ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επιμένει στην 12ωρη απεργία η ΠΑΣΥΔΥ

Διάλογο με την Κυβέρνηση θα έχουν οι υπόλοιπες Συντεχνίες το απόγευμα

Πιστή στην εξαγγελία για 12ωρη απεργία την Παρασκευή παραμένει η ΠΑΣΥΔΥ, καθώς η συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών δεν διαφοροποίησε τα δεδομένα. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο ΓΓ της συντεχνίας, Γλαύκος Χατζηπέτρου, ο οποίος είχε μαζί με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις συνάντηση με τον Χάρη Γεωργιάδη στο Υπουργείο Οικονομικών, δεν τους ικανοποίησαν όσα τους είπε ο υπουργός Οικονομικών και ότι δεν έχουν πειστεί από την επιχειρηματολογία του ΥΠΟΙΚ όσον αφορά το εφάπαξ.

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί η στοχοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζηπέτρου, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνουν σεβαστά τα συνταξιοδοτικά και μισθολογικά τους δικαιώματα, «τα οποία προστατεύονται από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και από τη νομολογία του Ανωτάτου Δικαστήριου».

Εν τω μεταξύ, στις 16:30 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ και ΟΗΟ ΣΕΚ.


ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Υπουργείο Οικονομικών συνάντηση του ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ, Γλαύκου Χατζηπέτρου, μετά την σχετική πρόσκληση σε διάλογο, την οποία απέστειλε ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Προηγουμένως ο κ. Χατζηπέτρου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργο Λιλλήκα. Ερωτηθείς, μετά το τέλος της συνάντησης, κατά πόσο θα αρθούν τα απεργιακά μέτρα, ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ δήλωσε επί λέξει «κάθε πράγμα στον καιρό του». Τώρα, είπε, «πάμε να συναντήσουμε τον Υπουργό Οικονομικών».

Μάλιστα, ο κ. Χατζηπέτρου εμφανιζόταν με σκληρή γραμμή υπεραμυνόμενος της απεργιακής κινητοποίησης της Παρασκευής, τονίζοντας ότι η ΠΑΣΥΔΥ δεν συζητεί οτιδήποτε σε σχέση με το εφάπαξ, επαναλαμβάνοντας την απόφαση για 12ωρη απεργία. «Το εφάπαξ δεν φορολογείται και δεν μπορεί να αποκοπεί ή να καταβληθεί σε δόσεις», διευκρίνισε. Επικαλούμενος τη νομοθεσία αλλά και τη γνωμάτευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ ανέφερε ότι τα κεκτημένα είναι βασική αρχή της Ένωσης.

Να σημειωθεί ότι αναμένεται συνάντηση το απόγευμα των συντεχνιών ΟΗΟ - ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ με τον Υπουργό Οικονομικών, στις οποίες αναμένεται να συμμετέχουν και οι ηγέτες του συνδικαλιστικού κινήματος Νίκος Μωυσέως και Πάμπης Κυρίτσης.

Οι Συντεχνίες των Ημικρατικών Οργανισμών εμφανίζονται έτοιμες να προσέλθουν σε διάλογο με την Κυβέρνηση.

Από την πρώτη στιγμή, από το βράδυ της Τρίτης όπου έλαβαν την επιστολή του Υπουργού Οικονομικών, ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκληση για διευθέτηση συνάντησης και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε αναμονή για τον καθορισμό συγκεκριμένης ώρας-ακόμα και τα μεσάνυχτα-όπως μας ανέφεραν χαρακτηριστικά οι πηγές μας. Εξάλλου, όπως μας αναφέρθηκε, το συνδικαλιστικό κίνημα προκρίνει το διάλογο για θέματα εργασιακά προκειμένου να διατηρείται και η εργατική ειρήνη αλλά και να ανταλλάζονται απόψεις επί των θεμάτων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως οι συνάντηση να πραγματοποιηθεί στις τέσσερις το απόγευμα, τίποτα όμως δεν έχει ξεκαθαρίσει μέχρι στιγμής.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Παράλληλα με την προθυμία των συντεχνιών των Ημικρατικών Οργανισμών για συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό, βρίσκεται σε εξέλιξη στα γραφεία της ΠΑΣΥΔΥ συνάντηση της ηγεσίας της Συντεχνίας των δημοσίων υπαλλήλων με την ηγεσία των Συντεχνιών των εκπαιδευτικών οργανώσεων (ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΕΔ) για να καθοριστεί  ο όλος χειρισμός του θέματος αλλά και το πώς αναμένεται να προχωρήσουν, αν θα ανταποκριθούν δηλαδή οι δυο πλευρές στην πρόσκληση του Υπουργού Οικονομικών για διάλογο. Να σημειώσουμε ωστόσο ότι μέχρι και το μεσημέρι δεν υπήρξε καμία αναφορά από πλευράς της ΠΑΣΥΔΥ για το αν αίρεται τελικά ή όχι η απεργία της Παρασκευής.

Πάντως η ΠΑΣΥΔΥ δηλώνει ότι δεν πρόκειται να συζητήσει οτιδήποτε αφορά το εφάπαξ ενώ  μέχρι στιγμής η ΠΑΣΥΔΥ ότι δεν θα προχωρήσει στην άρση των απεργιακών μέτρων την Παρασκευή αφού όπως δήλωσε ο ΓΓ της Οργάνωσης Γλαύκος Χατζηπέτρου, δεν έχει πειστεί για τις προθέσεις της Κυβέρνησης όσον  αφορά στο θέμα της πρόσκλησης σε διάλογο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δεν ακολουθεί στην απεργία το Πανεπιστήμιο Κύπρου

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση