ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Nέα μελέτη ίσως καταρρίπτει τις απόψεις για την διπλή μαστεκτομή

Εξετάστηκαν 190.000 περιστατικά καρκίνου που παρουσιάστηκαν από το 1998 ως το 2011

ΚΥΠΕ

Γυναίκες που διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού στο ένα στήθος δεν θα επωφεληθούν στην υγεία τους αν προχωρήσουν σε διπλή μαστεκτομή, αναφέρεται σε νέα μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας την Τρίτη. Τονίζεται ακόμη ότι ο συνδυασμός της επέμβασης στο ένα στήθος και της υποβολής σε ακτινοθεραπεία έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην μακροζωία και την ευημερία των ασθενών.

Η μελέτη δημοσιεύεται ένα χρόνο μετά που η διάσημη ηθοποιός Ατζελίνα Τζολί ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε διπλή μαστεκτομή για να μειώσει το κίνδυνο να προσβληθεί από καρκίνο του μαστού καθώς και η μητέρα της πέθανε από την ίδια ασθένεια. Αμέσως μετά την ανακοίνωση αυτή, πολλές γυναίκες έσπευσαν να αφαιρέσουν και τους δύο τους μαστούς, κάτι που από τους επιστήμονες θεωρείται ως η πιο ριζοσπαστική χειρουργική μέθοδος.

Μέσω της νέας αυτής μελέτης οι επιστήμονες προσπαθούν να καταγράψουν εάν η καταφυγή στην διπλή μαστεκτομή ήταν αποτελεσματική για τις γυναίκες ασθενείς και πόσες από αυτές έζησαν περισσότερα χρόνια λόγω αυτής της μεθόδου. Οπως επισημαίνεται, είναι η πρώτη φορά που γίνεται απευθείας σύγκριση των αποτελεσμάτων σε ασθενείς που υποβάλλονται σε τρεις μεθόδους θεραπείας, δηλαδή της διπλής ή μονής μαστεκτομής και της αφαίρεσης μόνο των καρκινογόνων μαζών από το στήθος σε συνδυασμό με ακτινοθεραπεία.

Με βάση τα αποτελέσματα, το 2011, 12% των ασθενών που διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού αποφάσισαν να προχωρήσουν σε διπλή μαστεκτομή σε σύγκριση με μόλις 2% το 1998. Παρά την αύξηση που παρατηρείται, οι επιστήμονες εξηγούν ότι δεν έχει αποδειχθεί πως οι ασθενείς με διπλή μαστεκτομή θα έχουν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης σε σύγκριση με τις γυναίκες που αφαιρούν τον όγκο και υποβάλλονται στην συνέχεια σε θεραπεία.

Στο πλαίσιο της μελέτης εξετάστηκαν 190,000 περιστατικά καρκίνου που παρουσιάστηκαν στο διάστημα από το 1998 ως το 2011. Από αυτά τα περιστατικά το 55% προχώρησε σε αφαίρεση όγκου και ακτινοθεραπεία, το 38.8% προχώρησε σε αφαίρεση ενός μαστού και το 6.2% είχε διπλή μαστεκτομή . Διαφάνηκε επίσης ότι γυναίκες που προέρχονται από μειονότητες ή από φτωχές περιοχές προχώρησαν σε αφαίρεση ενός μόνο μαστού . Αντίθετα γυναίκες ψηλότερου βιοτικού επιπέδου ή της λεγόμενης μεσαίας τάξης επιδίωξαν την διπλή μαστεκτομή και ήταν ηλικίας κάτω των 50 ετών.

Η μελέτη απέδειξε ότι σε μακροπρόθεσμο διάστημα το ποσοστό επιβίωσης των γυναικών που υποβλήθηκαν σε διπλή μαστεκτομή δεν διέφερε κατά πολύ από τις ασθενείς που είχαν αφαιρέσει ένα μαστό ή υποβλήθηκαν σε άλλης μορφής θεραπεία.

Η ηθοποιός Ατζελίνα Τζολί μεταφέρει το γονίδιο BRCA1 που αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του μαστού στο 85%. Μετά την διπλή μαστεκτομή ο κίνδυνος αυτός μειώνεται στο 5%.

Η συγκεκριμένη μελέτη δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ενωσης. Οι επιστήμονες τονίζουν πάντως ότι κατ ουδένα λόγο δεν εισηγούνται ότι οι γυναίκες με το γονίδιο BRCA1  ή το BRCA2 ή με ιστορικό καρκίνου στην οικογένειά τους, δεν πρέπει να υποβάλλονται σε διπλή μαστεκτομή.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση