ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πατσαλής: «Η νομοθεσία του ΓΕΣΥ δεν αλλάζει τη φιλοσοφία του»

Η μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας δεν είναι μόνο το ΓεΣΥ

ΚΥΠΕ

Η νομοθεσία που θα κατατεθεί στη Βουλή επ' ουδενί αλλάζει τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ, αναφέρει, σε ανακοίνωση του, το Υπουργείο Υγείας.

Απαντώντας σε επικρίσεις σε σχέση με τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου για το ΓεΣΥ, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι επιβάλλεται το Υπουργείο να αναλάβει την ευθύνη και το ρόλο του για χάραξη και διαμόρφωση πολιτικών και στρατηγικής για την υγεία, το οποίο είναι καθήκον και ευθύνη της Πολιτείας.

«Θα ήταν επίσης σοβαρό πολιτικό ατόπημα εάν το αρμόδιο για την υγεία Υπουργείο, ως ο πλέον ανεξάρτητος φορέας που αντιπροσωπεύει τους πολίτες, αυτοβούλως απαλλασσόταν της ευθύνης του ρυθμιστικού, ελεγκτικού και εποπτικού του ρόλου, καθώς και της οικονομικής διαχείρισης του Ταμείου Ασφάλισης Υγείας.  Οι ευθύνες αυτές ανήκουν και ελέγχονται από την Κυβέρνηση», προσθέτει.

Αναφέρει, επίσης, ότι η μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας δεν είναι μόνο το ΓεΣΥ.

«Το ΓεΣΥ είναι μόνο ένα μέρος της μεταρρύθμισης, που δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει εάν δεν υπάρξουν αλλαγές στη δομή των νοσοκομείων, στη δομή του ίδιου του Υπουργείου Υγείας, στον τρόπο διαχείρισης των φαρμάκων, στην εισαγωγή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της υγείας. Χωρίς υγιείς δομές νοσοκομείων, το ΓεΣΥ, ένα ασφαλιστικό σχέδιο υγείας, θα είναι χωρίς αντάλλαγμα. Γι’ αυτό και τα νοσοκομεία μας επιβάλλεται να αυτονομηθούν ώστε να γίνουν πιο λειτουργικοί οργανισμοί, να προσφέρουν ευκολότερη πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες, καλύτερη εξυπηρέτηση, να μπορούν να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια σε περιβάλλον ανταγωνισμού», προσθέτει.

Το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι οι αλλαγές που προωθούνται  για μεταρρύθμιση ολόκληρου του συστήματος υγείας της Κύπρου είναι αναγκαίες για τη Δημόσια Υγεία.

«Αλλαγές που θα έπρεπε να έχουν γίνει προ καιρού, καθώς κανένας δεν αμφισβητεί ότι το υπάρχον σύστημα υγείας της Κύπρου αντιμετωπίζει πολλά και χρόνια προβλήματα, αποτέλεσμα μιας διαχρονικής αδράνειας. Προβλήματα τα οποία δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να επιτρέψουμε να συντηρούνται. Ευθύνη της Κυβέρνησης είναι η αλλαγή και η βελτίωση της Δημόσιας Υγείας προς όφελος της Κύπρου και προπαντός των πολιτών της. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Μόνο με σκληρή εργασία και προσήλωση στο στόχο, και μέσα σε πνεύμα συναίνεσης και συνεργασίας όλων των εταίρων του Υπουργείου Υγείας, μπορούμε συλλογικά να επιτύχουμε το βέλτιστο», σημειώνει.

Αναφέρει, παράλληλα, ότι οι αγκυλώσεις, η αναβλητικότητα και η πολιτικοποίηση του τομέα της υγείας έχουν οδηγήσει σήμερα τον Κύπριο ασθενή να στερείται μίας βέλτιστης κρατικής παροχής υπηρεσιών φροντίδας, ως το αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμά του.

«Δεν έχουμε πλέον το περιθώριο να μένουμε αμέτοχοι. Καλούμαστε να ασκούμε πολιτική και να έχουμε απτά αποτελέσματα. Καθήκον και ευθύνη όλων μας είναι η ανάπτυξη των δύο βασικών μεταρρυθμιστικών για την υγεία νομοσχεδίων που κατατέθηκαν σε δημόσιο διάλογο, μακριά από κινδυνολογίες που προκαλούν σύγχυση στον πολίτη. Οι όποιες απόψεις κατατέθηκαν αυτές τις μέρες από τους εταίρους μας ή θα κατατεθούν στο μέλλον, είναι σεβαστές και πρόθεση του Υπουργείου Υγείας είναι η συμπερίληψη στη διαμόρφωση των νομοσχεδίων όλων εκείνων των προτάσεων που θα ωφελήσουν το καλώς νοούμενο συμφέρον των ασθενών», προσθέτει.

Το Υπουργείο Υγείας ξεκαθαρίζει ρητά πως η αναθεωρημένη νομοθεσία που θα ετοιμαστεί και θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή αναφορικά με το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ), διασφαλίζει τον κοινωνικό χαρακτήρα και διατηρεί τη βασική φιλοσοφία του συστήματος.

«Διαβεβαιώνουμε ότι, μακριά από προσκόμματα και με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών, το Υπουργείο Υγείας θα καταθέσει στα τέλη Οκτωβρίου, νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή που προνοεί για ένα ΓεΣΥ με καθολική κάλυψη του πληθυσμού, κοινωνικά δίκαιο, με δικαίωμα στον ασθενή για ελεύθερη επιλογή και πρόσβαση στους παρόχους υπηρεσιών φροντίδας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ένα σύστημα που παρέχει αποτελεσματική κοινωνική προστασία στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, που υιοθετεί το θεσμό του Προσωπικού Ιατρού ως πύλη εισόδου στο σύστημα ως βασικό εργαλείο συγκράτησης των συνολικών δαπανών του συστήματος, σεβόμενο τα χρήματα των φορολογουμένων και τους πόρους που διαχειρίζεται», προσθέτει.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση