ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σπριντ Προεδρικού για τις εκποιήσεις

Τραπεζίτες, οι Σοφοί, ακόμα και οι οργανωμένοι δανειολήπτες στηρίζουν τα νομοσχέδια

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Σε αγώνα δρόμου με αντίπαλο όλα τα κόμματα που στέκονται απέναντι στα νομοσχέδια για τις εκποιήσεις επιδίδεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα η κυβέρνηση προκειμένου να περάσει από την Βουλή με τις ελάχιστες υπό τις περιστάσεις απώλειες το νομοθετικό πλαίσιο, επιταγή των δανειστών και προϋπόθεση για εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Πέρα από τις κινήσεις που έγιναν και συνεχίζονται να γίνονται κυρίως προς τα λιγότερα «εχθρικά» κόμματα  το τελευταίο διάστημα στην «μάχη» έχουν ριχθεί τράπεζες οργανώσεις αλλά και τεχνοκράτες οι οποίοι εκφράζουν δημοσίως την στήριξή τους στα προτεινόμενα νομοσχέδια σε μια προσπάθεια καθησυχασμού της κοινής γνώμης.

Το προεδρικό μετά και την απροθυμία της Τρόικας να χρυσώσει το χάπι στα κόμματα που ζητούσαν επιπρόσθετες αλλαγές προκειμένου να κάνουν δεύτερες σκέψεις παίζει το χαρτί όλων όσων εμπλέκονται άμεσα με τα νομοσχέδια.

Ο αγώνας της κυβέρνησης να πάρει κεφάλι στο αρνητικό κλίμα που επικρατεί εντός της κοινής γνώμης είχε ως αποτέλεσμα να φέρει ακόμα στο ίδιο στρατόπεδο τράπεζες και δανειολήπτες.

Πρώτα ο Σύνδεσμος Εμπορικών Τραπεζών και αμέσως μετά η τράπεζα Κύπρου προχώρησε στην ανακοίνωση συγκεκριμένων μέτρων που αφορούν αποκλειστικά και μόνο τους μικρούς και ευάλωτους οικονομικά, ένεκα κρίσης. δανειολήπτες και την προστασία της κύριας κατοικίας.

Το παράδειγμα της τράπεζας Κύπρου εκτιμούν αρμόδιες πηγές δεν αποκλείεται να συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες εμπορικές τράπεζες στην «επίθεση» αγάπης προς τους προβληματικούς πελάτες.

Συνάμα με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ο Σύνδεσμος Εμπορικών Τραπεζών επιμένει μέχρι παρεξηγήσεως ότι εκτός από τους μεγάλους οφειλέτες οι υπόλοιποι δεν πρέπει να ανησυχούν. Στην σύσκεψη της Πέμπτης με τους πολιτικούς αρχηγούς π Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει ένα επιπλέον επιχείρημα στα φωνές για λήψη επιπρόσθετων μέτρων προστασίας των δανειοληπτών.

Οι οργανωμένοι δανειολήπτες δημόσια στήριξαν τα τρία νομοσχέδια θεωρώντας ότι αυτά κατοχυρώνουν τα δικαιώματα όλων όσων τα δάνεια έχουν πρόβλημα. Η τοποθέτηση των «Σοφών» ήλθε να συμπληρώσει το πλέγμα που στήνει η κυβέρνηση ενόψει την δεύτερης σύσκεψης στο Προεδρικό την Πέμπτη και κατ επέκταση της ερχόμενης Μεγάλης Δευτέρας.

Προτελευταία προσπάθεια πριν την Ολομέλεια
Την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προσπαθήσει να πείσει  με ολίγον συνταγή διλλημάτων τα κόμματα ότι προσπάθησε για αλλαγές αλλά η Τρόικα δεν τις δέχθηκε. Θα προσπαθήσει επίσης να πείσει ότι οι πλείστες των ανησυχιών που εκφράζονται καλύπτονται από τα νομοσχέδια.

Στο Προεδρικό είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η μόνη πλευρά που συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες να γύρει στην πλάστιγγα προς την πλευρά των νομοσχεδίων είναι το ΔΗΚΟ. Παρά τις αρνητικές φωνές που συνεχίζονται να ακούγονται πιστεύεται ότι το ΔΗΚΟ και κάτω από την πίεση της επόμενης δόσης μπορεί να στην Βουλή να πει το ΝΑΙ.

Αυτό προϋποθέτει η κυβέρνηση να τραβήξει τους τελευταίας, αν τις έχουν απομείνει, άσσους από το μανίκι και να ικανοποιήσει την απαιτήσει του κόμματος για λήψη επιπρόσθετων μέτρων. Στο θέμα αυτό όπως λέγεται η Πινδάρου θα έχει να διαδραματίσει σοβαρό ρόλο τις επόμενες μέρες αλλά και στην Ολομέλεια  της Δευτέρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΑΚΕΛ: Ακέραια η ευθύνη στην Κυβέρνηση για το θέμα των εκποιήσεων
Όχι στις εκποιήσεις από ΔΗΚΟ
Υπέρ του ν/σ και το Δημοσιονομικό Συμβούλιο

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση