρωπαϊκών θεσμών ενάντια στους Ευρωπαίους πολίτες σε κύμα αλληλεγγύης των λαών της Ευρώπης για μια άλλη Ευρώπη, χωρίς άστεγους και ανέργους. Καλούμε όλα τα πολιτικά κόμματα και συνδικαλιστικούς φορείς να σταθούν μαζί μας σε αυτή την μάχη για να υπερασπιστούμε ένα από τα πιο θεμελιακά ανθρώπινα δικαιώματα, αυτό της στέγης και της εργασίας», πρόσθεσε.

Ανέφερε, τέλος, ότι ζητούν πάγωμα των δανείων όλων των αποδεδειγμένα ανέργων και μικροϊδιοκτητών, των οποίων οι επιχειρήσεις οδηγήθηκαν στη χρεοκοπία, επαναδιαπραγμάτευση του χρέους αλλά και των οφειλών στο φόρο εισοδήματος, όλων των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των αγροτικών, που έχουν χρεοκοπήσει ή είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας, ώστε αυτά να γίνουν βιώσιμα, κούρεμα δανείων ανάλογο με τη μείωση των εισοδημάτων και κύκλου εργασιών, είσπραξη των 6,2 δις που 20 περίπου μεγαλοεπιχειρηματίες χρωστούν στην Τράπεζα Κύπρου, φορολόγηση των τεράστιων κεφαλαίων που διοχετεύτηκαν εκτός Κύπρου, και επαναπατρισμού τους και δήμευση ότι επιπλέον περιουσιακού στοιχείου υπάρχει στην κοινωνία, για να σωθούν οι στέγες πάνω από τα κεφάλια των ανθρώπων, οι επαγγελματικές στέγες και η αγροτική παραγωγή.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση