ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παίζει το χαρτί των κομμάτων ο ΠτΔ

Ενστάσεις Τρόικας για πρόνοιες της διαδικασίας αναδιάρθρωσης δανείων

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Από το αποτέλεσμα της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας θα εξαρτηθεί εν πολλοίς αν η απάντηση της Τρόικας θα είναι θετική ή αρνητική στα νομοσχέδια που αποφάσισε στην τελευταία του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο και αφορούν το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν στην «Κ» ότι οι διαπραγματεύσεις των δανειστών με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη βρίσκονται σε καθοριστικό σημείο με το αποτέλεσμα της σύσκεψης να παίζει καθοριστικό ρόλο.  Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η απάντηση της Τρόικας θα δοθεί μετά το πέρας της σύσκεψης.

Από τα τρία νομοσχέδια που ετοίμασε η κυβέρνηση αυτό που φαίνεται να προκαλεί αυξημένο βαθμό δυσκολίας αποδοχής από τους δανειστές είναι αυτό που προβλέπει την ποινικοποίηση της διαδικασίας αναδιάρθρωσης των δανείων εάν ο δανειολήπτης θεωρήσει ότι ο τραπεζικός οργανισμός παραβιάζει τις πρόνοιες του Κώδικα Δεοντολογίας που προβλέπεται στο Νόμο περί τραπεζικών εργασιών ή οποιαδήποτε από τις οδηγίες του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με την αναδιάρθρωση δανείων.

Οι της Τρόικας θεωρούν ότι από τις συγκεκριμένες πρόνοιες δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία αλλά οι μεγάλοι δανειολήπτες οι οποίοι όπως πιστεύεται θα έχουν την οικονομική άνεση να προσφύγουν στα αρμόδια όργανα και να αναστείλουν την διαδικασία εκποίησης μέχρι την ολοκλήρωση της ποινικής διαδικασίας στο Δικαστήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει οι δανειστές φέρονται διατεθειμένοι να συμφωνήσουν με την προϋπόθεση ότι θα κλείσουν πιθανά παράθυρα στο νόμο τα οποία ενδεχομένως να τύχουν εκμετάλλευσης από μεγάλους οφειλέτες.

Εάν και εφόσον διαπιστωθεί από τον Γενικό Εισαγγελέα η ύπαρξη παραβίασης ή ότι δεν εφαρμόστηκαν οι πρόνοιες του Κώδικα Δεοντολογίας τότε η διαδικασία εκποίησης αναστέλλεται μέχρι την ολοκλήρωση της ποινικής διαδικασίας στο Δικαστήριο.

Στη σύσκεψη ο ΠτΔ θα βάλει στο τραπέζι εύσχημα τον κίνδυνο για τις εκταμίευση της επόμενης δόσης. Θα ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς την μέγιστη συναίνεση προκειμένου να κάμψει τις όποιες ενστάσεις των δανειστών οι οποίοι φέρεται να επικαλούνται το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό μέτωπο.

Στην κυβέρνηση στρέφουν περισσότερο την προσοχή τους προς το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρώντας ότι οι κυβερνητικές κινήσεις καλύπτουν τις ανησυχίες που είχε εκφράσει και δικαιολογούν την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η προγραμματισμένη για τις 11:00 συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, μετατίθεται για τις 18:00. 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση