ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παρασκηνιακές κινήσεις στο παρά πέντε για τις εκποιήσεις

Λεπτό προς λεπτό η Ολομέλεια του Σαββάτου από την ηλεκτρονική «Κ»

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Τέσσερις προτάσεις νόμου και μερικές τροπολογίες από πλευράς κομμάτων της αντιπολίτευσης θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο μέγα ζητούμενο της Σαββατιάτικης Ολομέλειας της Βουλής που είναι το νομοσχέδιο των εκποιήσεων.

Με τις  παρασκηνιακές διεργασίες να συνεχίζονται μέχρι και την έναρξη της Ολομέλειας το ζητούμενο για την μεν κυβέρνηση είναι να περάσει το αρχικό νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις για τα δε κόμματα της αντιπολίτευσης το σύνολο ή μέρος των προτάσεων νόμου που θα κατατεθούν στην Ολομέλεια προς  ψήφιση.

Με τα δεδομένα που υπήρχαν μετά το πέρας της συνεδρίας των Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών την Παρασκευή η πρόταση νόμου ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ για προστασία της πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης καθώς και η πρόταση του ΔΗΚΟ συγκεντρώνουν ισχυρές πιθανότητες να ψηφιστούν από την Βουλή.

Σε μια τέτοια περίπτωση όπως εκτιμάται και σε κομματικούς κύκλους της αντιπολίτευσης ανοίγει ο δρόμος να περάσει από την Βουλή και το βασικό νομοσχεδίο  για τις εκποιήσεις κάτι που ενδιαφέρει πρώτιστα το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Αυτό που φαντάζει πιθανό, πάντα στην λογική των σεναρίων, είναι το ΔΗΚΟ να τηρήσει θετική  στάση που σε συνδυασμό με μια πιο ήπια στάση κάποιων κομμάτων να επιτρέψουν την ψήφιση του βασικού κυβερνητικού νομοσχεδίου.

Μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει προσωρινή ανακούφιση στην κυβέρνηση για να διαχειριστεί το θέμα της εκταμίευσης της επόμενης δόσης δεν θα σημάνει όμως λήξη  συναγερμού.

Την κατάσταση που θα δημιουργηθεί από ενδεχόμενη ψήφιση πρότασης ή προτάσεων νόμου που θα προέρχονται από τον χώρο της αντιπολίτευσης θα κληθεί να διαχειριστή ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το "αρνητικό" σενάριο σε μια τέτοια εξέλιξη είναι ο Νίκος Αναστασιάδης να μην  υπογράψει τον νόμο ή τους νόμους όμως αυτό δεν φαίνεται να δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα αφού την λύση σε ένα τέτοιο ζήτημα θα κληθούν να  δώσουν τα συντεταγμένα όργανα της πολιτείας και πιο συγκεκριμένα το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Παρά το κλίμα που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα, κομματικοί κύκλοι θεωρούν ότι η αυριανή Ολομέλεια δεν θα είναι το τέλος του κόσμου και σε σχέση με άλλες επίσης κρίσιμες, υπήρξε περιθώριο χρόνου για διαβουλεύσεις το αποτέλεσμα των οποίων θα φανεί στο τέλος στης έκτακτης συνεδρίας της Βουλής.

Η δημοσιογραφική ομάδα της "Κ" θα καταγράφει λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις από το χώρο του Κοινοβουλίου με συνεχή ροή στην ηλεκτρονική έκδοσή της των όσων θα συμβαίνουν εντός και εκτός Ολομέλιας στο προσκήνιο και παρασκήνιο μέχρι το τελικό αποτέλεσμα.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση